Premiul Goncourt pentru poezie i-a fost decernat lui Jean-Claude Pirotte
https://www.ziarulmetropolis.ro/premiul-goncourt-pentru-poezie-i-a-fost-decernat-lui-jean-claude-pirotte/

Premiul Goncourt pentru poezie, numit ‘Robert Sabatier’ în cinstea scriitorului şi poetului mort în luna iunie, a fost decernat marţi autorului belgian Jean-Claude Pirotte pentru întreaga sa creaţie, a anunţat Academia Goncourt, citată de AFP. Scriitor şi pictor, mare călător în tinereţe, Jean-Claude Pirotte s-a născut la Namur (Belgia), în octombrie 1939. Avocat între 1964 […]

Un articol de Andrada Văsii|5 decembrie 2012

Premiul Goncourt pentru poezie, numit ‘Robert Sabatier’ în cinstea scriitorului şi poetului mort în luna iunie, a fost decernat marţi autorului belgian Jean-Claude Pirotte pentru întreaga sa creaţie, a anunţat Academia Goncourt, citată de AFP.

Scriitor şi pictor, mare călător în tinereţe, Jean-Claude Pirotte s-a născut la Namur (Belgia), în octombrie 1939. Avocat între 1964 şi 1975, a fost înlăturat din barou pentru un delict (un client de-al său a încercat să evadeze) pe care a negat mereu că l-ar fi comis. Condamnat la 18 luni de închisoare, a fugit în Franţa, unde a dus o viaţă destul de dezorganizată până la prescrierea pedepsei, în 1981. S-a întors atunci în oraşul natal şi şi-a reluat cursul normal al vieţii.

Romancier, cronicar, editor şi poet, Jean-Claude Pirotte a publicat circa 50 de cărţi articole, poeme şi prefeţe. Ca pictor, a ilustrat câteva lucrări. Printre ultimele sale apariţii se numără ‘Un voyage en automne’, ‘Absent de Bagdad’, ‘Passage des ombres’, ‘Le Promenoir magique et autres poemes’ şi ‘Expedition nocturne autour de ma cave’.

Scriitorul a primit în 2012 Marele Premiu pentru poezie al Academiei franceze şi premiul ‘Apollinaire’ în 2011. De-a lungul carierei i s-au mai decernat premiul ‘Maurice Careme’ şi premiul ‘Kowalski’, premiul pentru poezie al oraşului Lyon, în 2008, premiul ‘Deux Magots’ în 2006 pentru romanul ‘Une adolescence en Gueldre’, premiul ‘Marguerite Duras’ pentru ‘Autres arpents’ şi premiul ‘Valery Larbaud’ pentru ‘Ange Vincent’ în 2002.

Sursa: Agerpres

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.