Premiera „Țara surâsului” pe Scena Teatrului Național de Operetă și Musical „Ion Dacian”
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiera-tara-surasului-pe-scena-teatrului-national-de-opereta-si-musical-ion-dacian/

După mai bine de 10 ani opereta „Țara surâsului” de Franz Lehar revine în repertoriul Teatrului Naţional de Operetă şi Musical „Ion Dacian”, cu două reprezentaţii, vineri 29 iunie şi sâmbătă 30 iunie 2018, începând cu ora 18:30, în Sala Opereta.

Un articol de Petre Ivan|21 iunie 2018

Premiera absolută a avut loc la Teatrul Metropol din Berlin, pe 10 octombrie 1929. Premiera românească a avut loc  în anul 1934.

În perioada în care a condus destinele Teatrului de Opereta, maestrul Ion Dacian a adus în atenția publicului, în anul 1965, opereta romantică în 3 acte „Țara surâsului”. După un libret de Ludwig Herzer și Fritz Löhner-Beda, ne este prezentată o poveste imposibilă de iubire între două lumi. O poveste dulce-amăruie strivită de diferențele culturale dintre educația europeană și tradiția chineză.

Dacă ar fi să inventez un subtitlu pentru opereta „Țara surâsului” de Franz Lehar, acesta ar fi … ‹‹Povestea unei iluzii››. Iubirea  europenei Lisa pentru prințul chinez Sou Chong este o iluzie superbă la care fiecare femeie are dreptul să viseze. – Anda Tabacaru, regizor artistic

Echipa artistică:

Dirijor: Lucian Vlădescu
Scenografie: arh. Cătălin-Ionescu Arbore
Coregrafie: Mălina Andrei
Proiecții video: Anca Albani

„Astăzi, bariera distanței, a concepțiilor despre lume și viață, aproape nu mai există decât în colțuri din lume în care vorbim despre extremism. În secolul trecut, bariera exista.De aceea, o poveste de dragoste între o europeană emancipată ca Lisa și un chinez supus rigorilor funcției dar, mai ales, tradiției milenare precum prințul Sou Chong, nu poate avea un final fericit.” – Arh. Cătălin Ionescu Arbore – scenograf

Biletele se pot achiziționa de la casieria Teatrului localizată pe b-dul Octavian Goga, nr. 1 și online pe www.myticket.ro sau www.startickets.ro.

Mai multe detalii despre spectacole și bilete găsiți pe www.opereta.ro.

Foto: Țara surâsului – opertea.ro

09
/05
/24

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, alături de Artexim, organizează la Ateneul Român luni, 13 mai 2024, ora 19:00, Gala Puccini.

08
/05
/24

Echipa Asociației „Albert și zâmbete” este încântată să anunțe „Galeria terapiilor, ediția a treia”, un eveniment unic și inovator dedicat conectării, cunoașterii și inspirației, din credința în șansa copiilor cu nevoi speciale.

30
/04
/24

Violoncelistul de talie internațională Andrei Ioniță va cânta la Iași în cadrul seriei concertelor organizate de Fundația Culturală Gaudium Animae. Recitalul va avea loc joi, 9 mai 2024, ora 19.00, în sala Henri Coandă de la Palatul Culturii Iași.

30
/04
/24

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București, prin Departamentul de Cercetare, Dezvoltare, Inovare, și Centrul de Teatru Educațional Replika desfășoarpă, în perioada 27 mai-1 iunie 2024, evenimentul care încheie proiectul european TabThePAST. Taboo History. Fill the Past to Sense the Present (Istoria Tabu. Umple golurile din trecut pentru a percepe prezentul).

30
/04
/24

Luni, pe 29 aprilie, la Teatrului Național ,,I. L. Caragiale’’ din București, a avut loc cea de-a 18-a ediție a Galei Premiilor Gopo, în cadrul căreia au fost celebrate performanțele înregistrate de cinematografia română în ultimii ani.

30
/04
/24

În pofida starturilor false, primăvara pare a se fi împământenit. Asta mai ales dacă te iei după lumina care se filtrează printre copaci. Pare greu de crezut, iar oamenii de la meteo sunt fiecare un soi de Cassandra care a tot strigat „lup” până a rămas fără voce. Dar e suficient să tragem adânc aer în plămâni și, printre moleculele de îndoială își va face loc și aerul proaspăt. În întâmpinarea căldurii, acum că am trecut de cea mai crudă dintre luni, Vanner Collective invită publicul la trei spectacole dezghețate.

30
/04
/24

Galeria Jecza din Timișoara alături de Fundația Interart Triade magnetizează publicul din Veneția cu o expoziție în premieră în orașul celebrei Bienale de Artă, redeschizând vizitatorilor, după un deceniu un spațiu vechi de peste 900 de ani, cu o expoziție intens apreciată de critici, colecționari și iubitori de artă.

29
/04
/24

După „MANual”, spectacolul care a umplut sala la fiecare reprezentație de la Centrul Național al Dansului București (CNDB), Sergiu Diță, un coregraf în plină ascensiune, revine cu o nouă premieră. Publicul este invitat la „Memetics”, un spectacol de dans contemporan inspirat din cultura digitală, în 11 și 12 mai. Un spectacol care va ajunge viral, însă nu pe Internet, ci pe scenă.