Povestea unei evadări din Coreea de Nord
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestea-unei-evadari-din-coreea-de-nord/

Nominalizat în acest an la Women’s Prize for Fiction, romanul „Cele opt vieţi ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee, o coreeancă mutată în SUA, spune povestea teribilă a unei femei evadate din Coreea de Nord.

Un articol de Monica Andronescu|19 martie 2024

Un debut magistral, așa cum a fost considerat romanul lui Mirinae Lee, „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul”, a apărut de curând la Editura Trei în colecția Fiction Connection. Povestea unei femei coreene care a supraviețuit unui secol de foamete și războaie și a descoperit că pentru a rămâne în viață trebuie să fie un trickster care nu se dă înapoi de la nimic, cartea îi aduce autoarei un succes internațional, devenind bestseller internațional la scurt timp după publicare și fiind nominalizată la distincții impoartante.

Comparabil cu „Pachinko” şi „A Woman Is No Man”, acest debut hipnotic transcende genurile, ne fascinează și ne ține în suspans până la ultima pagină datorită talentului neasemuit al lui Mirinae Lee de a ne fenta aşteptările, se arată într-un comunicat al editurii.

Mirinae Lee s-a născut și a crescut în Seul. A publicat proză scurtă în Antioch Review, Meridian, Black Warrior Review, Pleiades, Shenandoah și Massachusetts Review. Propria călătorie a lui Lee ca povestitoare a început la o vârstă fragedă. Întotdeauna și-a dorit să devină scriitoare. Născută și crescută în Coreea de Sud, Lee s-a mutat la vârsta de 20 de ani pentru a studia literatura engleză în SUA. Romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” a fost scris inițial în coreeană, dar în cele din urmă Lee a rescris povestea în engleză. Spre surprinderea ei, s-a simțit mai în largul ei scriind în engleză decât în limba ei maternă.

Romanul are o componentă puternic autobiografică pentru că personajul complex al doamnei Mook a fost inspirat din povestea adevărată a mătușii autoarei, care a scăpat singură din Coreea de Nord la 60 de ani. Cu toate acestea, pentru că mătușa ei suferea de Alzheimer, Lee nu a putut să adune decât mici fragmente din realitate, pe care le-a combinat cu cercetarea istorică și cu imaginația ei.

Narațiunea episodică se desfășoară ca o serie de interviuri între o scriitoare de necrologuri și bătrâna doamnă Mook, ale cărei experiențe chinuitoare au început de la o vârstă fragedă. La azilul de bătrâni Amurgul Fericit, nu este neobișnuit ca rezidenții să inventeze povești. Așa că, atunci când doamna Mook începe pentru prima dată să-și dezvăluie amintirile, scriitoarea care o ascultă este sceptică. Povești despre captivitate, prietenie, crimă, identități furate și spionaj. O viață care se mută din Indonezia celui de-Al Doilea Război Mondial la Busan, în timpul războiului din Coreea; de la Phenianul din Războiul Rece la o biserică protestantă din China. Aventurile sunt atât de colorate și diverse și câteodată atât de incredibile, încât nu par a aparține aceleiași femei. Tricksterul lui Mirinae Lee este o figură polimorfă – de-a lungul acestor povești îmbinate cu măiestrie, ea ne apare ca sclavă, maestră a evadărilor, criminală, fantomă, spioană, amantă şi mamă – o femeie care trebuie adesea să aleagă varianta de neconceput spre a supravieţui războiului şi ocupaţiei Coreei.

Pe cât de jucăuș și de provocator, pe atât de convingător, brutal, îngrozitor, și dureros de tandru este romanul „Cele opt vieți ale unui trickster de-o vârstă cu veacul” de Mirinae Lee. Un roman despre dragoste, război, înșelăciune și trădare, despre identitate, povești și tot ce este necesar să faci pentru a supraviețui.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.