Premii pentru Daniela Vladescu, Alice Barb si Smaranda Oteanu Bunea
https://www.ziarulmetropolis.ro/premii-pentru-daniela-vladescu-alice-barb-si-smaranda-oteanu-bunea/

Solişti de operă, operetă şi musical, dar şi regizorii unor spectacole care au făcut senzaţie în ţară şi în străinătate, au fost premiaţi luni seara, pe scena Operei Naţionale, în cadrul Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical. Printre câştigătorii secţiunii „Operă” se numără Cristian Mogoşan, solistul Operei Naţionale din Bucureşti şi al Operei din […]

Un articol de Andrada Văsii|21 noiembrie 2012

Solişti de operă, operetă şi musical, dar şi regizorii unor spectacole care au făcut senzaţie în ţară şi în străinătate, au fost premiaţi luni seara, pe scena Operei Naţionale, în cadrul Galei Premiilor VIP pentru Artele Spectacolului Muzical.

Printre câştigătorii secţiunii „Operă” se numără Cristian Mogoşan, solistul Operei Naţionale din Bucureşti şi al Operei din Cluj, care a primit premiul pentru „cel mai bun solist”. Premiul „Cea mai bună solistă” a fost câştigat de Madeleine Pascu, solistă a Operei Naţionale Bucureşti. „Cea mai bună regie” la secţiunea Operă i-a revenit italianului Mario de Carlo, cel care a pus în scenă la Opera din Timişoara piese precum „Liliacul”, „Bărbierul din Sevilla” sau „Boema”.

La secţiunea Operă şi Musical, premiul pentru „Regie Musical” i-a revenit lui Alice Barb în timp ce premiul pentru „cel mai bun solist” i-a fost înmânat lui Alexandru Agarici, iar cel pentru „cea mai bună solistă” Dianei Ţugui.

Soprana Daniela Vlădescu a primit premiul pentru „cel mai bun spectacol de musical” graţie interpretării din „My fair Lady”.

Premiile au fost înmânate de artişti de renume ai operei şi operetei precum Ozana Barabancea, Beatrice Rancea, Cornel Patrichi, dar şi de nume consacrate ale muzicii româneşti precum Ovidiu Lipan Ţăndărică sau tânăra actriţă Cosmina Stratan, cea care a jucat în filmul lui Cristian Mungiu, „După Dealuri”.

La festivitatea de premiere a fost şi politicianul Raluca Turcan care a oferit din partea Ministerului Culturii premiul pentru „promovarea imaginii României în lume” criticului muzical Smaranda Oţeanu Bunea, director-fondator al Operei Comice pentru Copii.

Gala Premiilor VIP a fost prezentată de actorul Eusebiu Ştefănescu şi soprana Irina Iordăchescu.

Evenimentul a fost realizat de revista VIP şi Fundaţia Amfiteatru, iar premiile au fost decernate în cadrul „Săptămânii Artelor Spectacolului Muzical” care are drept obiective promovarea spectacolelor de operă, musical şi balet, dar şi a personalităţilor ce activează în domeniul artelor lirice.
„Săptămâna Artelor Spectacolului Muzical” este un eveniment organizat în parteneriat cu Opera Naţională Bucureşti, Opera Comică pentru Copii, Opera Naţională Română Iaşi, Opera Română Timişoara şi Teatrul Naţional de Operă şi Balet „Oleg Danovski”, cu spirjinul Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti.

Proiectul cultural a fost finanţat de Ministerul Culturii şi Patrimoniului Naţional.

Sursa: Agerpres

21
/03
/14

Nu sunt premiile BAFTA, Cesar sau Goya, asumate ca modele, însă Premiile Gopo îşi au rostul lor, în ciuda numeroaselor probleme din firava industrie românească de film. Ziarul Metropolis şi-a desemnat favoriţii pentru cea de-a 8-a ediţie a Galei, care va avea loc luni.

20
/03
/14

Colivia (un experiment locativ ce contestă normele acceptate de folosire a spațiilor personale) prezintă ,,stagiunea cu final deschis", un experiment teatral bilunar. Al treilea spectacol din cadrul stagiunii, ,,Buzunarul cu pâine”, adaptare după Matei Vișniec, în regia lui Alexandru Bogdan, va fi pus în scenă duminică, 23 martie, începând cu ora 14:45.

20
/03
/14

În week-end, în cadrul ediției din această primăvară a Kilipirim, cel mai important târg de carte cu discount, organizatorii le propun vizitatorilor o serie de evenimente: de la dezbateri care au ca public-țintă pe iubitorii de literatură, la lansări de carte dedicate celor interesați de cărțile de popularizare.

20
/03
/14

Miercuri, 26 martie, la ora 18.00, la Clubul Ţăranului, va avea loc lansarea volumului Sebastian, ceilalţi şi-un câine, romanul de debut al jurnalistului Mihai Radu - Polirom, „Ego. Proză”. Anul acesta se împlinesc 10 ani de când Editura Polirom a lansat colecţia „Ego. Proză”, coordonată de Lucian Dan Teodorovici.

20
/03
/14

Romancierul japonez Haruki Murakami va publica în luna aprilie un volum de nuvele, prima sa lucrare aparţinând acestui gen literar din ultimii nouă ani. În Japonia şi nu numai, orice carte semnată de Murakami ajunge bestseller.

20
/03
/14

Pentru cariera sa impresionantă, regizorul și directorul de imagine Nicolae Margineanu va fi omagiat în 2014 cu Premiul Gopo pentru Întreaga Activitate. Alături de el și de Radu Beligan (Premiul pentru Întreaga Carieră), organizatorii Galei Premiilor Gopo vor acorda și un Premiu Special, proiecționistei Elena Ciocan.

19
/03
/14

ŞTIAŢI CĂ... într-o zi de 19 martie (1917) s-a născut, la Bucureşti, pianistul și compozitorul Dinu Lipatti? Lipatti a crescut cu muzica încă din leagăn. Tatăl său a fost un amator de muzică înstărit, care studiase cu Sarasate și Carl Flesch, mama sa, o pianistă talentată, iar George Enescu era nașul său. Muzica a fost preocuparea lui din copilărie. Mama sa obişnuia să spună că “băiatul cânta la pian înainte de a fi învățat să zâmbească”. La 4 ani, Dinu Lipatti dădea concerte de caritate și începea să compună piese elaborate.

19
/03
/14

Tinerii cineaști români vor avea, pentru prima dată, o competiție dedicată lor, la Festivalul Internațional de Film NexT (3-7 aprilie). În prima ediție a Competiției naționale, 14 scurtmetraje românești dintre cele mai bune lansate în ultimul an, selecționate de criticii Irina Trocan și Andrei Rus, vor concura pentru Premiul pentru Cel mai bun film românesc și Premiul Publicului pentru film românesc. Secțiunea este prezentată de HBO România.

18
/03
/14

Dicționarele spun poveștile cuvintelor (proveniența, sensurile, modificările suferite de-a lungul timpului, semnificația sintagmelor în care sunt încorporate etc.). De aceea, ele sunt ca o ladă cu zestre pentru generațiile următoare. Acum, în era digitală, găsim pe internet o parte din aceste povești. Mai rapid și mai eficient. Și, atunci, care să mai fie rostul dicționarelor […]