Poveștile Teatrului „Ion Creangă” revin în montări spectaculoase
https://www.ziarulmetropolis.ro/povestile-teatrului-ion-creanga-revin-in-montari-spectaculoase/

Ultimul weekend al lunii februarie aduce veşti bune. Începând de duminică, 28 februarie, Teatrul „Ion Creangă” relansează seria marilor poveşti dedicate copiilor cu vârsta peste 6 ani.

Un articol de Liliana Matei|18 februarie 2021

Este vorba despre spectacole impresionante, cu aventuri pline de neprevăzut și personaje complexe, care umplu sala de aplauze și chicote de bucurie, captivând imaginația și atenția micilor spectatori.

Noul program de reprezentații este găzduit de Teatrul Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”, în Sala Opereta – sală generoasă și primitoare, care permite participarea unui număr de 150 de spectatori, în condiții de deplină siguranță, conform tuturor măsurilor de distanțare socială aflate în vigoare.

Parteneriatul a fost inițiat în contextul în care Teatrul „Ion Creangă” continuă să-și desfășoare activitatea în alte spații decât cel propriu, sala sa de spectacol (Sala Mare din Piața Amzei nr. 13) aflându-se în curs de amenajare, reabilitare și refuncționalizare.

Primul titlu din serie, programat duminică 28 februarie, ora 11:00, este spectacolul muzical „Jack și vrejul de fasole” (foto), pus în scenă de Octavian Jighirgiu după povestea lui Joseph Jacobs. Pe acordurile antrenante compuse de Eduard Petru Jighirgiu și în pașii coregrafiei energice semnate de Victoria Bucun, pornim la drum alături de Jack, un băiat naiv, dar creativ și ingenios, care pleacă la târg pentru a o vinde pe văcuța Milky. Însă în locul unui pumn de bănuți, ștrengarul se întoarce acasă cu patru boabe de fasole fermecată, convins că acestea vor crește și crește și crește, transformându-se într-un vrej uriaș. Iar când vrejul răsare peste noapte și se înalță până dincolo de nori, Jack se aventurează în explorarea noului tărâm, unde va descoperi o găină cu ouă de aur, un pitic cu barbă cântătoare și o harpă vorbitoare.

Din distribuție fac parte actorii: Ciprian Niculae, Vera Linguraru, Eduard Petre Jighirgiu, Daniel Tudorică, Nicoleta Rusu, Oana Bănuță, Cristian Boeriu, Cezar Vlad Popescu, Valeria Stoian, Andreea Gaica, Eliza Teofănescu, Ilinca Atanasiu, Dan Clucinschi, Iuliana Costiniu și Claudian Șiman.

Despre noul program de reprezentații, Gabriel Coveșeanu – Managerul Teatrului Ion Creangă declară: Ne bucurăm să putem readuce marile povești din repertoriu în sala de spectacol. Jack şi vrejul de fasole, premiera anului 2019 la Teatrul Ion Creangă, s-a jucat mult, s-a jucat cu casa închisă și a fost unul dintre titlurile care au fost solicitate constant de public, alături de alte spectacole îndrăgite cum sunt Vrăjitorul din Oz sau Punguța cu doi bani și, din păcate – mai întâi ca urmare a suspendării activității teatrelor, mai apoi în lipsa unei săli proprii cu o scenă generoasă, unde să avem condițiile tehnice necesare, nu a fost posibil să îl jucăm. Dar acum, datorită colaborării cu Teatrul Național de Operetă „Ion Dacian, toate aceste spectacole excepționale revin în programul nostru. Pentru echipa Teatrului Ion Creangă, după acest hiatus extins în care ne-am concentrat doar pe segmentul nostru de producții mici, pentru bebeluși și preșcolari, a fost o veste excelentă. Suntem siguri că și pentru spectatorii noștri este o veste bună – și de-abia așteptăm să ne revedem.

Biletele pentru spectacolul „Jack și vrejul de fasole” se pot achiziționa online, pe Entertix.ro, sau de la Casa de Bilete a Teatrului „Ion Creangă” – nr. tel. 0767.934.374. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.teatrulioncreanga.ro și pe pagina de Facebook a instituției.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.