Primăria Capitalei şi managerii instituţiilor culturale vor elabora o strategie culturală pentru Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/primaria-capitalei-si-managerii-institutiilor-culturale-vor-elabora-o-strategie-culturala-pentru-bucuresti/

Primarul General al Capitalei, Ioan-Răzvan Sava, a avut pe 8 februarie o întâlnire cu managerii instituţiilor publice de cultură (reprezentanţi ai bibliotecilor, teatrelor, muzeelor). La întâlnire, alături de echipa Primarului General a participat şi Prefectul Capitalei, Paul Nicolae Petrovan.

Un articol de Ziarul Metropolis|9 Februarie 2016

În urma discuţiilor, participanţii au decis constituirea unui grup de lucru format din managerii instituţiilor publice de cultură. Acesta va elabora o strategie culturală pentru Municipiul Bucureşti, care va fi prezentată apoi publicului şi pusă în dezbatere. Dincolo de costruirea unei viziuni unitare la nivelul institutiilor de cultura, s-a decis ca un obiectiv imediat al grupului sa fie completarea strategiei culturale pt Bucuresti 2021, acolo unde institutiile culturale au un rol cheie in aplicarea obiectivelor ce se vor asuma in cadrul acestui proiect.

„După foarte mult timp, în cadrul Primăriei reapare un interes major pentru mediul cultural, şi asta nu doar la nivel declarativ. Primarul a exprimat-o şi prin fapte, această întâlnire fiind una dintre acestea. Preocuparea pentru buna funcţionare a instituţiilor culturale se poate vedea şi în modul în care ele au fost bugetate anul acesta. Draftul de buget arată că într-un moment în care Bugetul Capitalei suferă, fiind diminuat cu aproximativ 10%, majoritatea instiuţiilor culturale primesc sumele solicitate, în anumite cazuri cu creşteri semnificative comparativ cu anul trecut“, a declarat Narcis Afrăsinei, consilier personal pe cultură al Primarului General.

La nivelul echipei Primarului General a apărut îngrijorarea că nu există momentan o strategie culturală a instituţiilor din Bucureşti. „O strategie s-a conturat la nivelul Centrului Cultural ARCUB, însă noi vrem să construim una care să deruleze un calendar al activităţilor la nivel de instituţii, pentru a vedea unde interferează activităţile acestora şi cum le putem armoniza din punct de vedere al programelor“, a mai spus Narcis Afrăsinei, referindu-se la un parteneriat mai eficient între teatre, muzee şi biblioteca.

În momentul în care se creează aceast grup de lucru, el va superviza activitatea tuturor acestor instituţii. Grupul va reprezenta toate cele 21 de instituţii de cultură prezente la consultări, iar până la sfârşitul anului trebuie să arate care sunt primii paşi ai strategiei culturale. Iar în 2-3 ani trebuie să existe deja o strategie definitivă pentru Bucureşti, pentru următorii 5-10 ani.

Grupul de lucru va fi unul restrâns, format din Primarul General sau consilierul pe probleme de cultură, directorul Direcţiei de Cultură, proaspăt numitul Traian Petrescu, şi câţiva manageri culturali care au disponibilitatea necesară şi expertiză pe partea de strategie culturală la nivel de municipalitate, nu doar la nivel de institutie. Grupul va lucra la creionarea acestei strategii, rămânând în permanent dialog cu toate cele 21 de instituţii pe care le reprezintă. La fiecare 2 săptămâni vor avea loc întâlniri pentru dezvoltarea strategiei, la care Primarul General işi propune sa ia parte.

„Mă bucur că s-a pus baza acestei construcţii, în care Direcţia de Cultură îşi propune să fie foarte activă şi cred că întâlnirea a fost o reuşită. Chiar şi cei prezenţi au remarcat că de foarte mulţi ani un primar nu s-a mai întâlnit cu directorii instituţiilor de cultură.“, a declarat Traian Petrescu, directorul Direcţiei de Cultură din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti.

Alexandru Darie, directorul Teatrului Bulandra, a declarat că a fost o întâlnire benefică, de cunoaştere, în care s-a propus crearea unui grup de lucru şi elaborarea unei strategii culturale a Bucureştiului. „E vorba de elaborarea unei strategii pe termen scurt, mediu şi lung; ideea e să se facă ceva care să rămână. Iar eu consider că una dintre cele mai importante strategii este întinerirea trupelor din Bucureşti. Primarul cel nou are o echipă de oameni tineri, care chiar vor să facă ceva şi asta mi se pare foarte bine, tocmai pentru că sunt chestii care ne ard. S-a discutat şi problema spaţiilor, e vorba de Teatrul Nottara, de Teatrul Evreiesc sau de Muzeul Literaturii. S-a vorbit şi despre strategia pentru Bucureşti Capitală Culturală Europeană; de-abia acum am fost consultaţi şi noi, managerii teatrelor de stat. Până acum au fost discuţii numai cu independenţii. Intenţiile sunt bune, asta e evident. Iar în ceea ce priveşte bugetul, lucrurile sunt pozitive, nu s-a tăiat.”

George Ivaşcu, directorul Teatrului Metropolis, consideră că este foarte importantă această iniţiativă de a desemna un grup de lucru format din oameni specializaţi care să elaboreze o strategie culturală pentru Municipiul Bucureşti. „În primul rând vor fi identificate problemele reale pe care le întâmpină instituţiile de cultură şi se va ţine cont de necesităţile lor“.

Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon, a apreciat că a fost o întâlnire amicală cu primarul şi cu prefectul. „Aş spune mai degrabă o întâlnire în care să ne cunoaştem unii pe alţii“. Dorina Lazăr a spus că s-a discutat problema spaţiilor unor teatre precum Nottara şi Creangă. „Ideea a fost să se creeze perspective vieţii culturale a Bucureştiului. De asemenea, s-a vorbit despre strategia pentru programul Bucureşti Capitală Culturală Europeană. Şi s-a hotărât formarea unui grup de lucru cu oameni care vor să se implice, de la fiecare teatru.”

Marinela Țepuș, directorul Teatrului Nottara, a declarat că strategia culturală a capitalei a fost deja începută de ARCUB, care a și publicat deja un studiu, în care nu erau incluse teatrele. „Noi, directorii de teatre, am fost asigurați că vom apărea în a doua parte a strategiei. Eu voi participa doar după ce Mihaela Păun (n. red. – directorul ARCUB)  îmi va răspunde la câteva întrebări legate de strategia pentru București – Capitală Europeană în 2021. Cred că aceasta a pornit greșit, pentru că ea nu include teatrele subvenționate. Cum putem fi o capitală europeană, fără să redăm publicului Calea Victoriei, Bd. Magheru, Centrul Vechi?”

George Mihăiță, directorul Teatrului de Comedie crede că e util să existe o strategie a primăriei, în care să se înscrie toate teatrele: „Poate clarifica niște lucruri, ca de exemplu repertoriul. Să nu ne trezim că avem trei instituții care montează aceeași piesă…”.

Foto: Simion Buia

17
/12
/18

Teatrul Metropolis sărbătoreşte împlinirea a 12 ani de existenţă, prin organizarea unui eveniment special. Astăzi, 17 decembrie 2018, de la ora 19.00, va avea loc "Gala Teatrului Metropolis 12", care, pe lângă marcarea frumoasei "vârste" a instituţiei teatrale, va aniversa şi cei 66 de ani de la debutul marii actriţe Tamara Buciuceanu-Botez pe scena românească.

17
/12
/18

Papa Francisc împlineşte astăzi 82 de ani. Suveranul Pontif a luat numele de Francisc după ce a fost ales Papă. El a fost Arhiepiscop de Buenos Aires și avea 76 de ani când a devenit Papă. Prelatul argentinian este al 266-lea Suveran Pontif şi primul Papă iezuit din istorie. Iată, în cele ce urmează, zece curiozitati despre Papa Francisc

16
/12
/18

Teatrelli oferă publicului o experiență culturală completă printr-o serie de concerte live: Concert Luiza Zan & Sorin Zlat-ZAT You Santa Claus, duminică, 16 decembrie, și concert acustic Sarmalele Reci, programat pentru 20 ianuarie 2019, dorind astfel să aducă mai aproape muzica unor artiști reprezentativi, în mijlocul unei săli de teatru.

14
/12
/18

DANS PRINTRE CUVINTE Deschizi televizorul şi eşti bombardat cu o limbă română de multe ori aproximativă, citeşti ce-a mai rămas din presa scrisă şi se întâmplă acelaşi lucru. Iar pe reţelele de socializare e jale. Cui îi mai pasă azi, în secolul vitezei, de gramatică? Ziarul Metropolis îţi propune un joc nou de gramatică, fără să te scoată la tablă…

14
/12
/18

Trupele britanice The Cure, Def Leppard, Radiohead, Roxy Music şi The Zombies plus cântăreţele americane Janet Jackson şi Stevie Nicks vor fi incluşi în 2019 în Rock and Roll Hall of Fame. Ceremonia va avea loc pe 29 martie la Barclays Center din Brooklyn.

14
/12
/18

Singurul film românesc prezent anul acesta la prestigioasele Premii ale Academiei Europene de Film (echivalentul Oscarurilor pentru industria cinematografică europeană), TOUCH ME NOT a fost nominalizat la European Discovery – Premiul FIPRESCI pentru cel mai bun debut în lung-metraj.

14
/12
/18

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului „Păcatul originar. O autobiografie” de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick.

13
/12
/18

În 2019, Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) atinge, oficial, vârsta maturității. Cea de-a 18-a ediție va avea loc între 31 mai și 9 iunie, iar organizatorii au deja vești bune pentru cinefili: primele filme confirmate în program au fost lansate în cele mai importante festivaluri ale toamnei și vor avea premiera românească la Cluj-Napoca.

13
/12
/18

Daniel Oltean, procuror DIICOT și teatrolog, a oferit UNITER-ului, pentru concursul Cea mai bună piesă românească a anului 2017, și, cu această ocazie, Teatrului Național din București, acea piesă capabilă să suscite un interes deosebit. Titlul ei este 50 de secunde, iar premiera are loc în această seară, pe 13 decembrie, și mâine seară, pe 14 decembrie, la Sala Atelier, în regia lui Eugen Gyemant.

13
/12
/18

Vă mai amintiți scena finală din "Smoke" / "Fum de țigară" (1995), filmul regizat de Wayne Wang, după scenariul lui Paul Auster, faimosul scriitor new-yorkez? Aceea în care Auggie (Harvey Keitel) îi dăruiește prietenului său Paul Benjamin (William Hurt), scriitor, o minunată poveste de Crăciun. Întreaga scena este însoțită de melodia lui Tom Waits, "Innocent when you dream".

12
/12
/18

20 scurtmetraje din toată lumea și 10 scurtmetraje românești concurează anul acesta pentru trofeele NexT. Selecția filmelor pentru Competiția Internațională și Competiția Națională a fost realizată și în acest an de către Oana Ghera și Massimiliano Nardulli. Selecționerii au ales voci noi care onorează încă o dată misiunea festivalului la această ultimă ediție, aceea de a descoperi și aduce în prim-plan atât filmele scurte cu adevărat inovatoare, cât și pe cei care le creează.

Page 1 of 76612345...102030...Last »