Rocanotherworld #8 – valul 3 de artiști
https://www.ziarulmetropolis.ro/rocanotherworld-8-valul-3-de-artisti/

Șapte trupe şi trei DJ alcătuiesc valul 3 de artişti anunţaţi la Rocanotherworld 2023: Subcarpaţi, The Mono Jacks, byron, Grimus, Hvnds, Ottis Coeur, Coven Clash, Ufe, Bully şi K-lu se alătură pe scenele Rocanotherworld 2023, ce va avea loc la Iaşi în perioada 22-25 iunie 2023.

Un articol de Petre Ivan|24 mai 2023

Primele trupe anunțate pe scena festivalului sunt: Madrugada, Warhaus, Moonlight Breakfast, Orkid, We Singing Colors, Mihai Popoviciu, Luna Amară, Basska, Zimbru, Afgo, Lemon și Rana.

Biletele și abonamentele sunt disponibile spre achiziție online, iar până pe 1 iunie, acestea pot fi achiziționate la un preț redus. După această dată, biletele vor fi disponibile la preț întreg. Totodată, elevii și studenții beneficiază de o reducere de 50% din prețul întreg al abonamentelor iar accesul pentru copiii cu vârsta de până la 12 ani se face prin achiziționarea biletelor gratuite destinate acestora, valabile doar în prezența unui adult însoțitor, plătitor de bilet.

Rocanotherworld își dorește să fie un festival inclusiv, accesibil și încurajează participarea tuturor categoriilor de public. Biletele gratuite pentru persoanele cu dizabilități și pentru însoțitorii lor pot fi obținute prin completarea formularului disponibil pe website-ul www.rocanotherworld.com, din secțiunea FAQ / Bilete.

Rocanotherworld 2023 este un festival explorator de muzică, artă, gânduri, oameni și idei, organizat la Iași de Asociația Industrii Creative și Showberry, ce a luat naștere în 2016, in memoriam Ioan Dan Niculescu. Acesta reprezintă o călătorie colectivă, o stare de spirit, o celebrare a vieții prin (re)conectarea la valori, o efervescență culturală și o conturare a felului de-a fi – curios, diferit și pentru ceilalți. Cea de-a 8-a ediție a festivalului Rocanotherworld va avea loc în Iași în perioada 22 – 25 iunie 2023, în zona Aroneanu, la brizo.

Cea mai mare grupare muzicală independentă din România, Subcarpați, s-a născut în urmă cu 12 ani la inițiativa lui Bean MC și este compusă dintr-un grup de prieteni mânați de pasiunea pentru muzică și folclor. Din 2009 până în prezent, Subcarpați, au lansat 8 materiale discografice: “Etnologic” (2010), „Subcarpați” (2010), Compilația „Culese din Cartier” (2011), „Underground Folclor” (2012), „Pielea de gaina” (2014), „Satele Unite ale Balcanilor” (2016), „Zori și Asfințit” (2018) și “Folcloru’i Oxigen Pentru Un Popor Astmatic” Vinyl (2021).

The Mono Jacks sunt o poveste despre perseverența, dăruirea și urmărirea până în pânzele albe a visurilor care îi definesc. Trupa fondată de Doru Trăscău (ex-ab4) în 2008 a lansat un album de debut bine primit – Now In Stereo. În 2010, a depășit numeroase schimbări de componență și un hiatus de doi ani până s-a regrupat, în 2017, în formula actuală. Cu o energie regăsită, The Mono Jacks au lansat la finalul aceluiași an mult așteptatul disc secund, Ușor distorsionat, un succes răsunător și eminamente neașteptat care a încununat 9 ani de eforturi, căutări și muncă făcută din pasiune.

byron cântă rock cu influențe diverse. Ei au luat naștere în 2006 și au lansat de atunci 7 albume de studio și trei DVD-uri live. Sunt obișnuiți să cânte atât pe scene mari de festival în fața a mii de spectatori, cât și wireless, neamplificat, pentru o mână de oameni. Au filmat un concert în Salina Turda (la 100 de metri adâncime) pentru că era o provocare de neratat și au compus coloana sonoră pentru un serial original HBO România. Din când în când, fac concerte de improvizație 100% (seria Impromptu). În decembrie 2014, ei au filmat la Teatrul Național din Cluj concertul „Electric Marching Band” cu o fanfară militară și un cor de elevi, a cărui lansare pe DVD a fost susținută printr-un scurt turneu de proiecții în cinematografe. Apoi a urmat albumul „Eternal Return”, care a fost înregistrat în High Resolution la Dublin în celebrele studiouri Windmill Lane și masterizat la Londra la Abbey Road.

Cu mai bine de 16 ani de activitate, clujenii de la Grimus au devenit o trupă-fanion a mișcării alternative de la noi din țară. Au lansat până acum patru albume de studio, iar, cel mai recent, în primăvara lui 2022, trupa a lansat albumul ‚Abandonic’. Au avut concerte în deschiderea unor mari artiști internaționali precum Queen, Red Hot Chili Peppers, Placebo, Kasabian, Moby. Cu compoziții când energice și optimiste, când profunde și pline de semnificații, Grimus aduc cu ei întotdeauna un spectacol sincer, elegant și plin de vitalitate.

