Porumboiu cere refacerea sălilor de cinema după model occidental
https://www.ziarulmetropolis.ro/porumboiu-cere-refacerea-salilor-de-cinema-dupa-model-occidental/

Obişnuinţa românilor de a merge la cinema s-a pierdut de-a lungul anilor, declară regizorul Corneliu Porumboiu, potrivit căruia trebuie recuperată tradiţia prin promovare directă şi refacerea sălilor după modele întâlnite în străinătate, cu mici restaurante alături, unde oamenii să discute.

Un articol de Petre Ivan|5 iunie 2015

Corneliu Porumboiu a declarat la o dezbatere organizată la Cluj-Napoca, în cadrul TIFF, că în România sunt circa 150 de ecrane de cinematograf, prea puţine pentru o ţară cu 22 de milioane de cetăţeni.

S-au pierdut două generaţii de spectatori, oamenii care sunt acum în jurul vârstei de 30 de ani şi cei care obişnuiau să meargă la cinematograf înainte de 1989. Cei care merg acum mai mult la cinema sunt tinerii, atraşi de filme 3D, de noutate, şi va trece mult timp până ce oamenii vor reînvăţa să vină la cinema. S-a pierdut obişnuinţa de a merge la cinema, dar trebuie recuperată cumva. (…) Problema e ce s-a întâmplat cu cinematografele vechi, care trebuie valorificate. În România sunt circa 150 de ecrane, ceea ce e puţin pentru o ţară cu 22 de milioane de cetăţeni. În plus, nu există o promovare directă. Cinema-ul, din ce în ce mai mult, este o formă de socializare – Corneliu Porumboiu.

Potrivit acestuia, ar fi nevoie de refacerea cinematografelor vechi şi abandonate şi transformarea lor după modele întâlnite în străinătate, astfel încât sălile de cinema să aibă lângă ele un restaurant mic sau o cafenea, unde oamenii se întâlnesc şi pot discuta despre film.

De asemenea, regizorul a spus despre cel mai recent film al său – „Comoara”, premiat la Cannes – că acesta este deja distribuit în cinematografele din România, dar ar putea intra şi într-o caravană pentru a fi vizionat de cât mai multă lume.

Filmul „Comoara” a fost prezentat joi seară în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, în cadrul TIFF.

TIFF are loc între 29 mai şi 7 iunie la Cluj-Napoca.

Foto: Corneliu Porumboiu – cinemagia

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.