PREMIILE GOPO: „Poziţia copilului” a câştigat trofeul pentru cel mai bun film
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-gopo-pozitia-copilului-a-castigat-trofeul-pentru-cel-mai-bun-film/

Nici o surpriză la Premiile Gopo 2014, gală care a avut loc luni seară, la Opera Naţională din Bucureşti. Poziţia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, a câştigat premiul pentru Cel mai bun film.

Un articol de Petre Ivan|24 martie 2014

Nici o surpriză la Premiile Gopo 2014, gală care a avut loc luni seară, la Opera Naţională din Bucureşti.  Poziţia copilului, în regia lui Călin Peter Netzer, a câştigat premiul pentru Cel mai bun film. De asemenea, premiile pentru Cel mai bun actor în rol principal şi Cea mai bună actriţă în rol principal le-au revenit, cum era de aşteptat, lui Victor Rebengiuc, respectiv Luminiţei Gheorghiu.

Cel mai bun film al anului a fost desemnat  „Poziţia copilului”. Trofeul a fost primit de producătorul Ada Solomon şi de actriţa Luminiţa Gheorghiu, în absenţa regizorului Călin Peter Netzer.

Pentru trofeul acordat celui mai bun film la gala premiilor Gopo au mai fost nominalizate: „Câinele japonez”, de Tudor Cristian Jurgiu, „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, de Corneliu Porumboiu, „La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, şi „Rocker”, de Marian Crişan.

„Poziţia copilului” a fost câştigătorul marelui premiu Ursul de Aur la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin din 2013 şi a fost propunerea României la premiile Oscar din 2014, la categoria cel mai bun film străin.

„Poziţia copilului” este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer după multi-premiatele „Maria” (2003) şi „Medalia de onoare” (2010).

Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă şi fiu, în „Poziţia copilului”. Li se alătură nume ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu, Vlad Ivanov şi Tania Popa. Scenariul filmului este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer.

GOPO2014

Anul trecut, premiul Gopo pentru cel mai bun film a fost acordat lungmetrajului „Toată lumea din familia noastră”, în regia lui Radu Jude.

Victor Rebengiuc – cel mai bun actor în rol principal la gala Gopo 2014

Victor Rebengiuc a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un rol principal, pentru cel din filmul „Câinele japonez”, la cea de-a opta ediţie a galei Gopo, care are loc luni seară, la Opera Naţională Bucureşti.

Acesta este al doilea premiu Gopo din cariera lui Victor Rebengiuc.

La aceeaşi categorie au mai fost nominalizaţi Adrian Titieni, pentru rolul din „Domestic”, Gheorghe Ifrim, pentru interpretarea din „Domestic”, Igor Babiac, pentru rolul din filmul „La limita de jos a cerului”, şi Dan Chiorean, pentru interpretarea din pelicula „Rocker”.

Anul trecut, premiul Gopo pentru cel mai bun actor în rol principal i-a revenit lui Şerban Pavlu, pentru „Toată lumea din familia noastră”.

Luminiţa Gheorghiu – cea mai bună actriţă în rol principal la gala Gopo 2014

Luminiţa Gheorghiu a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol principal, pentru partitura din „Poziţia copilului”. Acesta este cel de-al doilea premiu Gopo din cariera Luminiţei Gheorghiu, aflată la a doua nominalizare.

Distincţia i-a fost înmânată Luminiţei Gheorghiu de către actorul Dan Nuţu.

Călin Peter Netzer – premiul pentru cel mai bun regizor la gala Gopo 2014

Călin Peter Netzer a câştigat premiul pentru cel mai bun regizor, pentru filmul „Poziţia copilului”, la cea de-a opta ediţie a galei Gopo.

La gala Gopo 2014, Călin Peter Netzer a câştigat şi premiul pentru cel mai bun scenariu, alături de Răzvan Rădulescu, tot pentru filmul „Poziţia copilului”.

La categoria cel mai bun regizor au mai fost nominalizaţi Tudor Cristian Jurgiu – „Câinele japonez”, Corneliu Porumboiu – „Când se lasă seara peste Bucureşti sau Metabolism”, Igor Cobileanski – „La limita de jos a cerului” şi Marian Crişan – „Rocker”.

Anul trecut, premiul pentru cea mai bună regie i-a revenit lui Radu Jude, pentru filmul „Toată lumea din familia noastră”.

Nicolae Mărgineanu a primit premiul pentru întreaga activitate la gala Gopo 2014

Distincţia i-a fost înmânată lui Nicolae Mărgineanu de actorul Victor Rebengiuc. „Mulţumesc actorilor cu care am colaborat, pentru că ei sunt în faţă întotdeauna, şi membrilor echipelor de filmare care m-au ajutat”, a spus Nicolae Mărgineanu la primirea premiului.

Vlad Ivanov – cel mai bun actor în rol secundar la gala Gopo 2014

Vlad Ivanov a câştigat premiul pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, pentru partitura din „Poziţia copilului”. „Le mulţumesc producătorilor şi regizorilor de film pentru că nu m-au şters din memoria afectivă şi din memoria telefonului”, a spus Vlad Ivanov la primirea premiului.

El a precizat că se bucură de succesul acestui film românesc, alături de producătorul Ada Solomon şi de regizorul Călin Peter Netzer, dar şi de toţi actorii din distribuţia acestei pelicule.

