Piese româneşti celebre în stil gospel – Premieră absolută
https://www.ziarulmetropolis.ro/piese-romanesti-celebre-in-stil-gospel-premiera-absoluta/

Artistul american Calvin McClinton va interpreta melodii româneşti în stil gospel, în timp ce Claudia Pavel (Cream) va aduce sensibilitate românească unor piese de swing, musical şi jazz, genuri pe care le abordează pentru prima dată în carieră

Un articol de Petre Ivan|4 decembrie 2014

Piese româneşti celebre în stil gospel / Prima ediţie a evenimentului „American Night Dream”, realizat de Axis Productions cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, promite spectatorilor o seară energizantă şi câteva premiere absolute pe scena muzicală bucureşteană: un mix de piese de jazz şi musical cântate atât în limba engleză cât şi în limba română, la care se adaugă interpretarea inedită a unor melodii pur româneşti, într-un autentic stil gospel, de către invitatul special al serii, artistul şi cântăreţul american Calvin McClinton.

Alături de el o veţi revedea şi auzi pe cunoscuta cântăreaţă Claudia Pavel (Cream) interpretând, în premieră, piese celebre de musical şi swing, oferind astfel un plus de autenticitate şi savoare întregului spectacol.

„American Night Dream este o călătorie muzical-liric-coregrafică în spaţiul american al musical-ului de pe Broadway, jazz-ului şi gospel-ului.

Spectacolul este o întâlnire a sensibilităţii româneşti cu cea de peste ocean, în care invitaţii americani vor prezenta o abordare inedită a câtorva piese celebre din foclorul românesc iar artiştii români vor da glas unor melodii americane de succes”, spune Cezar Ghioca, regizorul artistic al spectacolului.

Invitatul special al „American Night Dream” este interpretul şi compozitorul american Calvin McClinton, specialist în muzică afro-americană şi teatru muzical. El este autorul unui musical ce are la baza povestea românească „HarapAlb”, inspirându-se din melodii folclorice româneşti.

Spectatorii vor putea vedea o mostră din acest musical în cadrul „American Night Dream”.

Una dintre surprizele serii va fi interpretarea unei melodii din folclorul românesc in stil gospel. Mai mult, una dintre melodiile Mariei Tănase va fi pusă în scenă într-o manieră inedită şi cu o coregrafie specială.

Claudia Pavel (Cream) va aduce câteva melodii de succes de pe Broadway pe scena Teatrului Elisabeta din Bucureşti. Ea se va transforma, preţ de câteva minute, în Sally Bowles, chemându-ne la „Cabaret”. Celelalte piese pe care le va interpreta artista le păstrăm surpriză pentru public.

În spectacol ne vor mai încânta actriţele Dana Rotaru şi Ana Pasti. Prima ne va impresiona cu interpretarea de forţă, originală, a unor piese celebre din musicalul pieseamerican.

Pe de altă parte, Ana Pasti este singura artistă din România care a obţinut o bursă Fulbright pentru actorie. Întoarsă recent în ţară, după finalizarea master-ului în actorie la University of Southern California, Los Angeles, Ana Pasti va susţine un moment de jazz şi poezie americană. Prin talentul ei va da viaţă experienţei americane.

Dan Ardelean, directorul muzical al „American Night Dream”, este un reputat compozitor român, profesor şi regizor muzical având peste patru decenii de experienţă în fruntea orchestrei Teatrului de Revistă din Bucureşti, şi o prezenţă notabilă la aproape toate festivalurile de muzică, inclusiv în producţia „Chicago” a Teatrului Naţional din Bucureşti.

Cezar Ghioca, regizorul artistic al „American Night Dream”, este singurul regizor român specializat în teatru muzical, cu studii aprofundate în Statele Unite, unde a fost bursier Fulbright.

Este cântăreţ de jazz, fiind vocea mai multor spectacole din Bucureşti.

Ne-am dorit o îmbinare armonioasă, inedită, a unor piese din musical-uri ce au făcut istorie pe Broadway, interpretate cu sensibilitate românească, şi a unor piese româneşti în versiune gospel. Este un spectacol-întâlnire între două lumi diferite, unite însă prin vocea unor artişti de excepţie – Adina Sădeanu, producătorul „American Night Dream”.

Biletele la spectacolul „American Night Dream” sunt disponibile la casa de bilete a Teatrului Elisabeta (Bulevardul Regina Elisabeta nr.45) şi online pe www.bilet.ro, la trei categorii de preţuri – 60 (primele cinci rânduri), 50 şi, respectiv, 40 de lei.

Foto: American Night Dream, Piese româneşti celebre în stil gospel – Axis Productions

26
/09
/16

Seria concertelor Twin Arts continuă în această toamnă cu 5 concerte ce se anunță spectaculoase. Primul invitat este maestrul tunisian al oud-ului, Dhafer Youssef, care se întoarce în România într-o formulă nouă, alături de care își va prezenta proaspătul disc Diwan of beauty and odd, scos pe piață în data de 16 septembrie.

26
/09
/16

Decesul prematur al îndrăgitului muzician şi actor Ioan Gyuri Pascu a întristat comunitatea artistică românească. “A fost un artist care semăna numai cu el însuși” - Dorel Vișan, „Era un om special, un artist aparte. Avea un suflet de copil (...)” – Monica Anghel, „Rămas bun, prietene. Dumnezeu să te odihnească în pace” - George Ivașcu. Ioan Gyuri Pascu a murit în această dimineață, la vârsta de 55 de ani, în urma unui stop cardiorespirator.

26
/09
/16

Ediția 2016 a Concursului Internațional "George Enescu" s-a încheiat duminică seara, la Ateneul Român, cu finala Secțiunii de Pian câștigată de tânăra solistă de 23 de ani Victoria Vassilenko (Bulgaria). Printre câştigători s-au aflat tineri soliști din Coreea de Sud, SUA, China, Italia și Bulgaria

26
/09
/16

Actorul Ioan Gyuri Pascu, fost membru al trupei Divertis, a murit, în această dimineaţă, la vârsta de 55 de ani, în urma unui infarct. Actorul se retrăsese din viaţa artistică din cauza problemelor de sănătate.

23
/09
/16

În avanpremiera deschiderii stagiunii 2016-2017 a Orchestrelor și Corurilor Radio România, pe 7 octombrie, de la ora 19:00, pe scena Sălii Radio din București, Societatea Română de Radiodifuziune, Orchestrele și Corurile Radio România, creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București și Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură prezintă Gala Aniversară „LEONTINA VĂDUVA 30”.

23
/09
/16

Publicul bucureştean e invitat să descopere arta viitorului, între 28 septembrie şi 1 octombrie. Peste 60 de artişti din 8 ţări vor fi prezenți pe scenele de la Cinema Elvira Popescu, The Ark, ARCUB Gabroveni, Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti şi Muzeul Naţional George Enescu pentru 4 seri de spectacole inedite.

21
/09
/16

“Poezia este doar dovada vieţii. Dacă viaţa arde bine, poezia este cenuşa.” - Leonard Cohen. Unul dintre cei mai iubiţi şi aclamaţi artişti ai momentului împlineşte, astăzi, 82 de ani.

20
/09
/16

Violonista Gyehee Kimdin Coreea de Sud, în vârstă de 23 de ani, a câștigat Premiul I al Secțiunii Vioară a Concursului Internațional George Enescu 2016, la sfârșitul unei Finale în care a interpretat Concertul pentru vioară în Re Major op.35 de Ceaikovski, acompaniată de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Christoph Poppen.

16
/09
/16

Sâmbătă, 17 septembrie, de la ora 18.40, la TVR 2 (şi în simulcast la TVR HD şi online la TVR+), melomanii sunt invitaţi să urmărească “Sommernachtskonzert” - evenimentul cultural al verii orgnizat la fiecare sfărşit al lunii mai în aer liber, în impresionanta grădină a Palatului Schönbrunn.

16
/09
/16

Punctul culminant al Turneului Vioara lui George Enescu, organizat de Radio România, prin Centrul Cultural Media, ce are loc în perioada în perioada 9 septembrie-1 octombrie 2016, este momentul sosirii la București, unde vor avea loc două concerte excepționale. Până acum, cei doi muzicieni, violonistul Gabriel Croitoru și pianistul Horia Mihail, au dus muzica de calitate în mai multe localități urbane și rurale din Transilvania, Constanța, Olt și Dâmbovița.

15
/09
/16

“Nu poţi educa publicul printr-un concert sau prin cinci. Este nevoie de acţiuni complexe şi constante.” - Alexandru Tomescu. Cel mai bine vândut și mai căutat instrumentist din România, violonistul Alexandru Tomescu împlinește, astăzi, 40 de ani. Este suficient ca numele său să apară pe un afiş pentru ca biletele să se epuizeze cu zile întregi înainte de evenimentul respectiv.

14
/09
/16

Zlatomir Fung, din Statele Unite ale Americii, în vârsta de 17 ani, a câștigat Premiul I al Secțiunii Violoncel a Concursului Internațional George Enescu 2016, la sfârșitul unei finale cu ovații, în care a interpretat, la Ateneul Român, Simfonia Concertantă Op.8 de George Enescu, acompaniat de Orchestra Filarmonicii George Enescu, sub bagheta dirijorului Alexandre Bloch.

14
/09
/16

Vineri, 23 septembrie, începe prima ediție DokStation Music Documentary Film Festival și se va desfășura timp de trei zile (23-25 septembrie), în câteva cartiere din București. Festivalul va fi deschis de filmul Nick Cave &The Bad Seeds: One More Time With Feeling (2016), regizat de Andrew Dominik, prezentat în premieră în România.