„În căutarea rațională a dragostei adevărate” sau cum să facem cele mai potrivite alegeri pentru o relație fericită de cuplu
https://www.ziarulmetropolis.ro/in-cautarea-rationala-a-dragostei-adevarate-sau-cum-sa-facem-cele-mai-potrivite-alegeri-pentru-o-relatie-fericita-de-cuplu/

Cartea doctorului în psihologie Ty Tashiro va fi prezentată în cadrul unei noi ediţii a „Săptămânii PSI”, dedicate cuplului şi parentingului, în perioada 20-26 februarie.

Un articol de Petre Ivan|14 februarie 2023

Cadoul perfect de Valentine`s Day pentru persoana iubită sau pentru cei în căutarea acesteia vine de la doctorul în psihologie Ty Tashiro, autorul care oferă o nouă perspectivă și o abordare inedită a întâlnirilor, în timpurile actuale.

În cartea sa, „În căutarea rațională a dragostei adevărate. Știința relațiilor de cuplu fericite și durabile”, publicată recent la Editura Trei, în colecția Psihologie practică, acesta analizează studiile realizate și datele de cercetare despre romantism și relații. Și, mai ales, felul în care oamenii iau decizii când vine vorba despre alegerea partenerului de cuplu. El precizează de ce abilitățile noastre de luare a deciziilor par să eșueze în prezent, când rata divorțului este în creștere, și cum putem face alegeri mai inteligente. „Aceasta nu este o carte de dezvoltare personală ce îți garantează că dacă vei urma trei pași simpli îți vei găsi sufletul pereche. Dragostea este complexă și personală, iar un străin nu îți poate prescrie ție, un individ cu caracteristici unice, o rețetă exactă pentru o viață amoroasă de calitate. Scopul meu este, în schimb, să te ajut să îți înțelegi mai bine propria versiune despre o <viață fericită până la adânci bătrâneți>. Și să îți ofer informațiile de care ai nevoie pentru a lua decizii înțelepte în alegerea unui partener”, precizează autorul care a descoperit că, dacă oamenii își doresc și își propun să trăiască o viață fericită și împlinită – nu doar împreună – felul în care își aleg partenerii contează cel mai mult.

Cu ingeniozitate și perspicacitate, folosind aceste studii, dar și exemple și povești reale din cazuistica sa, Ty Tashiro demitizează în paginile cărții și multe credințe perpetuate prin basme și filme de referință, pe acest subiect. Ca de exemplu că fiecare om are un „unic suflet pereche”, care „apare pur și simplu” sau că dragostea și întâlnirea persoanei iubite țin de destin, noroc, întâmplare. „Norocul în dragoste începe cu alegeri conștiente, și nu aleatorii, în privința trăsăturilor viitorului partener”, spune Tashiro, explicând știința din spatele găsirii persoanei potrivite prin sfaturi practice și exerciții. Acestea îi vor ajuta pe cititori în primul rând să se cunoască mai bine pe ei înșiși și să-și poată defini, în mod realist, așteptările și o listă de calități ale viitorului partener.

El precizează, de asemenea, că avem la dispoziție doar 3 dorințe pentru a configura portretul alesului sau alesei, dacă vrem să avem o relație stabilă și fericită. De ce doar trei dorințe și care pot fi acestea, în funcție de personalitatea și stilul de atașament al fiecărei persoane, de ce mulți oameni sfârșesc în relații neîmplinite, cum pot evalua trăsăturile unui potențial partener pentru a evita acest aspect și, mai ales, cum pot oamenii să ia cele mai bune alegeri în mediul online, autorul descrie pe larg în paginile cărții „În căutarea rațională a dragostei adevărate. Știința relațiilor de cuplu fericite și durabile”.

În perioada 20-26 februarie, cu ocazia unei noi ediții a „Săptămânii PSI”, dedicate exclusiv cuplului și parentingului, „În căutarea rațională a dragostei adevărate” și alte titluri recomandate în cadrului evenimentului vor beneficia de 20% reducere în toată rețeaua librăriilor Cărturești și pe www.carturesti.ro. Cei care vor să afle mai multe detalii despre conținutul cărții și a temei „Tu cum îți alegi partenerul de cuplu?”, prezentate de psihanalista Mirela Antonescu, pot participa gratuit miercuri, 22 februarie, de la ora 19:00, la Cărturești Verona.

Ty Tashiro, doctor în psihologie, expert în relațiile interumane, a predat la Universitățile din Maryland și din Colorado, iar în prezent activează ca speaker și scriitor în New York. La Editura Trei a mai publicat cartea Arta adaptării celor inadaptați. A fost invitat să vorbească la conferințe, în diferite corporații și universități de prestigiu, printre acestea numărându-se conferința Asociației Americane de Psihologie, Harvard University, Massachusetts Institute of Technology (MIT), Texas Society of Association Executives și la TEDx Nashville, unde a susținut prelegeri pe temele An algorithm for happily ever after și Why We’re Socially Awkward and Why That’s Awesome.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.