„Povestea iubirii”, de Radu Mihăileanu, din 9 iunie în cinematografe
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestea-iubirii-de-radu-mihaileanu-din-9-iunie-in-cinematografe/

Povestea iubirii/ The History of Love, primul lungmetraj în limba engleză al lui Radu Mihăileanu, parţial filmat în România, vine pe marile ecrane din România din 9 iunie, distribuit de Transilvania Film. Premiera oficială va avea loc pe 5 iunie, la Cluj-Napoca, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania (2-11 iunie), în prezenţa lui Radu Mihăileanu şi a renumitului actor britanic Derek Jacobi.

Un articol de Petre Ivan|11 mai 2017

Regizorul se va întâlni și cu publicul din București, la o proiecție specială, pe 8 iunie.

Bazat pe bestseller-ul cu același nume scris de Nicole Krauss și tradus în peste 35 de limbi, filmul urmărește povestea de dragoste dintre Léo (Derek Jacobi) și Alma (Gemma Arterton), doi tineri evrei din Polonia pe care ororile celui de-a doilea război mondial par să-i despartă pentru totdeauna.Povestea iubirii_Radu Mihaileanu_afis web

A fost odată un băiat, Léo, care iubea o fată, Alma. O numea „cea mai iubită femeie din lume” și i-a promis că o va face să râdă toată viața. Războiul i-a separat, ea a plecat la New York. El a depășit toate obstacolele pentru a se reîntâlni cu ea și pentru a-și tine promisiunea. În zilele noastre, locuiește în Brooklyn o adolescentă vulcanică și plină de imaginație, pe care o cheamă tot Alma. I s-a promis că va fi cea mai iubită femeie din lume. Însă nu este simplu să iubești și să fii iubit. Între Léo și tânăra Alma pare să nu existe nicio legătură. Și totuși… Din Polonia anilor `30 până în Central Park-ul zilelor noastre, un periplu peste ani și continente le va uni destinele.

Toate filmele mele sunt povești de dragoste. Povești disperate de dragoste, despre oameni obișnuiți care înfruntă obstacole și o iau de la capăt, copleșindu-ne cu grandoarea și splendoarea lor. Dar niciunul nu cedează, cu toții continuă să iubească, să existe. – Radu Mihăileanu

Motivația regizorului vine dintr-o convingere personală că umanitatea trece printr-o criză gravă și profundă: „Trăim într-o epocă în care dragostea de sine e mai presus de bucuria și de satisfacția de a face bine celui de lângă noi, de a ne pune încrederea în acesta. Uneori, dragostea pare desuetă, degradantă, siropoasă, conservatoare. Mi-a plăcut să-i apăr pe acei dinozauri utopici care luptă pentru sentimentul iubirii, pentru dragostea care ne ajută să trecem peste toate”, detaliază Mihăileanu.

 

Despre actorii din Povestea iubirii, Radu Mihăileanu spune că soarta i-a surâs. Derek Jacobi este „un actor complet, cu sufletul deschis, care trece de la comedie la tragedie la fel de simplu cum ar traversa strada”. Britanica Gemma Arterton, fostă Bond girl, „a avut sarcina dificilă de a fi credibilă în rolul celei mai iubite femei din lume și a reușit să joace toate vârstele personajului său, de la 18 la 75 de ani, cu atâta intensitate”.

Despre Sophie Nélisse, cunoscută pentru rolul din The Book Thief, spune că este „un geniu de 15 ani, plin de energie, care sare de la dramă la comedie într-o secundă, care înțelege toate mizele dramatice și are acea capacitate rară de a controla totul și de a se uita pe sine atunci când joacă”. Apoi este William Ainscough, care are numai 11 ani și care l-a rugat încă de la început să-l trateze ca pe un adult pe platou. Și „cireașa de pe tort: Elliott Gould, un tip nebun, generos, amuzant, disponibil, care-mi spunea tot timpul: «Radu, sunt aici să fac tot ce vrei tu»”.

