Memories. Gigi Căciuleanu readuce Nocturnele de altădată pe scena Teatrului Național din București
https://www.ziarulmetropolis.ro/memories-gigi-caciuleanu-readuce-nocturnele-de-altadata-pe-scena-teatrului-national-din-bucuresti/

Cu prilejul sărbătoririi, în anul 2023, a 95 de ani de la înfiinţarea Radio România, Radio România Cultural aduce, pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, un eveniment emblematic: Nocturnele, iniţiate de Miriam Răducanu.

Un articol de Petre Ivan|16 august 2023

Luni, 11 septembrie 2023, de la ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Național din București, va avea loc performance-ul: RADIO-NOCTURN. “Gigi Căciuleanu / Confesiuni”.

Coregrafiile lui Miriam Răducanu și Gigi Căciuleanu vor readuce pe scenă atmosfera celebrelor Nocturne care au fascinat spectatorii Teatrului Țăndărică începând cu finalul anilor ‘60.

De asemenea, confesiunile lui Gigi Căciuleanu însoțite de imagini inedite cu Miriam Răducanu, Măiastra, vor reda momente emoționante, unele nespuse până acum, din laboratorul de creație sau din culisele acestor evenimente unice în epocă.

La primul Nocturn 9 ½, invitat special a fost actorul Virgil Ogășanu, care a acceptat cu bucurie să revină pe scenă și de această dată.

Vor mai evolua, la invitația lui Gigi Căciuleanu, actorul Lari Giorgescu, coregrafa Lelia Marcu-Vladu, actrița Alina Petrică și soprana Oana Berbec.

Accesul publicului se va face gratuit, pe bază de invitații care se pot obține prin rețeaua bilet.ro.

“Nocturnele, spectacole inițiate de Miriam Răducanu la propunerea tot atât de curajoasă a Margaretei Niculescu, emblematica directoare a teatrului de marionete Țăndărică, din București, au reprezentat atât pentru noi, artiștii, cât și pentru spectatori niște momente și prilejuri de evadare.

Acele Nocturne, poate mai mult chiar decât o serie de spectacole-cult, sunt o metaforă, dacă nu a libertății, cel puțin a unei eliberări.

Am avut norocul să fiu alături de Miriam de la primul Nocturn până la al VI-lea.

Nu dansam alături de o dansatoare sau coregrafă, și mai puțin profesoară, dansam cu o idee, cu o METAFORĂ, în sensul brâncușian, cu o Măiastră. Miriam Răducanu”, mărturisește Gigi Căciuleanu.

Evenimentul va marca, de asemenea, debutul grilei de toamnă a Radio România Cultural, sezon intitulat Memories. Înregistrarea acestuia va putea fi ascultată on air și vizionată online pe 1 Noiembrie, ziua în care Radio România împlinește 95 de ani.

“Primele coregrafii “de capul meu”, pot să afirm, chiar dacă acest lucru poate suna cam straniu, că le-am făcut la radio…

Era înainte de Nocturne. Miriam plecase pentru un timp în SUA, iar eu rămăsesem… de capul meu! Și iată că mi s-a ivit posibilitatea să particip la niște recitaluri. Să dansez.

Ceea ce am și făcut. “Pe rupte”. Pe versuri de mari poeți, spuse de imenși actori… Într-o serie de evenimente de poezie puse în scenă, la Sala Radio, de Elena Negreanu. Atunci am gustat pentru prima oară, în mod “profesionist”, ce este libertatea. O libertate de creație care, pe deasupra, era și super-bine primită de către un public extrem de “special”. (Gigi Căciuleanu)

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

11
/04
/24

Luna aprilie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă patru noi vernisaje: pe 11 aprilie, la Art Safe (în incinta Combinatului Fondului Plastic, str. Băiculești nr. 29), expoziția artistului Beaver, Gray Area, pe 14 aprilie deschiderea sezonului Galeriei Verticale din incinta Random Space (str. Popa Petre nr. 21) cu expoziția Metal Poetry și un live performance de sculptură susținut de artista Cristina Dinu, pe 19 aprilie Locus Sigilli, a artistei Laura Sima, la Celula de Artă din Bd. Carol, nr. 53 și pe 27 aprilie expoziția de artă cu vânzare re-LEAF, la salonul permanent din Palatul Bragadiru, (Calea Rahovei nr. 147 – 153), un eveniment conex al competiției de pictură live Art Battle, care va avea loc în aceeași dată.

10
/04
/24

Asociația Entuziart, promotor activ al integrării sociale și culturale a persoanelor cu nevoi speciale, este mândră să anunțe lansarea proiectului "CU OCHII MINȚII". Această inițiativă de pionierat, ce se desfășoară în perioada martie - noiembrie 2024, urmărește să îmbogățească viețile persoanelor cu deficiențe de vedere prin art terapie, dans terapie, psihoterapie și activități expresiv-creative.