Premieră în teatrul estic – Noi practici în artele spectacolului din Europa de Est
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiera-in-teatrul-estic-noi-practici-in-artele-spectacolului-din-europa-de-est/

Miercuri, 18 iunie, de la ora 18.00, la Green Hours (Cafe Calea Victoriei nr. 120) va fi lansată prima carte Prima carte dedicată teatrului estic publicată în România. Invitaţi: Ioana Mălău, Iulia Popovici, Vava Ştefănescu; Moderator: Vasile Ernu

Un articol de Petre Ivan|16 iunie 2014

Noi practici în artele spectacolului din Europa de Est / New Performing Arts Practices in Eastern Europe e un tablou complex și uneori contradictoriu al felului în care teatrul și dansul din statele fostului Bloc Estic și-au negociat relația cu mereu schimbătoarele condiții politice și sociale locale.

Plasându-se echilibrat între abordarea istorică și cea teoretică, cartea – al cărei editor este criticul Iulia Popovici – tratează artele spectacolului din această parte a Europei din perspectivă regională, încercând să găsească numitorul comun și diferențele specifice, ceea ce ne leagă și ceea ce ne desparte, pe terenul creației performative.

Noi practici în artele  spectacolului din Europa de Est

Noi practici în artele spectacolului din Europa de Est

Comisionată de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS), Noi practici în artele spectacolului din Europa de Est cuprinde eseuri și interviuri cu artiști din zece țări – Bulgaria, Cehia, Croația, Moldova, Polonia, România, Rusia, Slovacia, Slovenia și Ungaria – și un dialog despre situația actuală a teatrului într-o Ucraină aflată în conflic civil.

De la evoluția teatrului independent din Ungaria la negocierea artistică a identității naționale poloneze și de la efervescența noii dramaturgii ruse la schimbările de paradigmă ale dansului sloven, volumul e o călătorie profundă și pasionantă în ceea ce înseamnă aproape necunoscuta scenă est-europeană.

Noi practici în artele spectacolului… a apărut la Editura Cartier și face parte din Colecția Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, coordonată de Ioana Mălău.

Foto cu teatrul estic şi Noi practici în artele  spectacolului din Europa de Est – Editura Cartier

18
/07
/18

Romanul „Viață de vânzare” de Yukio Mishima (traducere din japoneză și note de Andreea Sion) a fost publicat la Editura Humanitas Fiction în anul 2018. Cartea este una cult, a apărut în 1968 și face figură aparte în opera lui Mishima (care a ajuns de trei ori aproape de Premiul Nobel). Mishima, provenit dintr-o familie de samurai, și-a făcut seppuku la 45 de ani, în 1970.

17
/07
/18

În ianuarie 1933, matematicianul belgian (și preot catolic) Georges Lemaitre călătorea împreună cu faimosul fizician Albert Einstein în California, pentru o serie de seminarii. După ce belgianul a detaliat teoria sa Big Bang, Einstein a aplaudat și a spus: "Aceasta este cea mai frumoasă și satisfăcătoare explicație a creației pe care am ascultat-o vreodată". Se împlinesc, astăzi, 124 de ani de la nașterea lui Georges Lemaître

13
/07
/18

„Antonei cel Mare* spunea că semnele după care se cunoaște un suflet rațional și virtuos sunt: privirea, mersul, glasul, râsul ocupațiile și întâlnirile cu oamenii (...)”, precizează vocea lui Constantin Noica, la începutul acest fragment video -  singura filmare existentă cu marele filozof român.

09
/07
/18

Cartea de eseuri „China în zece cuvinte”, de Yu Hua (traducere din chineză și note de Mugur Zlotea), a fost publicată de Editura Humanitas în anul 2018. Este una dintre cele mai puternice și mai interesante cărți care se află acum pe piață.

03
/07
/18

Se împlinesc, astăzi, 135 de ani de la naşterea scriitorului Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX, prilej pentru un scurt popas (vizual) la Praga, unde turiștii pasionați de cultură pot admira o uriașă sculptură mișcătoare dedicată autorului nuvelei "Metamorfoza", realizată de celebrul artist David Černý.

29
/06
/18

CĂRȚI DE NEOCOLIT Renașterea italiană rămâne una din epocile minunate din istoria Europei. Efervescență culturală, viață tumultuoasă, primejdii la tot pasul, creații unice realizate în liniștea atelierelor, alternând cu asasinate, recluziuni, trădări – totul se desfășoară într-un ritm trepidant, halucinant.

26
/06
/18

Editura Humanitas Fiction și Institutul Francez din București vă așteaptă marți, 26 iunie, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bld. Regina Elisabeta nr.38), la o întâlnire cu scriitorul francez Antoine Laurain, prilejuită de lansarea romanului „Pălăria Președintelui”, câștigător al Premiilor Landerneau Découvertes și Relay des Voyageurs, recent apărut în limba română în traducerea lui Doru Mareș.