Premieră la Teatrul Metropolis! – Sunt un criminal și un tată de familie
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiera-la-teatrul-metropolis-sunt-un-criminal-si-un-tata-de-familie/

Teatrul Metropolis prezintă în premieră naţională spectacolul Sunt un criminal şi un tată de familie, adaptare după romanul omonim de Fabio Rubiano, regia Alejandro Durán, un tânăr artist format în Columbia şi masterand al programului Arta regizorului de teatru, în cadrul UNATC „I.L. Caragiale”.

Un articol de Petre Ivan|29 ianuarie 2024

Spectacolul se joacă sâmbătă, 3 februarie, la Sala Mică a Teatrului Metropolis, începând cu ora 19:30.

Sunt un criminal și un tată de familie realizează portretul direct al unui personaj contradictoriu, prins între două realități concurente: cea a unei banale vieți de familie, unde își asumă nemijlocit rolul de tată protector, respectiv cea de torționar, angajat al Direcției, organ de stat care, într-o Columbie paramilitară, se ocupă cu păstrarea ordinii sociale și cu anihilarea simbolurilor insurgenței.

Viața lui Alejandro înseamnă tensiunea permanentă între atrocitățile pe care le săvârșește și încercarea de a fi un soț și un tată bun. Purtându-ne pas cu pas printre sarcinile lui, care presupun interogarea violentă a unor civili, suprimarea încercărilor de revoltă, căutarea continuă a unor modalități inventive, dar și brutale de gestionare a rebelilor, spectacolul dezvăluie mecanismele prin care se susțin regimurile totalitare și ideea că la rădăcina răului se află, în cele din urmă, omul.

Sunt un criminal și un tată de familie ne introduce în narativa unui criminal, prin intermediul unui limbaj frust, direct, care ne confruntă cu o realitate pe care nu o putem ignora. Sunt atinse teme precum: genul, orientarea sexuală, culoarea pielii, originea familială, rasa. Preceptele sunt adânc înrădăcinate atât în gândirea colectivă, cât și în cea a conducătorilor, care, pentru a-și menține puterea, comit o serie de crime justificate printr-o falsă moralitate. Acțiunea se desfășoară într-un spațiu intim și familiar unde căutăm, prin diferite mijloace de expresie, să generăm diferitele senzații și stări prin care trece personajul.” – Alejandro Durán, regizorul spectacolului.

Din distribuția spectacolului fac parte actorii Denis Imbrescu și Vlad Brumaru, iar echipa artistică este completată de Ana Ruxandra Gheorghiu (Scenografie), Cristina-Maria Misirgic (Coregrafie), Adrian Piciorea (Sound design).

Sunt un criminal și un tată de familie este unul dintre cele 4 proiecte câștigătoare ale programului „StarT”, ediția I, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului București, prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism, și al Consiliului General al Municipiului București.

Biletele pot fi achiziționate online, accesând site-ul www.teatrulmetropolis.ro, sau de la casa de bilete a Teatrului Metropolis, Str. Mihai Eminescu, nr. 89, deschisă de luni până duminică, între orele 10:00 și 20:00.

SUNT UN CRIMINAL ȘI UN TATĂ DE FAMILIE

adaptare după romanul omonim de Fabio Rubiano

Regie: Alejandro Durán

Scenografie: Ana Ruxandra Gheorghiu

Coregrafie: Cristina-Maria Misirgic

Sound design: Adrian Piciorea

Cu: Vlad Brumaru și Denis Imbrescu

Durata: 1h 15 min. (fără pauză)

Spectacolul prezintă scene care conțin violență de limbaj și este recomandat publicului peste 16 ani!

Foto: Andrei Gîndac

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.