„Jap-Jap / Poc-Poc“ de Daniel Oltean, după texte de Ion Creangă, în regia lui Silviu Oltean, la Teatrul Național Târgu-Mureș
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiera-jap-jap-poc-poc-de-daniel-oltean-dupa-texte-de-ion-creanga-in-regia-lui-silviu-oltean/

Dănilă Prepeleac, Judecători, Scaraoschi, un proces, draci, fel de fel de animale, Ion Creangă însuşi, umor cât încape, un univers familiar şi totodată nou, într-o reinterpretare inedită şi efervescentă a operei marelui scriitor din Humuleşti.

Un articol de Petre Ivan|17 februarie 2023

„Adesea ne imaginăm cum ar putea continua povestea după ce citim ultima frază din ea: „…şi au trăit fericiți până la adânci bătrâneți“. Adică nu s-a mai întâmplat nimic cu personajele? Au avut o viață atât de fericită încât nu se mai poate povesti nimic despre ea? Adică anostă? Pentru un personaj, lipsa oricărei aventuri, a oricărui conflict, nu înseamnă decât că nu mai există. Am încercat să-l trezim pe Dănilă Prepeleac din prăpastia de plictiseală ivită după ce Ion Creangă l-a lăsat fericit până la adânci bătrâneți. Pentru că pare greu de crezut că diavolul pe care l-a păcălit s-a resemnat pur și simplu și și-a văzut și el de treburile lui. Desigur, răzbunarea diavolului ar fi putut veni în multe și ingenioase forme. Dar trăim într-o societate în care legea trebuie să primeze și diavolul e dispus să apeleze la ea. Iar formula cea mai firească este de a da în judecată pe acela care te-a păcălit și păgubit. Așa că fericitul Dănilă se trezește în mijlocul unui proces. Om versus drac. Judecători, martori, acuzare, apărare. Unde e adevărul? Cine e vinovatul? E justiția capabilă și dispusă să meargă până la capăt? Foarte multe întrebări.

Curioasă afacere. Orice soluție s-ar da, cineva va fi nemulțumit, mulți vor fi revoltați. Suntem obișnuiți astăzi, mai mult poate ca oricând, să ne erijăm toți în judecători a tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Să arătăm cu degetul, să interpretăm în cele mai stranii și neașteptate moduri cuvintele altora, să-i punem la zid și chiar să cerem să le fie interzis să mai spună ceva. Sau să scrie. Mai avem nevoie ca viața să fie spusă în povești? Mai avem voie ca viața să fie spusă în povești? Cred că da. Pentru că numai de n-ar fi, nu s-ar povesti.“ (Daniel OLTEAN)

Din distribuţie fac parte actorii: Radu ANASTAS, Gabriela BACALI, Delia BĂLAŞA, Rareş BUDILEANU, Alexandru-Andrei CHIRAN, Csaba CIUGULITU, Mihai CRĂCIUN, Claudia Erika DOMOKOS, Bianca FĂRCAŞ, Costin GAVAZĂ, Cristian IORGA, Ştefan MURA, Dana PANCU, Liviu PANCU, Luchian PANTEA şi Ale ŢIFREA.

Regia artistică e semnată de Silviu OLTEAN, scenografia îi aparţine Alinei PENŢAC, coregrafia a fost concepută de Paul CIMPOIERU, sufleor este Iolanda BELBE, iar regia tehnică este asigurată de Teodora CRĂCIUN.

Atragem atenția că spectacolul conține lumini stroboscopice!

Spectacolul are o durată de 1 oră şi 45 de minute şi este recomandat persoanelor cu vârsta peste 12 ani.

Premiera va avea loc miercuri, 22 februarie, de la ora 19.00, la Sala Mare. Următoarele reprezentaţii vor avea loc sâmbătă, 25 februarie, de la ora 19.00 şi miercuri, 1 martie, de la ora 11.00 (matineu).

Biletele pot fi achiziţionate online.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.