Povestea bienalei timișorene de arhitectură Beta 2020. Un exemplu de responsabilitate față de tot ce ne înconjoară
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestea-bienalei-timisorene-de-arhitectura-beta-2020-un-exemplu-de-responsabilitate-fata-de-tot-ce-ne-inconjoara/

În perioada 25 septembrie – 25 octombrie 2020, Timişoara a găzduit cea de-a treia ediţie a bienalei de arhitectură Beta 2020.

Un articol de Liliana Matei|29 octombrie 2020

Dacă ar fi să aruncăm o privire de ansamblu asupra ceea ce a însemnat numeric, avem așa: 4 expoziții de arhitectură și artă contemporană, o competiție deschisă la nivelul celor trei țări învecinate (România – Ungaria – Serbia), 1 intervenție în spațiul public, 11 tururi ghidate, 7 ateliere, 13 conferințe și prezentări, 6 proiecții de film și o lansare de carte. 

Au fost 4 săptămâni în care s-au abordat tematici urbane într-un context mai larg, care au stimulat dezbateri și au repus în discuţie atât transformări spaţiale, cât şi transformări culturale.

Este cu adevărat necesar să construim? Este o întrebare la care ar fi responsabil să poată fi luat în considerare răspunsul „nu”. De ce? Pentru că industria construcțiilor consumă aproximativ jumătate din toate resursele extrase din pământ și este responsabilă pentru mai mult de o treime din consumul global de energie și emisii, doar producția de ciment reprezentând 7% din producția de CO2 – motiv pentru care e nevoie de o nouă abordare radicală a construcțiilor – începând cu modul în care arhitecții abordează proiectarea.

Relația omului cu arhitectura s-a schimbat de-a lungul timpul, iar pe termen lung însă, scopul acestei ediții a fost de a trage un semnal de alarmă asupra importanței responsabilității față de mediul construit și față de ceea ce nu s-a construit încă, scopul final fiind îmbunătățirea proceselor prin care construim orașele și de a ne implica cât putem de mult în construirea unui viitor mai bun al planetei noastre.

Expoziția principală din cadrul bienalei, prezentă la Muzeul de Transport Public „Corneliu Miklosi“, numită „Enough is Enough”, curatoriată de arhitectele Anca Cioarec, Brînduşa Tudor și Ilka Ruby, a prezentat zeci de proiecte – naționale și internaționale, ale unor arhitecți care au găsit modalități proprii de a folosi ceea ce există și cum putem trata ceea ce ne înconjoară, cu respect și responsabilitate – față de mediu, față de economie și față de societate în ansamblu.

În contextul pandemiei și a regulilor impuse de autorități, majoritatea conferințelor și dezbaterilor din program s-au desfășurat online, iar cei interesați să afle mai multe despre viitorul practicii de arhitectură, despre urgențele climatice sau gestionarea resurselor existente, le pot urmări în continuare pe pagina de Facebook Beta – bienala timișorene de arhitectură.

În cadrul expoziției-concurs Beta (concurs care susține și promovează arhitectura de calitate în toate formele și manifestările sale, fiind concepută ca o interfață de relaționare atât în cadrul profesiei, cât și între profesie și mediul socio-cultural în care aceasta activează) s-au oferit premii în valoare de 14.000 euro, iar din cele peste 300 de lucrări înscrise, s-au făcut remarcate, după cum urmează: 

Spațiu construit

nominalizare: Oxigen Restro, Árpád Nagy

nominalizare: Fairy-Veil House, András Cseh

nominalizare: Atelierul de ceramică Poster, Irina Meliță, Ștefan Simion

mențiune: Casa E+E, Mihai Ene, Adela Ene – Ene+Ene Arhitectura

premiu: Casa Nădășan, Miklós Péterffy

premiu: Casa Răsuri, Ștefan Simion, Irina Meliță

Spațiu interior

nominalizare: Apartament LC, Bogdan Ciocodeică

nominalizare: Play in Historic Sacred Spaces, Partizan Architects

premiu: Revolutionize, Cristi Borcan

premiu: Renovare Apartament Ertler, Alexandru Szűz – Pop

premiu: Confident Concept Store, Alexandrina Remescu Simo | Alex Muntean

*la categoria Spațiu interior valoarea fiecărui premiu este 500 euro

Spațiu public

nominalizare: Dansurile / Copiii luminii, Marius Miclăuș

nominalizare: Weaving together, Marius Găman, Ana Branea

premiu: Amenajare coridoare pietonale: str. Molnar Piuariu, Cluj, planwerk arhitectură și urbanism

Lucrări de licență

nominalizare: Hamam | Băi publice | Constanța, Dana Diana Buicescu

nominalizare: Landscape restoration center, Hunor Albert Szántó

mențiune: Dincolo de ruină. Conversia fostului depozit de tutun din Isaccea, Cristian-Andrei Bădescu

mențiune: Jurányi, Theatrical community house, Borbála Surján

premiu: Regenerarea fabricii Textila, Alexandra Stan

Inițiative / Experimente / Viziuni

nominalizare: Orașe românești în declin, Ilinca Păun Constantinescu

nominalizare: Grădinile fermecate de pe Ada Kaleh, Silvia Mihaela Diaconu

nominalizare: Twin, Marius Miclăuș

nominalizare: CAN Edu, András Cseh

nominalizare: Workshop Muma / Anyó / Majke, Oana Mondoc | Miodrag Stoianov

mențiune: Casa ca proces, Loredana Gaiță | Miodrag Stoianov

mențiune: Herculane Project, Asociația Locus

premiu: substandardPLUS, Atelier Ad Hoc Arhitectura | Comunitate, George Marinescu, Maria Daria Oancea

premiu: Uranus acum. Proiect urban și comunitar, Dorothee Hasnas, Ștefan Ghenciulescu, Ilinca Păun Constantinescu et al.

Eseu

nominalizare: Whose (City, Whose) Responsibility // Battle over buildings, Miljena Vučković

nominalizare: Historic buildings in sustainable urban development, Aurelia Oancea

mențiune: Palimpsest. The stadium as a canvas for new types of architecture, Diana Cânța

mențiune: Architecture from literature: a study of how architecture can be enriched by reading, interpreting and applying the ideas displayed in Perec’s oeuvre, Noretu Carmen-Theodora

premiu: Imagining an Aesthetics of Reuse, Marcell Hajdu

Fotografie

pentru sub-categoria single entry:

premiu: Nesting, Zoran Popovici

iar în cazul seriilor:

nominalizare: Mute City, Sebastian Gruia

nominalizare: L.A.P.T., Anca Pîrvu

nominalizare: backstage, Ovidiu Zimcea

nominalizare: The reborn of the Romanian village, Ștefania Lupu

premiu: Yellow Fabric, András Weiszkopf

A patra ediție a bienalei timișorene de arhitectură va avea loc în 2022, la Timișoara, unde va crea din nou un loc de întâlnire în care oamenii, indiferent de domeniul de activitate, vor fi invitați să participe la un alt exercițiu de reconsiderare și de schimbare în acel “mai bine” atât de necesar.

Bienala timișoreană de arhitectură este organizată de Ordinul Arhitecților din România – Filiala Teritorială Timiș și Primăria Municipiului Timișoara – Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Echipa de organizare / Echipa Beta 2020: Alexandra Maria Rigler, Alexandru Todirică, Alexandra Trofin, Anamaria Goie,  Dariana Pau, David Alexandru Dumitrescu, Dragoș Nistor, Emanuela Cristescu, Nicoleta Postolache, Romina Popescu.

 

27
/06
/16

În urmă cu un secol, în noaptea de 27 spre 28 iunie (1916), în camera-atelier de la parterul casei sale de pe actuala stradă Mendeleev, se stingea din viaţă pictorul Ştefan Luchian. Era casa pe care reuşise să o cumpere din banii câştigaţi de pe urma profesiei sale de „proletar al penelului” sau de „zugrav” după cum singur se definea.

24
/06
/16

"Femme Assise" (1909), una dintre primele picturi cubiste ale lui Pablo Picasso, s-a vândut, zilele trecute, cu suma de 43,2 de milioane de lire sterline (63,4 milioane de dolari) în cadrul unei licitații organizate de casa Sotheby's din Londra, cu aproape 20 de milioane de dolari mai mult decât estimarea inițială

21
/06
/16

Obiecte de artă realizate de Kurt Cobain, precum şi obiecte personale, vor fi expuse într-un viitor turneu al unei expoziţii dedicate acestuia. Arta lui Kurt Cobain a apărut pentru prima oară în documentarul din 2015 "Cobain: Montage of Heck", al cărui producător executiv a fost Frances Bean.

