Povestea soldatului – un experiment teatral și muzical
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestea-soldatului-un-experiment-teatral-si-muzical/

Vineri, 31 ianuarie, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon puteţi descoperi ,,Povestea soldatului”, o capodoperă a muzicii secolului al XX-lea, prin care Igor Stravinski a adus un omagiu vechiului teatru popular rus, care l-a fascinat de mic.

Un articol de Elena Simion|27 ianuarie 2014

Vineri, 31 ianuarie, de la ora 19:00, la Teatrul Odeon puteți descoperi ,,Povestea soldatului”, o capodoperă a muzicii secolului al XX-lea, prin care Igor Stravinski a adus un omagiu vechiului teatru popular rus, care l-a fascinat de mic.

Stravinski a compus Povestea soldatului în timpul Primului Război Mondial, pe când se afla în Elveţia împreună cu prietenul său, prozatorul elveţian Charles Ferdinand Ramuz.

Sursa de inspiraţie a fost culegerea de basme ruseşti a lui Alexander Afanasiev, din care Ramuz a creat o povestire–parabolă, în care un soldat îşi vinde vioara diavolului în schimbul unei cărţi care prezice viitorul finanţelor lumii. Cu acţiunea recitată şi dansată, acompaniată de numere muzicale orchestrale, diferită de genul de operă, Stravinski a spart toate canoanele, creând o formă atipică de spectacol, greu de încadrat într-un anume gen.

Beneficiind de un buget redus, Stravinski a imaginat o orchestră ,,concentrată” care cuprinde doar şapte instrumente. Vioara, motivul târgului faustic, reprezintă sufletul soldatului și moneda de schimb, iar partea muzicală păstrează o intonație specific rusească. În rest, pe tot parcursul lucrării, sunt îmbinate ritmuri de tango, marșuri, valsuri sau corale, dând naştere unei lucrări omogene şi originale.

,,Ceea ce prezentăm noi publicului de la Teatrul Odeon, vineri seara, este de fapt o abstractizare a poveștii inițiale. Adică avem un narator, o avem pe doamna Dorina Lazăr care spune textul și care joacă rând pe rând toate personajele. Acesta e un lucru foarte frumos pentru că e o cumva combinație între teatru-lectură și concert. Oricum, Povestea soldatului de Igor Stravinski a fost concepută ca un expriment de ordin teatral și muzical și cred eu că nu ne îndepărtăm absolut deloc de ideea originală a autorului, aceea de a aduce un subiect întotdeauna într-o formă ușor provocatoare.”

Tiberiu Soare, dirijor

Spectacolul este interpretat de Silvestri Ensemble (sub bagheta lui Tiberiu Soare) și de Dorina Lazăr (naratorul).

INFO

Spectacolul durează 1 oră și 10 minute.

Biletele costă 31,80 de lei şi 15,90  de lei

 

Foto din Povestea Soldatului: Florin Ionescu



18
/07
/17

În această seară, de la ora 18.00, Institutul Cultural Român de la Viena prezintă, la sediul său, proiecţia reportajului în limba germană „Timişoara – vizita unui oraş în schimbare“ din seria „KulTOUR mit Holender“, realizată şi difuzată de postul de televiziune austriacă Servus TV. Evenimentul este programat cu ocazia aniversării lui Ioan Holender, care împlinește astăzi 82 de ani. Timişoara, orașul nașterii lui Ioan Holender, va fi Capitală Europeană a Culturii în anul 2021.

15
/07
/17

Una dintre cele mai valoroase compoziții jazz imaginate vreodată în umbra Mariei Tănase, un proiect de excelenţă, aplaudat pe scene prestigioase şi inclus pe coloana sonoră a unui film internaţional aspirant la Oscar, „Pân’la rai” va fi prezentat, în ediţie excepţională, la Grădina Green Hours din Bucureşti, marți, 18 iulie, de la ora 19.30.

11
/07
/17

Tarja, soprana și pianista finlandeză care a obținut faima internațională ca solistă a trupei Nightwish isi va prezenta noul album, în premieră în Transilvania, la cea de-a 12-a ediție a festivalului ARTmania.

04
/07
/17

Tango la cetate continuă în luna iulie cu alte două concerte susţinute la Bistriţa, în cadrul Festivalului de poezie şi muzică de cameră (9 iulie, Sinagoga) şi la Biertan, în cadrul festivalului Icon Arts Transilvania (28 iulie, Cetatea Biertan) de binecunoscutul grup Argentango, după succesul primelor două concerte din serie din luna iunie, susţinute la castelul Corvinilor din Hunedoara şi în Piaţa cetăţii din Alba Iulia.

29
/06
/17

Poezia lui Walt Whitman pe muzică blues, jazzul cântat la gonguri, clopote sau la două chitare simultan, influențe electro, rock și world music, concurs de jazz și workshop-uri cu artiști de Grammy, iată ce promite Bucharest Jazz Festival pentru ediția din acest an.

28
/06
/17

Între 23 și 25 iunie, Fundația ParteR cu sprijinul Consiliului Județean Tulcea organizează cea de-a patra ediție a Festivalului Dobrojazz – festival internațional de ethno-jazz – care va avea loc la Tulcea, în curtea Casei Avramide (str. Progresului 32). Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc pe 23 iunie, începând cu ora 20.00.

23
/06
/17

Artiștii care doresc o carieră internațională, contracte care să le permită bugete de dezvoltare sau concerte la Eurosonic, Reeperbahn, Tallin Music Week, Where’s The Music, MENT, Novarock, Hurricane, Lollapalooza și alte mari festivaluri ale lumii au șansa unică să-i întâlnească la Sibiu pe cei mai importanți decidenți din industria muzicală europeană, reuniți în perioada 27-29 iulie pentru prima ediție East European Music Conference.

23
/06
/17

Hit-ul „Despacito“, cântat de Luis Fonsi şi Daddy Yankee, a stârnit isterie în întreaga lumea. Pe lângă faptul că de şase săptămâni este pe primul loc în prestigiosul top Billboard Hot 100, peste 10 milioane de persoane au ascultat, în doar 24 de ore, piesa difuzată de radiourile din Statele Unite.

22
/06
/17

În februarie 1938, vocea Mariei Tănase răsuna pentru prima dată „pe viu" la Radio România, într-un program de cântece româneşti, la emisiunea „Ora satului". Douăzeci de ani mai târziu, celebră deja, Maria Tănase era invitată din nou la microfonul Radioului, să vorbească despre locul în care s-a născut şi despre cântecele sale. Autorul interviului a rămas anonim, ca şi violonistul care cântă discret în fundal.