Pixadores, recompensat cu trofeul One World România 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/pixadores-recompensat-cu-trofeul-one-world-romania-2015/

Documentarul „Pixadores”, de Amir Escandari, care prezintă povestea unor tineri din zone marginale ale oraşului São Paulo, a căror artă este alimentată de furie, lipsuri şi disperare, a fost distins cu trofeul „Best Karma”, duminică, la gala de premiere a Festivalului One World România.

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2015

Pixadores, trofeul One World România 2015 / Astfel, pentru al treilea an consecutiv, One World a acordat premiul „Best Karma” filmului declarat câştigător de cei cinci liceeni din juriul festivalului, aflat la cea de-a opta ediţie.

Filmul premiat, care a primit drept trofeu o machetă a „kino-maidanului”, este „Pixadores”. Teodora, Ligia, Daniela, David şi Ionuţ au înmânat trofeul producătoarei filmului, Miia Haavisto.

„Pixadores” sunt tineri care vin din zone marginale ale oraşului São Paulo. Arta lor e alimentată de furie, lipsuri şi disperare. Intervenţiile lor în spaţiul urban sunt independente de constrângerile derivate din apartenenţa instituţională.

Când se intersectează punctual cu lumea artistică, cu prilejul unei invitaţii la Bienala de Artă Contemporană de la Berlin, reuşesc să îl scandalizeze pe curatorul german care i-a invitat, punându-şi tagurile pe pereţii unei clădiri de patrimoniu şi refuzând să atingă panourile care le-au fost puse la dispoziţie.

Imaginea fluidă, filmată cu camera din mână de operatorul Peter Flinckenberg, prinde acţiunile temerare ale „pixadores” pe înălţimile oraşelor São Paulo şi Berlin, dar şi viaţa cotidiană a celor patru, între muncă, surfing-ul trenurilor, colectarea de cupru şi lecturi ocazionale din Nietzsche.

Cea de-a opta ediţie a Festivalului internaţional de film documentar dedicat drepturilor omului One World România s-a desfăşurat între 16 şi 22 martie, în Bucureşti, evenimentul cinematografic derulându-se sub motto-ul „kino-maidan”.

Festivalul a propus o privire asupra „maidanelor” de pe cinci continente şi i-a aşteptat pe bucureşteni la proiecţii şi evenimente conexe pentru a discuta despre câteva dintre cele mai presante probleme ale societăţii actuale.

Foto: Pixadores – cinemagia

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.