TARTUFFE sau IMPOSTORUL după Moliere, în premieră, la Teatrul Mic
https://www.ziarulmetropolis.ro/tartuffe-sau-impostorul-dupa-moliere-in-premiera-la-teatrul-mic/

Teatrul Mic prezintă vineri, 10 februarie, de la ora 19.00, la Sala Atelier, premiera oficială a spectacolului TARTUFFE sau IMPOSTORUL, în traducerea, adaptarea şi direcţia de scenă a lui Gelu Colceag. Decorul este semnat de Ştefan Caragiu, iar costumele de Liliana Cenean.

Un articol de Ziarul Metropolis|2 februarie 2023

Noua producție îi are în distribuție pe Vlad Logigan, Gabi Costin, Alina Petrică, Ana Bianca Popescu, Mihaela Rădescu / Dana Dembinski, Vlad Corbeanu, Rareş Florin Stoica, Oana Laura Gabriela, Alex Voicu, Viorel Cojanu, Andrei Seuşan, Ştefan Lupu.

„Tartuffe sau Impostorul” este considerată una dintre cele mai puternice şi controversate comedii de caracter din literatura mondială, scrisă cu scopul de a denunța fanatismul religios şi ipocrizia practicată de nobilii şi marii burghezi în secolul al XVII-lea.

Prima variantă a piesei scrisă în anul 1664, prezentată în fața regelui Ludovic al XIV-lea, a fost contestată şi interzisă. Trei ani mai târziu textul a stârnit din nou controverse şi a dus la interzicerea lui chiar de către arhiepiecopul Parisului. Textul a putut fi jucat, în versiunea sa integrală, abia în februarie 1669, prin bunăvoința Regelui Soare, şi a reprezentat un adevărat succes. Pentru Molière tipul de satiră, comedie rafinată însemna modul ideal de a critica ipocrizia, falsitatea, naivitatea şi viclenia, animat fiind de convingerea că arta teatrului trebuie să contribuie la educarea caracterelor.

Prin versiunea montată pe scena Teatrului Mic, regizorul Gelu Colceag propune publicului un spectacol de teatru în teatru, în care explorează cu subtilitate și inteligență efectele comice produse de intrigă și de dramatismul situațiilor.

„M-am gândit că, pentru public, ar fi foarte bine să afle puţin şi istoria acestui text, repetatele momente în care el, din cauza unei cenzuri bigote, a fost obligat să schimbe… şi atunci, în prolog şi în epilog, din textele lui Molière, din textele lui [Mihail] Bulgakov, eu am imaginat că, practic, piesa Tartuffe e jucată de trupa domnului Molière (…)Dogma lui Tartuffe, ideologia sa… era o formă de manifestare a unei ideologii de stânga, până la urmă, prin care oamenii erau obligaţi să renunţe mai întâi la tot ceea ce este deşertăciune şi, evident, apoi să se gândească şi să aibă ca ghid în viaţă normele impuse de religie, care, în ultimă instanţă, sunt norme morale”. (fragment dintr-un interviu cu Gelu Colceag publicat în zilesinopti.ro)

Următoarele reprezentații sunt programate pe 25 şi 26 februarie şi 18, 19 şi 31 martie la Sala Atelier a Teatrului Mic – Str. Constantin Mille nr.16.

Biletele pot fi achiziționate online de pe site-ul www.teatrulmic.ro, platforma bilet.ro și de la casele de bilete ale Teatrului MIC (Sala Atelier si Sala Studio).

TARTUFFE SAU IMPOSTORUL
după Molière

Traducerea, adaptarea și direcția de scenă: Gelu Colceag
Decorul: Ştefan Caragiu
Costumele: Liliana Cenean
Mişcarea scenică: Ştefan Lupu
Producător delegat: Alois Chiriță
Cu: Vlad Logigan, Gabi Costin, Alina Petrică, Mihaela Rădescu / Dana Dembinski, Ana Bianca Popescu, Vlad Corbeanu, Rareş Florin Stoica, Oana Laura Gabriela, Alex Voicu, Viorel Cojanu, Andrei Seuşan, Ştefan Lupu

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.