„Pleine Lune” cu Gigi Căciuleanu la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/pleine-lune-cu-gigi-caciuleanu-la-tnb/

Miercuri, pe 25 mai, începând cu orele 20.00, va avea loc „Pleine Lune” un spectacol extraordinar de dans contemporan prezentat de KARMA DANCE PROJECT – PARIS, la sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|17 mai 2016

„Pleine Lune” este un spectacol alcătuit din trei coregrafii realizate de către unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români pe plan mondial, coregraful Gigi Căciuleanu, în colaborare cu Compania Karma Dance Project din Paris. Spectacolul se deschide cu piesa „Cinq” (Cinci), pe muzica lui W.A. Mozart.

Aidoma celor cinci instrumente, gândite parcă de Mozart ca fiind nişte personaje multifaţetice, dansatorii reprezintă nu numai primele cinci cifre aritmetice, dar şi cinci personalităţi diferite, pe cât de versatile pe atât de complexe,.

Muzica şi permutarea numerică (<2+2+1>, <(2×2)+1> sau <22+1>…)  sunt traduse în coregrafie, făcând ca această abstractă perfecţiune aritmetică, să-şi găsească un contrapunct coregrafic în câte ceva din concretele imperfecţiuni umane. (O creaţie pentru cinci dansatori: Stéphanie Chatton, Alice Valentin, Ikki Hoshino, Olivier Lefrançois, Daniel Victor Pop.)

Piesa centrală va fi „Pleine Lune” (Lună Plină), explorează oniricul. Într-o noapte cu lună plină, visele pot fi la fel de reale ca şi luna… la fel de îndepărtat de ireale ca şi stelele… Momente ieşite din comun în care două fiinţe se pot pierde, sau regăsi. (O creaţie pentru doi dansatori: Alice Valentin şi Daniel Victor Pop. Durata 18’ . Data creaţiei: 2013)

În finalul programului, compania va dansa piesa  „QuadriX”, pe o muzică scrisă de compozitorul francez Erwann Kermorvant. În accentele sale dramatice, care ne pot aminti de atmosfera filmelor lui Hitchcock, evoluează patru personaje.

De la zâmbetul amuzat la o seriozitate dusă până la extremă, acestea se vor infrunta intre ele, jucând adesea jocul seducţiei; lăsându-ne prinşi in vârtejul unui conflict inspirat de scena vieţii…

(O creaţie pentru patru dansatori: Stéphanie Chatton, Alice Valentin, Ikki Hoshino şi Daniel Victor Pop.)

02
/11
/14

INTERVIU Adolf Hitler și Joseph Goebbels erau fani ai filmului de animație, ai lui Walt Disney și ai lui Mickey Mouse, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ulrich Wegenast, director artistic şi programator al Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart și invitat special al celei de-a patra ediții a Anim’est Chișinău.

31
/10
/14

Cartea de teatru, fie ea tiparită sau online, are un rol esențial în fenomenul teatral actual și viitor. De aceea, a doua ediție a Festivalului Național de Teatru Independent propune o serie de evenimente de carte, sub titulatura „Citesc Teatru!”.

31
/10
/14

În perioada 4 – 6 decembrie, la Teatrul Sică Alexandrescu din Brașov, va avea loc a doua ediție a festivalului Brașov Jazz & Blues Festival. Pe parcursul celor 3 zile ale festivalului vor avea loc 7 concerte, printre care cel al celebrului grup de artiști scoțieni Hidden Orchestra, a căror muzică este difuzată de radiourile din întreaga lume.

31
/10
/14

Puține filme ar fi fost mai potrivite pentru a deschide noua ediție Anim’est Chișinău decât simpaticul „Minuscule - La Vallée des fourmis perdues” („Minuscule: Valea furnicilor pierdute”), o producție franceză din 2013 realizată de Thomas Szabo și Hélène Giraud.

30
/10
/14

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.