HVNDS a fost înființat în 2016, an în care a debutat cu piesa “Turn On”. Single-ul a intrat instantaneu în heavy rotation împreună cu următorul release, “HOME”. În urma succesului celui de-al 3-lea single, “Nu Știi” feat NOSFE, în 2017, relatia cu Seek Music a oportunitat remake-ul Metal al piesei “Șatra se întoarce” x Satra BENZ. După lansarea albumului “COLOR” în 2018, trupa a intrat din nou în studio pentru a pune bazele materialului ce avea sa devină noul album “ANIMAL”, co-produs ulterior de catre Seek Music. Anul 2022 a început cu releasul primului single “Vin viu plec mort” x RAVA & Killa Fonic, ce a rupt barierele dintre artiștii de trap si sound-ul metal HVNDS. Indiferent de oră sau public, trupa oferă un show și o energie de neuitat.
This is HVNDS, this is ANIMAL.

Ottis Cœur este un duo feminin din Franța care readuce în atenția publicului un sound puternic și riffuri energice de chitară ce amintesc de trupele L7 și HOLE. Margaux, blonda solară și Camille, bruneta misterioasă, prezintă strălucirea compoziției lor individuale, precum și alianța lor muzicală cu adevărat unică. Urlând eliberare, tandemul își unește forțele și dă viață întregului proiect.

Coven Clash este un proiect muzical din București format și fondat de Andrei Constantinescu, tobe, și Mircea Voloh, chitară și voce. Trupa abordează un melanj și un amalgam compus din mai multe stiluri muzicale precum alternative rock, garage rock, indie-rock, new-wave punk, stoner și lo-fi. Sound-ul specific al trupei este identificat și conceput prin riff-urile alternative și progresive de chitară & bas și ritmurile punk-rock produse de tobe. Debutul trupei pe scenă a avut loc pe 1 septembrie 2018 în București la un concert ce a reunit un public numeros și interesat să descopere ,,the new band in town”.

Ufe este omul nebun care s-a îndrăgostit ireversibil de muzică și și-a dedicat viața acesteia. Vinyl este al doilea nume, dar îl puteți numi și Rumberto Eko. Dacă încerci să-l plasezi într-o anumită categorie, nu poți, deoarece stilul lui este mai mult decât eclectic și îi plac prea multe genuri muzicale: afro latin, dub, drum ‘n’ bass, funk, blues, hip-hop sau rock ‘n’ roll doar pentru a numi câteva. Când nu caută groove vechi sau breakbeats albastru, îl poți găsi în studio creându-și meticulos propriile capodopere.

Bully este unul dintre DJ-ii români care a creat cu succes o punte între underground și mainstream. Începând cu anul 2000, a cucerit ringurile de dans ale tuturor cluburilor relevante din țară. Îi place să creeze diverse experiențe muzicale pentru publicul său printr-un amestec de genuri diferite, de la funky breaks și hip hop old school până la breakbeat și drum’n’bass și, de asemenea, condimente locale în ceea ce privește folk și… cine știe ce urmează?

K-lu este un DJ și producător prezent pe scena muzicii electronice din anul 2005. Show-urile lui sunt bazate pe genuri precum funk, hip-hop, electro și bass music combinate cu propriile mix-uri video. De-a lungul timpului, a făcut parte din mai multe proiecte și trupe, a colaborat cu diverși artiști, a ajuns pe scena celor mai mari festivaluri din țară și a adus muzica în cadrul unor festivaluri de jazz, pe scena Filarmonicii din Timișoara și în afara țării. În momentul de față activează în proiectele Ken Pith și Bongo P. Având un stil unic, bazat pe meștesugul scratch-ului, K-lu iese ușor în evidență prin seturile sale presărate cu replici din filme clasice românești care surprind și amuză, deopotrivă.

Cea mai recentă ediție a festivalului Rocanotherworld, a șaptea, a avut loc în zona de agrement Aroneanu din Iași în perioada 23 – 26 iunie 2022. Manifestarea s-a bucurat de peste 15.000 de participanți în public, iar concertele difuzate online au avut peste 70.000 de vizualizări. Patru scene cu 16 trupe invitate, 15 DJ și 10 artiști de improvizație au alcătuit programul muzical al festivalului.

Abonamentele pentru Rocanotherworld 2023 au fost puse deja în vânzare, în număr limitat și la un preț promoțional, iar acestea sunt disponibile online.

02
/12
/24

Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie un spectacol dedicat întregii familii, care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor. Artiștii vor împleti timp de aproape 100 de minute tâlcurile poveștilor narate live cu acordurile muzicii clasice adusă la viață prin intermediul pianului Steinway.

29
/11
/24

Printre evenimentele artistice speciale, dedicate întregii familii, în luna sărbătorilor de iarnă se regăsește în oferta culturală a Bucureștiului și „Poveste de decembrie”. Scena intimă a Teatrului ACT va găzdui pe 7 decembrie două reprezentații ale unui spectacol care împletește poveștile cu muzica clasică și care-i reunește pe legendara actriță Alexandrina Halic și pianiștii Florian Mitrea și Daria Tudor.

05
/11
/24

Născută în România și stabilită în Elveția, Teodora Brody a reușit să se facă remarcată în jazzul clasic alături de celebrul pianist Johnny Răducanu la sfârșitul anilor 90, devenind pionieră în fuziunea dintre jazz și doina românească.

31
/10
/24

Festivalul SoNoRo începe mâine, 1 noiembrie 2024, cu un concert care deschide ediția nr. 19, intitulată Ex libris, la Palatul Bragadiru. Concertul „Păstorii nopții”, inspirat de cartea cu același titlu a scriitorului brazilian Jorge Amado, va fi susținut de Alexis Cárdenas & RECOVECO. Festivalul se va desfășura în București până în 11 noiembrie, apoi va continua în Cluj-Napoca în perioada 12-17 noiembrie.