Ilinca Goia – cea mai bună actriţă în rol secundar la gala Gopo 2014

Ilinca Goia a câştigat premiul pentru cea mai bună actriţă într-un rol secundar, pentru partitura din „Poziţia copilului”, la cea de-a opta ediţie a galei Gopo, care are loc luni seară, la Opera Naţională Bucureşti.

Acesta este primul premiu Gopo din cariera Ilincăi Goia, aflată la prima nominalizare.

GOPO2014

Radu Beligan – Premiul pentru Întreagă Carieră

Radu Beligan, maestru al teatrului şi filmului românesc, a primit premiul pentru întreaga carieră la cea de-a opta ediţie a galei Gopo. Distincţia i-a fost înmânată lui Radu Beligan de actorul Marius Manole

„După cum bine ştiţi am împlinit de curând 95 de ani, o vârstă la care – dacă o apucă – oamenii apreciază viaţa cu multă înţelepciune. Fiecare zi, fiecare rază de soare e un cadou ceresc. Iată de ce premiul pe care ilustrul festival Gopo mi-l acordă în această seară este un dar pe care Dumnezeu mi-l face prin intermediul dumneavoastră. Vă mulţumesc”, a declarat Radu Beligan la primirea premiului.

Unul dintre cele mai importante trofee ale galei Gopo, premiul pentru întreaga carieră a fost acordat la ediţiile precedente unor actori emblematici pentru filmul românesc, precum Mitică Popescu, Iurie Darie, Ion Besoiu, Draga Olteanu-Matei, Marin Moraru şi Jean Constantin.

Foto cu PREMIILE GOPO  – Adi Marineci

31
/07
/23

București, 27 iulie 2023 - Bucharest International Film Festival (BIFF) revine în capitala României pentru a XIX-a ediție care se va desfășura anul aceasta în perioada 15-22 septembrie, aducând în prim plan unele dintre cele mai captivante și inspirate filme din întreaga lume.

30
/07
/23

Asociația One World Romania şi centrul Mediawise Society duc educaţia media şi filmul documenar în mai multe biblioteci din România, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

27
/07
/23

A 80-a ediţie a prestigiosului Festival de Film de la Veneţia se anunţă una promiţătoare, cel puţin pe hârtie: nume mari al cinematografiei mondiale concurează pentru Leul de Aur, iar secţiunile necompetiţionale includ la rândul lor cineaşti celebri.

27
/07
/23

August Film este o companie nouă de distribuție a cărei misiune este să aducă publicului din România filme care spun povești personale, filme care au curajul să vorbească despre subiecte incomode, păstrându-și în același timp abordarea umană, plină de emoții autentice, cu care te poți identifica ușor, filme care inspiră - pe scurt, filme pe care cineva le-ar recomanda oamenilor pe care-i iubește.

27
/07
/23

Festivalul Internațional de Film Independent ANONIMUL va fi deschis anul acesta de cel mai nou film al câștigătorului primului trofeu al său. În 2004, la prima ediție, filmul câștigător al competiției de lungmetraj era „Buongiorno, note” în regia lui Marco Bellocchio care revine pe marele ecran de la Sfântu Gheorghe, după douăzeci de ani, cu „Kidnapped” – povestea unui tânăr evreu răpit și convertit la catolicism în 1858.

25
/07
/23

De azi și până duminică, pe 30 iulie, poposește în Parcul Tăbăcăriei din Constanța, lângă Țara Piticilor, caravana Filme în aer liber și aduce publicului constănțean 6 proiecții în aer liber ale unor filme de Oscar, dar și spectacole de magie, percuție și pantomimă la care intrarea este liberă. Mai multe detalii se găsesc pe Facebook și pe https://filminaerliber.ro/.

25
/07
/23

Pe 19 iulie, sute de vedete din România au fost prezente la avanpremiera de gală a filmului Barbie distribuit la nivel național de Vertical Entertainment, producție care a pictat întreaga lume în roz. Evenimentul a avut loc la Cineplexx din Băneasa Shopping City și a adus o mică parte din Lumea Barbie, spre încântarea celor prezenți.

21
/07
/23

Creatrix Fama, organizatorul temerarului Film O’Clock International Festival desfășurat simultan în șapte țări aflate pe meridianul de 25 grade longitudine estică, anunță cu bucurie deschiderea înscrierilor pentru programul de mentorat "Her Story, Her Future". Acest program are ca scop sprijinirea și încurajarea femeilor din industria filmului, oferindu-le oportunitatea de a-și dezvolta abilitățile personale și profesionale într-un mediu sigur și susținător.

19
/07
/23

Festivalul Cinemascop vine agale cu a șasea ediție! Sunteți așteptați din nou în grădina de vară din Eforie Sud, între 1-6 august, cu filme, ateliere de creație pentru copii, dar și surprize, cum ar fi o petrecere silent disco. Ca de obicei, intrarea este liberă, iar grădina se deschide zilnic la ora 18:00.

19
/07
/23

Festivalul Ceau, Cinema! a sărbătorit zece ani alături de public şi invitaţi. Un cineconcert, cel puţin 30 de filme, întâlniri cu peste 20 de cineaşti din ţară şi străinătate, dezbateri, ateliere, o expoziţie aniversară şi o lansare de carte au făcut parte din programul ediţiei aniversare, care a avut loc între 12 şi 16 iulie la Timişoara.