Prima ediție a rezidenței New Draft s-a încheiat
https://www.ziarulmetropolis.ro/prima-editie-a-rezidentei-new-draft-s-a-incheiat/

New Draft, prima rezidenţă online de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, s-a desfăşurat în perioada iulie – octombrie, 2021. Dedicată regizorilor și scenariștilor din toată țara, proaspeţilor absolvenţi de facultăţi de profil şi autorilor din medii conexe (literatură, teatru, arte vizuale, etc.), cu proiecte în faza de început, prima ediţie New Draft a dezvoltat 12 proiecte de lung-metraj, totul finalizând cu o sesiune de pitch online în faţa unei audienţe formate din producători şi regizori români.

Un articol de Petre Ivan|25 octombrie 2021

New Draft, prima rezidență online de dezvoltare de scenarii de lungă durată din România, s-a desfășurat în perioada iulie – octombrie, 2021. Dedicată regizorilor și scenariștilor din toată țara, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe (literatură, teatru, arte vizuale, etc.), cu proiecte în faza de început, prima ediție New Draft a dezvoltat 12 proiecte de lung-metraj, totul finalizând cu o sesiune de pitch online în fața unei audiențe formate din producători și regizori români.

Pe parcursul primei ediții a rezidenței New Draft, sesiunile de lucru s-au desfășurat exclusiv online. Cele 12 proiecte au format trei grupe, fiecare cu câte un trainer atașat. Trainerii New Draft au fost Oana Răsuceanu (scenaristă), Ana Agopian (scenaristă, regizoare) și Crăița Nanu (scenaristă, selecționeră de filme), iar sesiunile de lucru s-au petrecut lunar, atât one-on-one cât și în echipă. Pe parcursul programului, participanții au rescris și au participat la sesiuni comune de feedback, totul pentru a-și dezvolta propriul proiect, dar și capacitatea de lectură și de analiză a unui scenariu.

Participanții au fost studenți sau absolvenți de facultăți de profil: Adina Ștețcu, Emil Vasilache, Adrian Ionescu, Răzvan Dutchevici, Bogdan Drumea, Anca Oproiu, Sergiu Lupșe, scenariști și regizori independenți: Bogdan Ilieșiu, Doru Vatavului, regizori consacrați: Andrei Gruzsniczki, și autori din medii conexe: Ștefan Mako și Lavinia Braniște. Invitații speciali ai acestei ediții au fost producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Iuliana Tarnovețchi, care au oferit feedback pe proiecte pe parcursul celei de- a doua sesiuni de lucru.

”Au fost patru luni, fără să punem la socoteală lunile pe care le-am petrecut gândind programul și făcând selecția proiectelor, în care am trăit în filmele lor. Am stat la volanul unei mașini, pe frig și întuneric, privind doi prieteni pe care un accident fatal îi pune în situația de a-și recalibra relația. Am urmărit o goană după avere în contextul unui testament interactiv cu efecte mortale. Am călătorit în timp și-am aterizat într-un garaj pe vremea când genurile muzicale dictau prieteniile. Am bătut Iașiul în lung și-n lat pe urma a doi frați cu fixații neonaziste. Am râs și am plâns cot la cot cu doi prieteni artiști care încearcă să-și salveze pisica. Am petrecut un majorat înconjurați de golani cu suflet mare, dar perspective mici. Am tăcut și ne-am ținut respirația de teama unei avalanșe. Am luat masa, ani la rând, în mijlocul unei familii mixte, de maghiari și români. Am stat la afterschool, peste program, cu o educatoare pusă în fața unei decizii majore. Am ascultat trap într-un apartament din Șerpărie, Târgoviște. Am plonjat într-o fotografie care dă dependență. Și am urmărit cu sufletul la gură cum lucrul la un proiect de film destabilizează o familie. La final, când pitchul se derula deja, am realizat că am adunat emoții și speranțe pentru fiecare proiect în parte. Sunt voci noi, viziuni fresh și stiluri diverse, pe care ne bucurăm că am reușit să le ghidăm și susținem până în punctul acesta.”, declară organizatoarele și trainerele Crăița Nanu, Oana Răsuceanu și Ana Agopian.

New Draft – rezidență online de dezvoltare de scenarii este un proiect co-finanțat de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN)*, inițiat și dezvoltat de Zbang Film în parteneriat cu Asociația Culturală Control N. Partener media principal: Radio Guerrilla Parteneri: UNATC, Films in Frame, Liternet, IQads, Smark.

*Proiectele nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

05
/04
/24

Festivalul Filmului Palestinian, organizat de Centrul Cultural Mahmoud Darwish sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, va avea loc între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie în Cluj-Napoca iar programul detaliat și biletele sunt acum disponibile.

21
/03
/24

Cele mai noi filme cu Mads Mikkelsen și Sir Anthony Hopkins în rolurile principale și multipremiatul „All of Us Strangers” (foto) (r. Andrew Haigh) sunt doar câteva dintre titlurile incluse în programul celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care va avea loc la Cluj-Napoca între 14 și 24 iunie.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale: