Prima statuetă Oscar câştigată de Charlie Chaplin a fost furată
https://www.ziarulmetropolis.ro/prima-statueta-oscar-castigata-de-charlie-chaplin-a-fost-furata/

Prima dintre cele trei statuete Oscar primite de Charlie Chaplin, evaluată la peste un milion de dolari, a fost furată luna trecută, în cadrul unei spargeri organizate la Paris. Trofeul câştigat de legendarul actor din perioada filmelor mute a fost furat din sediul Asociaţiei Chaplin, compania care protejează numele şi imaginea artistului.

Un articol de Petre Ivan|10 februarie 2015

O sursă neidentificată din cadrul Poliţiei a declarat pentru ziarul Le Parisien că spargerea a fost efectuată, cel mai probabil, de persoane informate, care au furat şi un set de stilouri în valoare de circa 90.000 de dolari, care a aparţinut, de asemenea, lui Charlie Chaplin.

„Infractorii au mers la ţintă, au furat doar aceste obiecte, nimic altceva. Au fost foarte bine informaţi”, a declarat sursa amintită pentru Le Parisien. Procuratura din Paris a demarat o anchetă oficială, iar investigaţiile sunt efectuate de un echipaj de poliţiei specializat în furturi de artă.

Statueta Oscar a fost câştigată de Charlie Chaplin la ediţia inaugurală a premiilor Academiei de film americane, în 1929, şi a fost un premiu onorific acordat ca o metodă de recunoaştere a „versatilităţii şi geniului în ceea ce priveşte actoria, regia, scenariul şi producereCharlie Chaplin a” filmului „Circul/ The Circus”.

Charlie Chaplin a primit un al doilea premiu Oscar onorific în 1972 şi un al treilea în 1973, pentru coloana sonoră a filmului său „Luminile rampei/ Limelight”.

Charles Spencer Chaplin, unul dintre cele mai mari staruri de cinema din secolul al XX-lea, s-a născut la Londra, în 1889, într-o familie săracă. În adolescenţă a început să joace în musicaluri, în cartierul londonez Soho, apoi a devenit actor de film.

Pe 2 februarie 1914, în urmă cu un secol, în scurtmetrajul mut „Lupta pentru existenţă/ Making a Living”, primul său film de cinema, Charlie Chaplin a interpretat pentru prima dată personajul vagabondului Charlot, care l-a făcut celebru în lumea întreagă.

Personajul, despre care Chaplin a spus că a fost creat întâmplător, într-o zi ploioasă, la studiourile Keystone, a apărut pentru prima dată într-un lungmetraj în producţia cinematografică „Kid Auto Races at Venice” şi pentru ultima oară în „Modern Times” din 1936.

Printre cele mai cunoscute filme ale sale se numără „Luminile oraşului/ City Lights”, „Timpuri noi/ Modern Times” şi „Dictatorul/ The Great Dictator”.

Foto: Charlie Chaplin, Oscar – cinemagia

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

27
/02
/24

Admiratorii lui Nicolae Corjos vor putea vedea sau revedea la Cinemaraton pe 27 februarie filmele Ora zero, Pădurea nebună, Un studio în căutarea unei vedete, Declaraţie de dragoste, Liceenii, Extemporal la dirigenţie, Liceenii Rock’n Roll, Alo aterizează străbunica, documentarul Sergiu Celibidache.

27
/02
/24

SkyShowtime a confirmat astăzi că Ted va fi disponibil pentru vizionare în toate piețele în care serviciul este disponibil, începând din 22 februarie. Primele patru episoade vor fi disponibile pentru vizionare în exclusivitate pe SkyShowtime din 22 februarie, urmând ca celelalte episoade să fie disponibile din 11 aprilie.

23
/02
/24

Regizorul francez Nicolas Philibert, unul dintre marile nume ale filmului documentar la nivel internațional, semnează regia filmului Pe Adamant (Sur l’Adamant). Filmul a avut premiera la Festivalul Internațional de Film de la Berlin în 2023, unde a câștigat Marele Premiu, Ursul de Aur.

22
/02
/24

Pe 27 februarie se împlinesc 2 ani de la dispariţia regizorului Nicolae Corjos, autorul celebrelor filme Liceenii şi Declaraţie de dragoste. Mai multe televiziuni vor puncta momentul, cu totul excepţională fiind iniţiativa postul de televiziune prin cablu Cinemaraton care pe 27 februarie va difuza întreaga zi titluri din filmografia lui Nicolae Corjos, atât filme artistice, cât şi documentare şi interviuri cu acesta.

21
/02
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

20
/02
/24

De vineri, 23 februarie, în 15 orașe din România va putea fi urmărit unul dintre cele mai premiate și apreciate filme din ultimul an: Sauna Secretelor / Smoke Sauna Sisterhood (regia Anna Hints), proaspăt distins cu trofeul pentru Cel mai bun documentar al anului la Premiile Academiei Europene din Film 2023, inclus de prestigioasa publicație The New York Times în Top 10 al celor mai valoroase filme din 2023.

20
/02
/24

Horia, filmul de debut în lungmetraj al regizoarei Ana-Maria Comănescu, va fi lansat pe marile ecrane din țară în 10 aprilie și este distribuit de August Film. Vladimir Țeca, Angelina Pavel sunt în rolurile principale. Din distribuție mai fac parte Liviu Cheloiu, Daniela Nane,  Mihaela Velicu, Dragoș Olaru și Robert Onofrei.