Prim-balerina Alina Cojocaru, din nou pe scena Operei Naționale București, pe 5 decembrie
https://www.ziarulmetropolis.ro/prim-balerina-alina-cojocaru-din-nou-pe-scena-operei-nationale-bucuresti-pe-5-decembrie/

În atmosfera feerică premergătoare sărbătorilor de iarnă, sâmbătă, 5 decembrie, de la ora 19:00, Opera Naţională Bucureşti prezintă o nouă premieră, care se va bucura de participarea celebrei prim-balerine Alina Cojocaru.

Un articol de Liliana Matei|2 decembrie 2015

Spectacolul este alcătuit din lucrările de balet „DSCH”, coregrafia de Alexei Ratmansky, pe muzica lui Dmitri Şostakovici, și „The Dream” („Visul”), coregrafia de Sir Frederick Ashton, pe muzica lui Felix Mendelssohn, bazat pe „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare. La pupitrul Orchestrei Operei Naționale București se va afla dirijorul Cristian Sandu.

Lucrarea coregrafică „DSCH” a fost realizată în anul 2008 pentru New York City Ballet pe muzica lui Dmitri Şostakovici (Concertul nr. 2 în Fa major op. 102, compus în anul 1957). Numele baletului provine de la formula „DSCH”, motiv muzical (în notaţia muzicală de provenienţă germană) folosit de compozitor ca o aluzie la numele propriu şi ca o semnătură (acronim al numelui său). Alte montări ale acestui balet au avut loc la Pacific Nortwest Ballet din Seattle, Teatro alla Scala din Milano şi Teatrul Mariinsky din Sankt Petersburg.

După premiera mondială din anul 2008, publicaţia The New York Times a scris: „DSCH” este o construcţie coregrafică plină de suspans, cu pasaje de dans strălucitoare care îţi taie respiraţia. Iar şi iar, te afli în faţa întrebărilor „Ce se va întâmpla mai departe?” şi „Care au fost exact paşii care tocmai s-au desfăşurat cu repeziciune?”. Şi, mai mult de atât, baletul este marcat de o gingaşă şi pură poezie (Alastair Macaulay – The New York Times, mai 2008). Ziarul The Telegraph l-a numit pe Alexei Ratmansky cel mai talentat coregraf de balet de astăzi. În calitate de coregraf, Ratmansky a creat balete pentru Baletul Teatrului Mariinsky din Sankt Petersburg, Baletul Naţional Olandez, Baletul Kirov, Baletul Regal Danez, Baletul Regal Suedez, New York City Ballet, Baletul din San Francisco, Baletul de Stat din Georgia etc.

Baletul într-un act „The Dream” („Visul”), creaţie a coregrafului englez Frederick Ashton, a avut premiera în anul 1964 la Opera din Londra şi este inspirat de piesa „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare. „The Dream” poartă amprenta stilului Ashton, recognoscibil datorită mişcărilor ample de braţe şi intersului special acordat părţii superioare a corpului, umorului şi aluziilor subtile prezente în baletele sale, unor înlănţuiri de mişcări specifice, un stil mai degrabă liric decât dramatic.Fredrick Ashton este considerat unul dintre cei mai importanţi creatori ai secolului al XX-lea, cu o activitate de peste şase decenii în arta dansului. El a impus în balet, prin stilul său, mişcări extrem de dificile din punct de vedere tehnic. „The Dream” reprezintă, astfel, o lucrare în care baletul câştigă noi valenţe, în care spiritul poveştii este amplificat de mişcare, iar emoţia se propagă prin îmbinarea fericită între eleganţă şi culoare.

repetitii2

DSCH. The Dream

PREMIERĂ
Spectacol alcătuit din două lucrări de balet
Sâmbătă, 5 decembrie, ora 19:00

Cu participarea prim-balerinei Alina Cojocaru (în „The Dream”/„Visul”, rolul Titania)

Dirijor: Cristian Sandu (invitat)

DSCH
Coregrafia: Alexei Ratmansky
Costume: Holly Hynes
Muzica: Concertul nr. 2 în Fa major op. 102 de Dmitri Şostakovici
Asistent coregrafie şi maestru de repetiţii: Laura Contardi
Lighting design: Marc Stanley
Asistent lighting design: Perry Silvey

Distribuția din 5 decembrie:

Un cuplu:  Sena Hidaka şi Henry Dowden
Un trio:  Bianca Fota, Shuhei Yoshida, Takahiro Tamagawa
Trei cupluri: Akane Ichii, Mihaela Soare, Bianca Stoicheciu, Liam Morris, Egoitz Segura, Barnaby Bishop
Patru cupluri: Nastazia Philippou, Raquel Gil Bergstrom, Fiona Cameron Martin, Amy Lee Bale, Răzvan Cacoveanu, Alessandro Audisio, George Murray Nightingale, Miquel Duran Torrents

The Dream (Visul)

Coregrafia şi libretul: Sir Frederick Ashton, după piesa „Visul unei nopţi de vară” de William Shakespeare

Muzica: „Visul unei nopţi de vară” de Felix Mendelssohn Bartholdy (aranjament muzical şi orchestraţie de John Lanchbery)
Scenografia: David Walker
Lighting design original: John B. Read
Maestru de repetiţii şi notaţie coregrafică: Patricia Tierney
Adaptare lighting design: Ionuţ Gabriel Pruteanu

Distribuția din 5 decembrie:

Titania: Alina Cojocaru
Oberon: Dawid Trzensimiech
Puck: Shuhei Yoshida
Bottom: Alistair Beattie
Cinci Ţărani: Alessandro Audisio, Răzvan Cacoveanu, Mircea Ioniţă, Shohya Oheda, Caspar Stadler
Cuplul Certăreţ:
Helena: Andra Ionete
Demetrius: Liam Morris
Cuplul de Îndrăgostiţi:
Hermia: Bianca Stoicheciu
Lysander: Henry Dowden
Patru Zâne – solo:
Măzăriche: Raquel Bergstrom
Fir-de-Păianjen: Akane Ichii
Fluturaş: Francesca Velicu
Bob-de-Muştar: Nastazia Philippou

Cu participarea Corului de Copii şi Tineret „Symbol”, director: Jean Lupu, dirijor: Luminiţa Guţanu Stoian

„The Dream” este produs în colaborare cu Royal Opera House Covent Garden din Londra

INFO

Următoarele reprezentații (cu distribuții diferite, disponibile pe site-ul www.operanb.ro, secțiunea Calendar): 6 și 16 decembrie 2015

Biletele pot fi achiziţionate de la Casa de Bilete a Operei Naţionale Bucureşti, deschisă zilnic între orele 9.00-13.00 şi 15.00-19.00 sau online, de la adresa tickets.operanb.ro și din rețeaua bilet.ro

04
/08
/21

Staruri internaționale feminine - precum Diana Damrau, Joyce DiDonato, Yuja Wang, Sonya Yoncheva, Khatia Buniatishvili - și numeroase artiste recunoscute pentru talentul lor vin la Festivalul George Enescu.

04
/08
/21

Misa Încoronării, de Wolfgang Amadeus Mozart, deschide cea de-a IV-a ediție a Festivalului Regal de Operă “Virginia Zeani”, eveniment care va avea loc la Târgu Mureș, în perioada 20 – 22 august, cu participarea extraordinară a unor muzicieni de elită din Brașov, Cluj-Napoca și București.

02
/08
/21

Născută în România, Mara și-a început pregătirea muzicală la vârsta de 6 ani. Stilul său elegant și subtil a atras repede atenția audienței și criticilor, fiind invitată să cânte alături de mai multe filarmonici din țară.

02
/08
/21

Clujenii de la Grimus continuă promovarea viitorului lor album de studio printr-o piesă nou lansată - „Albie” – o piesă care ar fi trebuit să fie un simplu intermezzo pe noul album de studio Grimus, dar producătorii Alexei Țurcan și Dan Georgescu de la UNDA Recording Studios au fost de altă părere. Astfel, „Albie” a devenit prin aportul lor o piesă de sine stătătoare, cu o atmosferă aparte nu doar în cadrul noului disc, ci și raportat la întreaga discografie Grimus.

02
/08
/21

Sibiu Jazz Festival 2021 promite o nouă revedere cu farmecul jazzului, în perioada 13-15 august, în Piața Mare din Sibiu, cu un line up dedicat bucuriei de a trăi pe note. După o perioadă de acalmie națională, Sibiul continuă să revitalizeze ideea de jazz, perpetuând o tradiție muzicală consacrată la nivel internațional.

29
/07
/21

Vineri, 30 iulie, începe cea de-a III-a ediție a Festivalului SoNoRo Musikland în Brașov. Concertul de deschidere va avea loc la Muzeul Județean de Istorie Brașov, în curtea Bastionului Țesătorilor, una dintre clădirile de patrimoniu emblematice ale vechiului oraș, și face parte din agenda estivală a Bastionului Artiștilor.

23
/07
/21

În perioada 23 iulie - 26 septembrie, se va desfășura seria de concerte live „Alternative Brunch”, dedicată tuturor celor a căror poftă de muzică nu ține cont de oră. Sezonul din acest an înseamnă 12 concerte, susținute de patru trupe, în trei orașe din Republica Moldova și România: Iași, Bacău și Chișinău.

22
/07
/21

Între 16 și 24 iulie EUROPAfest sărbătorește vara cu o ediție bogată în jazz. Diferite stiluri și ritmuri cu artiști din 20 de țări se pot auzi zilnic la Sala Auditorium a Palatului Regal / Muzeul Național de Artă al României.