20
/06
/16

Beat-boxerul cu cele mai multe vizualizări pe Facebook, cel mai mare colecționar de costum popular din România, un campion mondial de tir, cea mai veselă trupă ska ucrainiană și cele mai iscusite meșterițe de la Săpânța, cu toții au fost prezenți la prima ediție Street Delivery din Baia Mare, un eveniment care a reunit, vreme de trei zile, cele mai noi generații de makeri din industriile creative și cei mai buni meșteșugari, artiști, comercianți, manufacturieri sau chibiți din Maramureș.

17
/06
/16

Începând cu 23 iunie 2016, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București va deschide în sediul din Gabroveni o expoziție inedită, dedicată aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși.

15
/06
/16

În anul în care se împlinesc 400 de ani de la moartea scriitorilor William Shakespeare, și Miguel de Cervantes, Noaptea Institutelor Culturale (24 iunie) include un spectacol de teatru după sonetele lui Shakespeare, proiecții, lecturi și o dezbatere dedicate marelui dramaturg britanic, o expoziție de benzi desenate și de ilustrație pornind de la o piesă scrisă de Cervantes, precum și un spectacol-lectură bazat pe fragmente din „entremeses" ale îndrăgitului scriitor spaniol.

10
/06
/16

Admiratorii lui Horaţiu Mălăele pot fi alături de îndrăgitul actor, regizor, caricaturist și scriitor român, joi, 16 Iunie, de la ora 18.30, la vernisajul expoziției Retrospectivă Horațiu Mălăele. Evenimentul, care va avea loc la sediul Casei de Licitații Goldart din București, Intrarea I.L. Caragiale nr. 1, reuneşte peste 50 de lucrări de desen, acuarelă, serigrafie, pictură și grafică umoristică ale artistului.

07
/06
/16

Cea de a VI-a ediție a Festivalului Internațional de Statui Vivante, organizat de Teatrul Masca, se va desfășura în perioada 16 - 20 iunie în Grădina Casei Filipescu-Cesianu, Parcul Crângași și Parcul Alexandru Ioan Cuza. „Ediția din acest an îl va omagia pe Constantin Brâncuşi, adus în atenția publicului prin două statui vivante: prima reprezentându-l în atelierul din Paris și a doua, prin Rugăciune, una dintre celebrele sale opere”, spune Mihai Mălaimare, fondatorul Teatrului Masca

03
/06
/16

Muzeul Luvru din Paris va fi închis astăzi (vineri) pentru a permite evacuarea "cu titlu preventiv" a operelor aflate în zone amenințate de inundații în urma creșterii nivelului Senei.

29
/05
/16

Pavilionul României la cea de-a 15-a ediție a Expoziției Internaționale de Arhitectură - La Biennale di Venezia, desfășurată între 28 mai și 27 noiembrie 2016, găzduiește „Selfie Automaton”, o expoziție sub forma unui spectacol predefinit, cu marionete automatizate, scenarii blocate și un rol liber, rezervat vizitatorului.

25
/05
/16

Castelul Pelișor din Sinaia va putea fi vizitat gratuit, astazi, 25 mai, în contextul împlinirii a 113 ani de când acesta a fost inaugurat ca reședință de vară a perechii princiare Ferdinand și Maria. Turiștii vor beneficia de intrare liberă între orele 11,15—16,15.

20
/05
/16

Corina Șuteu, actualul Ministru al Culturii, Vlad Alexandrescu, fostul ministru și inițiatorul subscripției publice pentru scultura Cumințenia Pământului a lui Brâncuși și Dragoș Neamu, managerul interimar al Muzeului Național de Artă, se află printre invitații emisiunii speciale dedicate Nopții Muzeelor, pe care Radio România Cultural o va transmite în direct (audio și video) din Sala Tronului de la Muzeul Național de Artă al României din București, fostul Palat Regal.