Gemma Arterton_Mark Rendall_Povestea iubirii_Radu MihaileanuPovestea iubirii este o coproducție Franța-Canada-Belgia-România, co-producătorul român fiind Libra Film. Filmările au avut loc la Cluj și București, la Montreal și New York. Scene importante au fost turnate în satul Dâncu din comuna Aghireșu și în mai multe locații din Cluj (Sinagoga de pe strada Horea, Teatrul Național, Parcul Central, Facultatea de Chimie).

Regizorul și scenaristul Radu Mihăileanu, născut în 1958 la București și stabilit în Franța în anii ‘80, a regizat filme multipremiate precum Trahir (1993), Trenul vieţii/ Train de vie (1998), recompensat cu Premiul FIPRESCI la Veneţia şi cu Premiul publicului la Sundance, Trăieşte!/ Va, vis et deviens! (2005), care s-a bucurat la rândul lui de Premiul publicului secţiunii Panorama la Berlin şi a fost distins cu César-ul pentru scenariu original. Concertul (2009), filmat în România, a fost nominalizat la Globul de Aur pentru cel mai bun film străin, recompensat cu César pentru sunet şi coloană sonoră şi premiat cu patru trofee Gopo. Izvorul femeilor/ La source des femmes a fost selectat în 2011 în competiţia oficială a Festivalului de la Cannes.

Filmul va fi distribuit de Transilvania Film, începând cu 9 iunie, în cinematografele din toată țara.

Foto: Povestea iubirii – facebook

08
/11
/14

Ben Cross şi Dragoş Bucur fac din comedia Alt Love Building un film de 5 Oscaruri, CV-ul cumulat al celor doi actori însumând nu mai puţin de patru statuete şi o nominalizare, distincţii dobândite de filmele ,,Chariots of Fire” şi ,,The Way Back”.

07
/11
/14

CRONICĂ DE FILM Noul film al rusului Andrei Zviaghințev, „Leviathan”, este o alegorie despre puterea discreționară și impunisabilă, ale cărei victime, oamenii simpli, par a-și avea propria vină pentru lumea decăzută și damnată în care trăiesc.

07
/11
/14

La cererea publicului, șase filme din programul Les Films de Cannes à Bucarest vor avea parte de proiecții suplimentare la Cinema Elvira Popescu, între 13 și 16 noiembrie. Spectatorii vor putea viziona filmele: Winter Sleep, Leviathan, The Tribe, Maidan, Bridges of Sarajevo și La Jaula de Oro.

06
/11
/14

Câștigătorul Ursului de Argint pentru cel mai bun scenariu și al Premiului Juriului Ecumenic de la Berlinale 2014, “Patimile Mariei” se lansează vineri, 7 noiembrie, în cinematografele din București și alte 16 orașe.

05
/11
/14

În competiția de lungmetraj internațional a celei de-a șasea ediții a KINOdiseea - Festivalul Internațional de Film pentru Copii și Familie, care va avea loc între 14 și 19 noiembrie, în București, au fost selecționate 12 filme și animații, care vor putea fi urmărite în exclusivitate la Cinema Studio, Cinemateca Eforie și Cinema Pro.

04
/11
/14

Satiră cinematografică la adresa lumii showbiz de la Hollywood, Maps to the Stars a fost considerat de presă drept cel mai bun film al regizorului din ultimii zece ani. De săptămâna trecută rulează în toate cinematografele din România, distribuit de Independenţa Film.

03
/11
/14

Mii de spectatori au umplut sălile Studio, Patria și Elvira Popescu, la cel mai așteptat eveniment cinematografic al toamnei: Les Films de Cannes à Bucarest. Între 24 și 30 octombrie, peste 14.000 de spectatori au luat parte la proiecții și dezbateri, un număr record pentru istoria de doar cinci ediții a festivalului

02
/11
/14

INTERVIU Adolf Hitler și Joseph Goebbels erau fani ai filmului de animație, ai lui Walt Disney și ai lui Mickey Mouse, afirmă, într-un interviu pentru Ziarul Metropolis, Ulrich Wegenast, director artistic şi programator al Festivalului de Film de Animaţie de la Stuttgart și invitat special al celei de-a patra ediții a Anim’est Chișinău.