Pirandello & Vlad Mugur, la Teatrul Naţional de Televiziune. Astăzi, la TVR 2, de la ora 20.10
https://www.ziarulmetropolis.ro/pirandello-vlad-mugur-la-teatrul-national-de-televiziune-astazi-la-tvr-2-de-la-ora-20-10/

Teatrul de Naţional de Televiziune îi sărbătoreşte la finalul lunii iunie pe dramaturgul italian Luigi Pirandello (n. 28 iunie 1867 – d. 10 decembrie 1936) şi pe regizorul român Vlad Mugur (n. 22 iunie 1927 – d. 22 iulie 2001).

Un articol de Petre Ivan|30 iunie 2014

Astăzi, de la ora 20.10, la TVR 2 v-a pregătit un regal teatral laureat UNITER, care reuneşte spiritele creative ale celor două mari personalităţi: „Aşa este (dacă vi se pare)”, după piesa omonimă de Luigi Pirandello, un spectacol realizat sub direcţia de scenă a lui Vlad Mugur şi în colaborare cu Teatrul Naţional Craiova (din Arhiva de Aur a Televiziunii Române).

Apariţia unei familii într-un orăşel italian stârneşte curiozitatea concitadinilor. Doamna Frola şi ginerele ei, Domnul Ponza, devin „ţintele” unei interogaţii fără sfârşit.

Cine este misterioasa doamnă Ponza: Lina, fata doamnei Frola, aşa cum chiar doamna Frola declară, sau Giulia, aşa cum încearcă să convingă audienţa, cu disperare, domnul Ponza? Lina trăieşte? Giulia este o iluzie? Cine e nebunul? Care-i adevărul? Pe măsură ce se derulează mărturiile şi se dezvăluie amintirile celor doi, misterul familiei devine însă din ce în ce mai greu de desluşit…

Pirandello

„Aşa este (dacă vi se pare)”

„Aşa este (dacă vi se pare)”, de Luigi Pirandello – distribuţia:

 

Telespectatorii vor putea admira în această dramă pirandelliană interpretarea actorilor Valer Dellakeza (în rol dublu: Lamberto Laudisi şi Domnul Prefect), Magda Mugur (Doamna Frola), Sorin Leoveanu (Domnul Ponza), Gabriela Baciu (Doamna Ponza), Valeriu Dogaru (Consilierul Agazzi), Nataşa Raab (Doamna Amalia), Anca Dinu (Dina), Gabriella Bartalis (Doamna Sirelli), Valentin Mihali (Domnul Sirelli), Iosefina Stoia (Doamna Cini), Angel Rababoc (Doamna Neni), Theodor Marinescu (Servitorul), Constantin Cicort (Comisarul Centuri), Tudorel Petrescu, Marian Politic.

Spectacolul a fost multilaureat UNITER, prima dată pentru stagiunea 1998-1999, când Biroul Secţiei Române a Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) a acordat Premiul Criticii regizorului Vlad Mugur şi scenografilor Helmut Stürmer, Lia Manţoc şi Ilona Jaro Varga pentru valoarea excepţională a acestei producţii, dar şi pentru cea a spectacolului „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni.

Foto cu Pirandello şi „Aşa este (dacă vi se pare)” – TVR

27
/07
/17

„Cu ce a fost piesa? Cu trei homeleși!” … E primul răspuns (fulger!) pe care l-am dat după un spectacol tur-de forță...și un marș (la fel de forțat) printr-un București canicular. Abia după ce am ajuns acasă și am început să derulez în minte (la rece!) cele 90 de minute ale piesei lui Harold Pinter, răspunsurile au început să prindă contur.

27
/07
/17

Ajunsă la cea de-a 4-a ediție,Caravana Filmelor NexT urmează să instalezesala de cinema preferată a verii în aer liber, în grădini, parcuri, pajiști întinse și alte spații verzi neconvenționale din 7 orașe din țară, în perioada 27 iulie – 23 august.

26
/07
/17

Domnule Zografi, a trecut multă vreme de când vreau să vă scriu. Am motive strict literare, desigur, dar mai e ceva: Fizica. Aveți Fizica la bază, ceea ce, nu vă ascund, mă duce cu gândul la domnul Sabato.

26
/07
/17

„Marița”, debutul în lungmetraj al regizorului Cristi Iftime, va avea premiera în cinematografele din România de Ziua Națională. Producția va fi distribuită în cinematografele din toată țara de microFILM.

25
/07
/17

Sâmbătă, 22 iulie 2017, a avut loc ediția a VI-a a Workshopului de fotografie și explorare urbană Walk & Shoot – o ediție unică, cu personaje și cadre noi. Grupul de fotografi, în frunte cu fotograful coordonator Adi Bulboacă, alături de organizatori, au parcurs un traseu care a traversat Bucureștiul dintr-un capăt în altul.

25
/07
/17

Două ateliere de critică teatrală pentru tineri, unul în engleză, altul, în franceză, se vor desfășura în cadrul Festivalului Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași, care va avea loc în perioada 5-12 octombrie.

25
/07
/17

Veniţi să vizitaţi Sinaia! Într-o plimbare lejeră, la pas, prin 350 de ani de istorie. În fiecare sâmbătă şi duminică, de la ora 10:30, cei pasionați de istorie și turism sunt invitaţi să străbbată, timp de oră, o oră şi jumătate, unul dintre cele două trasee propuse de arhitectul Dan Manea, autorul cărţii „Sinaia, Oraşul Elitelor”.

25
/07
/17

Festivalul Film 4 Fun își propune şi anul acesta să aducă zâmbetul pe buzele spectatorilor cu o serie de comedii şi parodii savuroase! Printre invitaţii speciali ai acestei ediţii se vor număra Emilia Dobrin, Radu Gabriel, Irina Margareta Nistor, Nae Caranfil, Alexandru Papadopol, Magda Catone şi mulţi alţii. Trofeul Film 4 Fun va fi înmânat actriţei Coca Bloos.

25
/07
/17

Proiecţia filmului JINA, în regia lui Dumitru Budrala, va avea loc sâmbătă, 29 iulie 2017, de la ora 22 în cadrul Festivalului ”Sus pe muntele din Jina”. Filmul va fi proiectat pe un ecran imens, în aer liber, în Șesul Jinarilor, în prezența a zeci de mii de oameni și a regizorului Dumitru Budrala.

24
/07
/17

Cartea „Călătoria diletanților (Din amintirile locotenentului în rezervă Amiran Amilahvari)” (în ireproșabila traducere a lui Nicolae Iliescu) a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2017.

24
/07
/17

În perioada 25 iulie - 3 august, Radio România Muzical transmite în direct șapte spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner. Transmisiunile directe pot fi ascultate și la Radio România Cultural.

24
/07
/17

În această seară (24 iulie), de la ora 21.10, iubitorii teatrului pot vedea ”Năpasta” de I.L. Caragiale, în regia lui Miron Niculescu. Spectacolul a fost difuzat In Memoriam Emil Bota (15 septembrie 1911 - 24 iulie 1977), în anul 1970, chiar în ziua în care, acum 40 de ani, poetul, prozatorul și îndrăgitul actor - aici în rolul „Ion” – se stingea din viață.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…