„Pleine Lune” cu Gigi Căciuleanu la TNB
https://www.ziarulmetropolis.ro/pleine-lune-cu-gigi-caciuleanu-la-tnb/

Miercuri, pe 25 mai, începând cu orele 20.00, va avea loc „Pleine Lune” un spectacol extraordinar de dans contemporan prezentat de KARMA DANCE PROJECT – PARIS, la sala Atelier a Teatrului Naţional Bucureşti.

Un articol de Liliana Matei|17 mai 2016

„Pleine Lune” este un spectacol alcătuit din trei coregrafii realizate de către unul dintre cei mai cunoscuţi artişti români pe plan mondial, coregraful Gigi Căciuleanu, în colaborare cu Compania Karma Dance Project din Paris. Spectacolul se deschide cu piesa „Cinq” (Cinci), pe muzica lui W.A. Mozart.

Aidoma celor cinci instrumente, gândite parcă de Mozart ca fiind nişte personaje multifaţetice, dansatorii reprezintă nu numai primele cinci cifre aritmetice, dar şi cinci personalităţi diferite, pe cât de versatile pe atât de complexe,.

Muzica şi permutarea numerică (<2+2+1>, <(2×2)+1> sau <22+1>…)  sunt traduse în coregrafie, făcând ca această abstractă perfecţiune aritmetică, să-şi găsească un contrapunct coregrafic în câte ceva din concretele imperfecţiuni umane. (O creaţie pentru cinci dansatori: Stéphanie Chatton, Alice Valentin, Ikki Hoshino, Olivier Lefrançois, Daniel Victor Pop.)

Piesa centrală va fi „Pleine Lune” (Lună Plină), explorează oniricul. Într-o noapte cu lună plină, visele pot fi la fel de reale ca şi luna… la fel de îndepărtat de ireale ca şi stelele… Momente ieşite din comun în care două fiinţe se pot pierde, sau regăsi. (O creaţie pentru doi dansatori: Alice Valentin şi Daniel Victor Pop. Durata 18’ . Data creaţiei: 2013)

În finalul programului, compania va dansa piesa  „QuadriX”, pe o muzică scrisă de compozitorul francez Erwann Kermorvant. În accentele sale dramatice, care ne pot aminti de atmosfera filmelor lui Hitchcock, evoluează patru personaje.

De la zâmbetul amuzat la o seriozitate dusă până la extremă, acestea se vor infrunta intre ele, jucând adesea jocul seducţiei; lăsându-ne prinşi in vârtejul unui conflict inspirat de scena vieţii…

(O creaţie pentru patru dansatori: Stéphanie Chatton, Alice Valentin, Ikki Hoshino şi Daniel Victor Pop.)

13
/07
/14

MEMORIA CULTURALĂ Geniul uriaşei actriţe Maria Ventura a dus gloria românească în lume. Ea a construit un teatru în România şi a întemeiat o şcoală de teatru în Franţa; a trăit în preajma faimoasei Sarah Bernhardt și a murit acum 60 de ani.

12
/07
/14

George Calboreanu este actorul care a rămas în memoria oamenilor de teatru prin interpretări memorabile, în roluri de tragedie şi dramă: Hamlet, dar mai ales Ştefan cel Mare. Eroul lui Delavrancea întruchipat de Calboreanu nu răspundea prin violenţă şi furie, ci prin curaj şi generozitate.

11
/07
/14

„Călători prin manuscris”, expoziția organizată de Muzeul Națională de Artă (MNAR) la parterul Galeriei Naționale până pe 31 august, are meritul inedit de a aduce în realitate o metaforă pe care suntem obișnuiți să o considerăm doar atât, o metaforă: plimbarea printre filele unei cărți.

11
/07
/14

Teatrul Odeon a încheiat seria de spectacole-lectură din cadrul proiectului FABULAMUNDI. PLAYWRITING EUROPE - proiect câştigător al programului Cultura 2007-2013, care urmăreşte promovarea dramaturgiei contemporane, cu sprijinul unor instituţii teatrale din Italia, Franţa, Spania, Germania şi România.