Poveştile lui Dede’s. Curiozitate
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestile-lui-dedes-curiozitate/

Recunosc că sunt un om curios, dar unul moderat, chiar discret. Aşa scria şi în fişa postului la prima angajare, să-mi manifest creativ curiozitatea. În ciuda a ceea ce am mai povestit pe aici, în mijloacele de transport încerc, cel puţin în ultima vreme, să fiu omul cel mai puţin curios din câţi există. Chiar şi aşa, cu această indiferenţă, pe alocuri jucată, nu pot evita să nu-i deranjez pe cei din jurul meu.

Un articol de Dede's (Dan Nicolaie)|7 Octombrie 2015

Concret.

Tramvai, ora 9.30, ușor aglomerat, stau pe un scaun, în stânga un tânăr, în față o tânără cu ochelari și o tanti foarte mică de înălțime. Cum zăceam pe scaunul de lângă culoar, lângă mine stătea în picioare un domn cu cămașă dintr-un material infiorător de sintetic.

Igiena precară plus materialul cămășii au născut o mică bombă olfactivă, așa că în mod cert partea dreaptă îmi era interzisă. Aleg calea ușoară și îmi fixez privirea drept în față. Acolo se afla domnișoara cu ochelari, purta o cămașă foarte strânsă pe bust, motiv pentru care un nasture nu făcuse față presiunii și se desfăcuse.

La un moment dat domnișoara sesizează că oferă privirii mai mult decât era cazul și remediază neajunsul, în același timp privindu-mă acuzator (”golan bătrân, puteai să mă avertizezi, rușine!). Rușinat îmi întorc capul cu fix 45 de grade în stânga.

Greșeală, tanti cea mică vorbea foarte tare la telefon și din ce auzeam se certa cu mama ei că a consumat toate tampoanele. Brusc și-a fixat privirea asupra mea ridicând dezaprobator din sprâncene (”Ce te uiți? Nu am voie să vorbesc la telefon? Să nu-mi spui că nu știai că femeile folosesc tampoane”).

Ca să nu o supăr pe tanti mai mult decât o supărase propria mama, îmi revizuiesc opțiunile, în dreapta nu se poate, pericol pentru ficat, în față am fost și risc să fiu luat la palme, așa că mai mișc axa cu încă 30 de grade, mult spre tânărul din stânga. Omul avea un telefon cât o placă de gresie, așa că orb să fi fost și tot vedeam ce discută cu ”iubi” pe whatsapp.

Discută e un fel de a zice, pe ecran se derula o ceartă grea din care reieșea că tânărul îi reproșează lui ”iubi” că o mănâncă foarte tare ”acolo jos” pentru că este o ”nespălată” și că de când e cu el nu a văzut-o să se spele ”acolo jos” după ce fac ei ce fac, mai rar decât ar vrea el și mai des decât poate ea să se spele. Normal, brusc omul își întoarce privirea spre mine, deranjat că îmi bag nasul în chestii atât de intime.

Cum alte opțiuni nu mai aveam, încep să rotesc capul pe model ventilator, stânga-dreapta, dreapta – stânga până când, cu creierii ușor zdruncinați observ că tânăra cu ochelari îmi tot făcea cu ochiul, după care m-a și apucat tandru de mână. E clar, nu există zile proaste în totalitate, încă mai am farmec personal.

Epilog.

Aici ar trebui să bag niște puncte de suspensie și să opresc relatarea. Soția e înțelegătoare și în particular i-aș explica situația. Dar cum nu am obiceiul să pozez în ceea ce nu sunt, revin.

Fata își rotea ochii spre mine de credeam că a lovit-o damblaua. Mă știu atrăgător, dar nici chiar așa. Când m-a apucat și cu tandrețe de mână mi-am zis ”sunt iarăși ce am fost și mai mult decât atât”. Din nefericire, mai mult pentru ea decât pentru mine, fata de fapt era speriată de un hoț-golan-ageamiu care încerca să o buzunărească, dar nu-i ieșea deloc.

Fiindu-i teamă să reacționeze, mi-a povestit ulterior că a mai avut parte de o astfel de experiență terminată destul de prost, a încercat să obțină puțină protecție din partea mea invitându-mă discret să mă prefac că ne-am cunoaște.

Chiar dacă mai greu, am înțeles stratagema și în final am reușit să ofer și o privire de ajutor, nu doar să deranjez . (”Curios,curios, dar totuși e bun la ceva”)

Foto: Poveştile lui Dede’s – dedes.ro

16
/12
/18

Teatrelli oferă publicului o experiență culturală completă printr-o serie de concerte live: Concert Luiza Zan & Sorin Zlat-ZAT You Santa Claus, duminică, 16 decembrie, și concert acustic Sarmalele Reci, programat pentru 20 ianuarie 2019, dorind astfel să aducă mai aproape muzica unor artiști reprezentativi, în mijlocul unei săli de teatru.

14
/12
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

14
/12
/18

Trupele britanice The Cure, Def Leppard, Radiohead, Roxy Music şi The Zombies plus cântăreţele americane Janet Jackson şi Stevie Nicks vor fi incluşi în 2019 în Rock and Roll Hall of Fame. Ceremonia va avea loc pe 29 martie la Barclays Center din Brooklyn.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

13
/12
/18

Daniel Oltean, procuror DIICOT și teatrolog, a oferit UNITER-ului, pentru concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2017, și, cu această ocazie, Teatrului Național din București, acea piesă capabilă să suscite un interes deosebit. Titlul ei este 50 de secunde, iar premiera are loc în această seară, pe 13 decembrie, și mâine seară, pe 14 decembrie, la Sala Atelier, în regia lui Eugen Gyemant.

13
/12
/18

Vă mai amintiți scena finală din "Smoke" / "Fum de țigară" (1995), filmul regizat de Wayne Wang, după scenariul lui Paul Auster, faimosul scriitor new-yorkez? Aceea în care Auggie (Harvey Keitel) îi dăruiește prietenului său Paul Benjamin (William Hurt), scriitor, o minunată poveste de Crăciun. Întreaga scena este însoțită de melodia lui Tom Waits, "Innocent when you dream".

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

12
/12
/18

TOP Documentarele își fac cu greu loc în cinematografe. Așa că pentru a viziona cele mai noi filme de nonficțiune nu ne rămân decât festivalurile și diferitele platforme. Am ales 10 documentare care m-au impresionat cel mai mult dintre cele văzute în 2018. Sunt filme extrem de stimulante și de îndrăznețe.

12
/12
/18

Joi, 13 decembrie, ora 12:00, va avea loc lansarea platformei online www.de100.ro, a proiectului „Români de 100 de ani”, proiect ce își propune să prezinte portretele și poveștile de viață a 10 români care și-au celebrat Centenarul odată cu România.

12
/12
/18

Asociația Națională a Artiștilor Vizuali (ANAV) împreună cu Walk & Shoot – Ateliere de fotografie organizează la Gallery (str. Leonida 9-11), în perioada 14-16 decembrie, a doua ediție a X-mas Photo Garage Sale.

12
/12
/18

Supărat de gestul unui spectator, care şi-a permis să intre în sală după începerea reprezentaţiei sale, rapsodul Grigore Leşe a plecat de pe scenă în timpul unui concert, susţinut, zilele trecute, în Târgu Lăpuş, Maramureş. Deşi cei prezenţi i-au cerut scuze şi l-au rugat să continue, interpretul a refuzat vehement să continue spectacolul.

Page 1 of 76612345...102030...Last »