Premianții Galei Radio România Cultural 2023
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiantii-galei-radio-romania-cultural-2023/

Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XXII-a, şi-a desemnat căştigătorii luni, 3 aprilie, la Teatrul Odeon.

Un articol de Liliana Matei|4 aprilie 2023

Prezentat de actorul Șerban Pavlu, evenimentul s-a bucurat de prezenţa multor personalităţi ale lumii culturale şi artistice, a Preşedintelui Director General al Radio România, dl. Răzvan Ioan Dincă, a jurnaliştilor și criticilor, dar şi a unui numeros public ce a umplut sala Teatrului Odeon. S-au bucurat de aplauze îndelungi toţi nominalizaţii şi premianţii galei și au fost de asemenea deosebit de apreciate momentele artistice realizate de coregraful Emil Rengle și de Big Band-ul Radio, condus de Simona Strungaru. Diplomele Galei au fost realizate special și personalizate de Dan Perjovschi.

Câştigătorii premiilor speciale:

Laureata Premiului de Excelență a fost actrița Dorina Lazăr (foto);

Premiul special “RRC Responsabil” a fost primit de Mihaela Chiper, fondatoarea Asociației pentru Victimele Infracțiunilor Sexuale;

Premiul special “Jazz Made in Romania” i-a fost acordat muzicianului și promotorului muzical Florian Lungu;

Premiul „Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023” i-a revenit lui Ovidiu Șandor, inițiatorul bienalei Art Encounters.

Premiile pe secțiuni:

La categoria PROZĂ:  Mircea CĂRTĂRESCU, pentru romanul „Theodoros”;

La categoria POEZIE: Moni STĂNILĂ, pentru cartea „Ofsaid”, Editura Nemira, 2022;

La categoria TEATRU:  Echipa Reactor de Creație și Experiment din Cluj-Napoca, pentru spectacolul „Visul” de Alexa Băcanu, în regia lui Dragoș Alexandru Mușoiu, din cadrul proiectului „Zonă de siguranță”;

La categoria FILM: „R.M.N.’’, scenariul și regia Cristian Mungiu;

La categoria ARTE VIZUALE: Ștefan Câlția pentru expoziția „Obiectele restaurării” la Muzeul de Artă din cadrul Palatului Culturii din Iași (curatori, Alexandra Manole și Matei Câlția);

La categoria ȘTIINȚĂ: Mirela Stoeac-Vlăduți, pentru „MV sci-art”, primul centru dedicat artei contemporane și științei;

La categoria MUZICĂ: Diana Rotaru – directorul artistic al „Festivalului Internațional MERIDIAN”;

La categoria EDUCAȚIE: UiPath Foundation, pentru lansarea în România a aplicației de citit „Nabu”.

Din juriul galei au făcut parte: Bogdan Ghiu – publicist, Luminiţa Corneanu – critic literar, Răducu Croitoru – manager Radio România Cultural, Adina Georgiana Dragomir – redactor şef Radio România Cultural, Cristian Marica-Rădoi – redactor şef Radio România Cultural.

Producător: Radio România Cultural

Partener: Teatrul Odeon

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.