Porumboiu, un nou film (cu Vlad Ivanov) despre polițiști. „Gomera”
https://www.ziarulmetropolis.ro/porumboiu-un-nou-film-cu-vlad-ivanov-cu-despre-politisti-gomera/

Regizorul Corneliu Porumboiu s-a întors pe platourile de filmare pentru cel mai nou lungmetraj, „Gomera”. Filmul, scris şi regizat de Porumboiu, îi are în distribuţie pe Vlad Ivanov în rol principal, căruia i se alătură Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr şi Sabin Tambrea.

Un articol de Petre Ivan|6 martie 2018

„Gomera” spune povestea lui Cristi, un ofițer de poliție care ajunge în insula spaniolă La Gomera, pentru a învăța limbajul „El Silbo”, o formă de comunicare prin fluierat, specifică zonei.

Misiunea lui este de a-l elibera pe Zsolt, un afacerist controversat aflat în arest în București.

Filmările au debutat pe 18 februarie, se vor încheia la sfârșitul lunii aprilie, și au loc în București și pe insula La Gomera din Spania. Este prima producție semnată de cunoscutul regizor care va fi turnată și în afara României.

„Filmul se concentrează pe o posibilă folosire a limbajului ancestral, El Silbo, într-o lume în care comunicarea a devenit din ce în ce mai controlată, cu un conflict direct între verbal și non-verbal”, declară Corneliu Porumboiu.

„În urmă cu câțiva ani am urmărit un documentar despre El Silbo. Acest limbaj fascinant, aflat pe cale de dispariție, redescoperit și folosit din nou pe insula La Gomera, m-a inspirat și motivat să scriu această poveste”, adaugă regizorul.

„Gomera” este o producție 42 KM FILM în coproducție cu Les Films du Worso (Franța), Komplizen Film (Germania) și Arte Grand Accord. Producător este Marcela Ursu, iar producător executiv, Patricia Poienaru.

Lungmetrajul este realizat cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Eurimages și va fi lansat în cinematografele din România în 2019.

Foto: Gomera , Corneliu Porumboiu – Vlad Cioplea

 

15
/05
/22

TIFF propune la ediţia din acest an un Focus Polonia, care cuprinde o selecție a Festivalului Internațional de Film New Horizons din Wrocław, producții contemporane, filme cult  și o retrospectivă Krzysztof Kieślowski.

12
/05
/22

“Unde este Anne Frank?, în regia israelianului Ari Folman, este o modalitate inedită prin care publicul poate aprofunda istoria dincolo de manualele școlare sau cărțile de istorie, un promotor al memoriei și al cultivării valorilor democratice, un instrument al educației despre Holocaust, despre importanța combaterii discriminării, rasismului și a atitudinilor extremiste”, declară reprezentanții Institutului Național pentru Studierea Holocaustului în Romania “Elie Wiesel”, în contextul lansării filmului în cinematografele din țară începnd cu 20 mai.

12
/05
/22

În paralel cu cea de-a 15-a ediție a festivalului One World Romania, în luna mai se vor desfășura mai multe evenimente KineDok, inclusiv în cadrul festivalului. Programul promovează filmul documentar în spații neconvenționale din șase țări partenere: Republica Cehă, Slovacia, Ungaria, Croația, Georgia și România.

10
/05
/22

Cel mai complex proiect documentar dedicat naturii din România vine la HBO Max. „România sălbatică”, realizat de Dan Dinu și Cosmin Dumitrache, va putea fi vizionat de abonații platformei de streaming din 12 mai, pe parcursul a trei episoade. În iulie, miniseria va fi difuzată și pe HBO.

09
/05
/22

Walter Robinson, jurnalistul care a condus echipa Spotlight din cadrul publicației Boston Globe în investigația care a primit în 2003 premiul Pulitzer pentru Public Service vine la București, pentru cea de-a 11-a ediție Superscrieri.

29
/04
/22

CRONICĂ DE FILM "Spioni de ocazie" (2021), noul documentar al Oanei Giurgiu, disponibil în cinematografe, aduce în atenţie o poveste fascinantă de spionaj din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, care a vizat şi România. Formal, însă, filmul nu se ridică la înălţimea subiectului său.