Premiile Radio România Cultural vor fi acordate în cadrul emisiunii GPS Cultural pe 30 martie
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiile-radio-romania-cultural-vor-fi-acordate-in-cadrul-emisiunii-gps-cultural-pe-30-martie/

Premiile Radio România Cultural vor fi acordate pentru prima dată, în istoria lor de 20 de ani, pe calea undelor, luni, 30 martie 2020, de la ora 17.00.

Un articol de Liliana Matei|26 martie 2020

În cadrul unei ediții speciale a emisiunii GPS Cultural, Anca Mateescu și Luana Pleșea, alături de membri ai juriului Galei RRC care trebuia să aibă loc pe scena Teatrului Odeon, vor anunța câștigătorii acestor distincții, oferite ca răsplată pentru întreaga activitate unor personalități marcante sau prilejuite de alte momente sau realizări cu semnificații aparte.

Se cunosc deja câștigătorii celor patru premii speciale:

PREMIUL DE EXCELENȚĂ – coregrafa MIRIAM RĂDUCANU

PREMIUL RADIO ROMÂNIA CULTURAL 20 – editura HUMANITAS

PREMIUL LUX MUNDI- compozitorul EUGEN DOGA

PREMIUL CELEBRÂNDU-L PE BEETHOVEN- pianista ADELA LICULESCU

Nominalizările la cele opt categorii sunt:

Nominalizările la categoria PROZĂ sunt: Lavinia Braniște, pentru cartea “Sonia ridică mâna’’, editura Polirom; Ioana Nicolaie, pentru “Cartea Reghinei“, editura Humanitas; Diana Bădica, pentru volumul „Părinți’’, apărut la editura Polirom.

La categoria POEZIEAngela Marcovici, pentru volumul: ”Jurnal scris în a treia parte a zilei & Soldat. Umbre ale trecutului pe câmpul de luptă”, editura frACTalia; Dan Sociu, pentru cartea “Uau“, apărută la Editura Polirom; Emilian Galaicu-Păun, pentru volumul „A(II) Rh+eu / Apa.3D”, editura Cartier.

Pentru categoria TEATRU:  regizoarea Gianina Cărbunariu– pentru un proiect managerial vizionar și pentru „Frontal”, primul spectacol montat la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț; actorul Marius Manole– pentru rolul Richard din spectacolul „Richard al III-lea’’ de William Shakespeare, în regia lui Andrei Șerban, la Teatrul Bulandra din București și pentru rolul Andrei Prozorov, în spectacolul „Trei surori. Un scenariu (ne)firesc de liber” după Cehov, în regia lui Radu Afrim, la Teatrul Național din București; Eugen Jebeleanu și echipa spectacolului „Itinerarii. Într-o zi, lumea se va schimba’’, o coproducție ARCUB – Compagnie des Ogres, în cadrul Sezonului România-Franța.

La categoria FILM au fost nominalizațe producțiile: Timebox de Nora Agapi; Touch Me Not de Adina Pintilie; Călătoria fantastică a Maronei de Anca Damian.

Nominalizările categoriei ARTE VIZUALE sunt: artista Marilena Preda Sânc pentru expoziția ’’Subjective (De)constructions’’; sculptorul Cătălin Bădărăupentru expoziția personală „See, I have engraved you on the palms of my hands, your walls are ever before me’’; curatoarele Alina Șerban și Ștefania Ferchedău, cercetătoare la Institutul Prezentului,pentru expoziția ’’24 de argumente. Conexiuni timpurii în neo-avangarda românească 1969–1971’’.

La categoria ȘTIINȚĂ nominalizările sunt: Ciprian Ciuclea – artist multimedia, pentru lucrările ”Singularitatea aproximativă”, ”Remote proximity” și ”Focar de incendiu” ca rezultat al cercetării la limita între artă și știință; Dr. Cristian Presură, cercetător la Philips Research în Eindhoven, Olanda, pentru cel mai vizionat canal Youtube dedicat științei; Claudiu Tănăselia – pentru blogul www.parsec.ro, dedicat informațiilor despre activitatea de explorare a spațiului cosmic.

