Prima manifestare artistică din cadrul proiectului Cămine în Mișcare
https://www.ziarulmetropolis.ro/prima-manifestare-artistica-din-cadrul-proiectului-camine-in-miscare/

În acest weekend, la Făget, în Timiş, a avut loc prima manifestare artistică din cadrul proiectului Cămine în Mişcare / Moving Fireplaces, evenimentul făcând parte dintr-o suită de astfel de activităţi pregătite de Asociaţia Timişoara Capitală Culturală Europeană şi Asociaţia Prin Banat.

Un articol de Liliana Matei|20 august 2018

Evenimentul a avut loc sâmbătă, 18 august, la ora 18:30, la Muzeul de Istorie și Etnografie, propunând publicului un concert de muzică clasică, în interpretarea cvartetului de coarde format din familia de muzicieni Petrila – Petrila Quartet. Violoniștii Gabriela Petrila și Lucian Petrila sunt artiști instrumentiști ai Filarmonicii Banatul, din Timișoara. Fiicele lor, Andreea – violoncel și Cora – vioară, sunt cei doi noi instrumentiști cu care cvartetul Petrila nu deapană doar o poveste de familie, ci își modelează devenirea prin muzică.

Seara a continuat, în Parcul Regele Mihai I, unde cei de la Auăleu au adus piesa de teatru HUOOOOO!!!, un spectacol fără decor, muzică, efecte, fum sau figuraţie. Auăleu e născut dintr-un vis. Spectacolele lor sunt simple, directe, aspre şi nefardate. Ei au vrut să demonstreze că se poate face teatru cu succes şi în afara structurilor oficiale. Spectacolul HUOOOOO!!! este o tragicomedie socială, politică și umană.

Între cele două momente artistice, echipa proiectului aflată la fața locului, a continuat să culeagă poveștile oamenilor invitând comunitatea să participe la construcția unei instalații de artă comunitară.

Participarea la ambele spectacole a fost gratuită.

Cămine în Mișcare / Moving Fireplaces este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană, produs de Asociația Prin Banat, realizat cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și se desfășoară sub egida Anului European al Patrimoniului 2018. Este singurul proiect din programul cultural Timișoara 2021 care se desfășoară în jurul Timișoarei, în regiunea Banatului istoric, gândit pentru a încuraja oamenii să-şi împărtăşească moştenirea culturală şi poveştile personale cu cei din jur.

Seria de pre-evenimente continuă, în data de 8 septembrie, la Margina, cu un alt spectacol de teatru al celor de la Auăleu, Ferma, prezentat în premieră în această zonă a Banatului, precum și cu ateliere creative și instalații de artă comunitară.

Evenimentul principal pe anul 2018 al proiectului Cămine în Mișcare va avea loc între 28 și 30 septembrie în satele Margina și Zorani, jud. Timiș, iar programul complet al acestuia va fi disponibil foarte curând pe site (www.camineinmiscare.ro) și pe pagina de Facebook (www.facebook.com/movingfireplaces).

30
/05
/23

Miercuri, 31 mai 2023, de la 19.00, copii, părinți, bunici - altfel spus, copiii de toate vârstele! - sunt invitați la Sala Radio la un concert dedicat Zilei Internaționale a Copilului.

30
/05
/23

Formația post-punk britanică Dry Cleaning va concerta pentru prima dată la București – miercuri, 31 mai, după ora 20, la Control Club. Cunoscută pentru stilul unic bazat pe spoken word, trupa se află într-un turneu european pentru promovarea celui mai recent release, ”Swampy”.

29
/05
/23

Cea de-a doua ediție a Bucharest Opera Festival aduce pe scena Operei Naționale București producţii de pe două importante scene europene : „Manon Lescaut” de G. Puccini, coproducţie Teatrul Național din Belgrad – Opera Madlenianum (17 iunie) şi „Pelleas și Melisande” de Debussy,  producţie a Operei Maghiare de Stat din Budapesta (23 iunie). 

26
/05
/23

Corul Național de Cameră „Madrigal - Marin Constantin” dirijat de Cezar Verlan, invită publicul la primul concert dedicat celor mai mici spectatori - bebelușilor (0-12 luni) și femeilor însărcinate. Concertul „Madrigal for Babies” este organizat cu prilejul Zilei Internaționale a Copilului, și are loc sâmbătă, 3 iunie 2023, începând cu ora 11:00, la Circul Metropolitan București.

25
/05
/23

Uniunea Muzicienilor Interpreți din România anunță lansarea celei de-a zecea ediții a concursului pentru acordarea Burselor UNIMIR, destinate tinerilor muzicieni, interpreți de muzică vocală și instrumentală, inclusiv folclor, precum și dirijorilor cu vârste cuprinse între 12 și 26 de ani, care manifestă o înzestrare artistică de excepție.

24
/05
/23

Șapte trupe și trei DJ alcătuiesc valul 3 de artiști anunțați la Rocanotherworld 2023: Subcarpați, The Mono Jacks, byron, Grimus, Hvnds, Ottis Coeur, Coven Clash, Ufe, Bully și K-lu se alătură pe scenele Rocanotherworld 2023, ce va avea loc la Iași în perioada 22-25 iunie 2023.