Portret în oglindă – pianista Mara Dobrescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/portret-in-oglinda-pianista-mara-dobrescu/

Născută în România, Mara şi-a început pregătirea muzicală la vârsta de 6 ani. Stilul său elegant şi subtil a atras repede atenţia audienţei şi criticilor, fiind invitată să cânte alături de mai multe filarmonici din ţară.

Un articol de Veronica Ștefan|2 august 2021

Mara a absolvit cursurile Universității de Muzică „George Enescu” din București și pe cele ale Conservatorului Național Superior de Muzică din Paris și a studiat la Conservatorul din Geneva. Printre importantele figuri muzicale alături de care a avut oportunitatea să lucreze se numără Martha Argerich, Pierre-Laurent Aimard, Dominique Merlet, Jean-Claude Pennetier și Theodor Paraskivesco.

Mara a primit numeroase premii în cadrul competițiilor internaționale la care a participat, precum Sydney International Piano Competition sau Maria Canals Competition. Pianista a susținut mai multe concerte în Europa, America de Sud, Asia, Australia sau America de Nord. A înregistrat și un prim disc dedicat lui Robert și Clarei Schumann.

Mara Dobrescu participă în această perioadă la Festivalul SoNoRo Musikland – ediția a III-a.

Începem cu o întrebare ușoară sau dificilă, depinde de perspectivă: ce vezi când te privești în oglindă?

Depinde de oglindă… de multe ori îl văd pe copilul care am fost. În liftul hotelurilor, când sunt singură, fac „mutre” și râd! Văd alteori experiențele zilei care mi se citesc pe față sau în lumina ochilor. Uneori ridurile îmi zâmbesc și îmi spun că a fost o zi bună.

Care este motto-ul preferat?

Deviza lui Darwin legată de adaptabilitate: „Speciile care vor supraviețui nu sunt nici cele mai puternice, nici cele mai inteligente, ci cele ce se vor adapta cel mai ușor”.

Ce te face să zâmbești?

Frumusețea naturii și candoarea copiilor mici sau mari.

Ce personalități muzicale te-au inspirat de-a lungul timpului?

Mozart, Lipatti și Bernstein.

Ai avut o persoană care ți-a influențat viața / destinul?

Muzica. Am avut șansa să întâlnesc foarte multe personalități extraordinare grație muzicii, începând cu Marta Argerich, Pierre Laurent Aimard, Jean Claude Pennetier și lista este FOARTE lungă. Găsesc că e o șansă să fii muzician!

Ne poți dezvălui o culme a bucuriei pe care ai urcat la un moment dat?

Da, realizarea unor proiecte de care chiar am fost mândră, cum ar fi ultimul spectacol creat la Paris, „Il faut que vous fassiez un rêve”, sau recitalul din celebrul festival de La Roque d’Anthéron.

Ce vis nu ți-ai împlinit până acum, dar care e realizabil? 

Să cânt alături de Cvartetul Belcea, pe care îi ador!

Ce ai învățat din cea mai dură lecție de viață?

Că solidaritatea este de aur.

Ce calități apreciezi cel mai mult la un om?

Generozitatea și umorul.

Dacă ai schimba o singură trăsătură de caracter, care ar fi aceea? 

Indecizia.

Cum arată pentru tine o zi leneșă, în care timpul curge blând?

O dimineață parfumată de râsetele copiilor, lectură la umbra copacilor și în adierea vântului, o întâlnire la pian cu un compozitor iubit, o plimbare în natură sau doar un extaz în fața unei păpădii și o cină în „tête-à-tête” la lumina lunii.

Care este cartea la care revii uneori?

„Citadela” lui Saint Exupery

Care este obiectul preferat din casa ta?

Pianul.

Cum ar arăta anul tău sabatic?

Ar semăna cu o mare călătorie în jurul lumii.

 

Credit foto: Șerban Mestecăneanu