La categoria MUZICĂ: Elena Mândru,pentru albumul ”Folkloric moods”; Robin and The Backstabbers, pentru lansarea albumului alternativ, ”Vladivostock” , a treia parte a trilogiei, ”Bucovina overdrive”; Filarmonica de Stat din Sibiu, pentru  activitatea artistică foarte consistentă din 2019.

La categoria EDUCAȚIE  nominalizările sunt:  Asociaţia ROI din județul Prahova pentru lansarea hărții şcolilor care au început transformarea educaţiei în România – scolile Zburd; Proiectul  EDUPOL– O cercetare națională și dezbateri publice despre utilizarea noilor tehnologii în școli; Asociația Telefonul Copilului– pentru organizarea primului Forum Național Anti-Bullying.

Din juriu au făcut parte: scriitorul, traducătorul și criticul literar Bogdan Ghiu, Radu Croitoru– manager Radio România Cultural, Adina Dragomir– redactor șef Radio România Cultural, Cristian Marica– redactor șef Radio România Cultural, Anamaria Spătaru-realizator Radio România Cultural.

16
/12
/13

O scrisoare deschisă a peste 75 de cineaști, adresată Ministrului Culturii şi Directorului Centrului Național al Cinematografiei, atrage atenţia că producătorii de film vor pierde finanţările forurilor europene dacă nu vor fi respectate termenele stabilite.

16
/12
/13

Mai mulţi artişti, printre care mezzosoprana Oana Andra şi soprana Patricia Seymour, dar şi pianistul Alexandru Petrovici, au dat în judecată Guvernul, cerând suspendarea executării Hotărârii de Guvern din 9 octombrie prin care s-a decis fuziunea Operei cu Opereta.

16
/12
/13

Programul teatrelor bucureştene cuprinde o ofertă variată şi consistentă în perioada de dinaintea Crăciunului. Printre numeroasele productii pe care le puteţi vedea în aceste zile se numără şi noul spectacol al maestrului Radu Beligan, "Lecţia de violoncel", de la Teatrul Metropolis.

16
/12
/13

Radu Beligan a primit, duminică seară, la Teatrul Naţional Bucureşti, certificatul Guinness World Records care atestă că este cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru, declarând că meritul este al publicului, „stăpânul cel mare“ al actorilor, căruia îi datorează totul.

15
/12
/13

Actorul Peter O`Toole a murit la o clinică din Londra, la vârsta de 81 de ani. Vedeta din „Lawrence al Arabiei“ învinsese cancerul la stomac în anii `70. El a anunţat anul trecut că se retrage.

15
/12
/13

Marcel Iures a fost invitat în emisiunea „Nocturne“, care va fi difuzată luni, 16 decembrie, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+. Actorul declară că „s-a născut la Teatrul Bulandra“ şi vorbeşte despre cum ne-a schimbat Revoluţia, despre exerciţiul înşelării maselor, despre cum am învăţat să spunem „nu“, despre libertate, dar şi despre ce înseamnă în România simplul gest de a îmbrăţişa un semen.

14
/12
/13

Cred că deja cu toţii am început să ne facem griji pentru cadourile de Crăciun şi avem programate sesiunile de cumpărături pentru ultimele daruri de pe listă. Şi cum Crăciunul ar trebui să fie totuşi o sărbătoare a spiritului în primul rând, vă fac câteva sugestii de cadouri muzicale pe care, oferindu-le persoanelor potrivite, nu veţi da greş.

14
/12
/13

Binecunoscuta soprană Elena Mosuc este invitata Luminiţei Arvunescu la o ediţie specială a „Serii de operă” transmisă în direct în FM (97.6 şi 104.8), dar şi live audio-video pe site-ul www.romania-muzical.ro, marţi, 17 decembrie, între orele 19.30-21.00.