Primăvara începe norocos la Teatrul Metropolis
https://www.ziarulmetropolis.ro/primavara-incepe-norocos-la-teatrul-metropolis/

În martie sunt programate unele dintre cele mai iubite spectacole ale teatrului din str. Mihai Eminescu 89. Dramaturgi titraţi, regizori dintre cei mai cunoscuţi, actori de tradiţie sau tineri şi talentaţi, în poveşti emoţionante, comice, de pus pe gânduri şi totodată emoţionante.

Un articol de Cristina Enescu Aky|2 martie 2023

Joi 2 martie, ora 19:00, Sala Olga Tudorache

UN CUPLU CIUDAT de Neil Simon

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: Adelaida Zamfira

Cu: Teodora Moscal, Bianca Nițu, Mara Baboianu, Andrada Ionescu, Iasmina Crețoi, Robert Brage, Vlad Jora, Ionut Mircea Pandele, Toria Drăgulescu, Victoraș Matei, Georgiana Herciu

Durată; 2h

Șase prietene se întâlnesc în fiecare vineri seară având ca pretext un joc de cultură generală, pentru a vorbi, de fapt, despre problemele lor, care gravitează în jurul bărbaților: căsnicie, divorț, relații eșuate sau șanse ratate. Subiectele dezbătute sunt tratate cu umorul specific lui Neil Simon, care surprinde întotdeauna comicul vulnerabilității naturii umane.

 

Joi 2 martie, ora 20:00, Sala Centenar

Luni 20 martie, ora 20:00, Sala Centenar

DUMNEZEUL DE A DOUA ZI de Mimi Brănescu

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani!

Regia: Claudiu Goga. Scenografia: Ștefan Caragiu

Cu: Mirela Oprișor și Vlad Zamfirescu

Durată: 1h 30min

„Dumnezeul de a doua zi’, este un text scris sub forma unei succesiuni de monoloage, fiecare dintre ele nefiind altceva decât o fotogramă/fotografie a unui caracter, a unei stări sufletești, sau a unui moment de viață, iar soluția folosită pentru developarea acestor fotograme/fotografii este un amestec seducător de ironie și autoironie. Rezultatul: un text comic și dramatic în același timp, poetic și violent deopotrivă.

 

Vineri 3 martie, ora 19:00 – Sala Olga Tudorache

Duminică 12 martie, ora 19:00 – Sala Olga Tudorache

ÎN LARGUL MĂRII de Slawomir Mrozek

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: Celina Nițu. Scenografia: Maria Ivan

Cu: Alexandru Munteanu, Alexandru Mirea, Florin Galan, Alexandru Făiniși, Mihai Dulea

Durată: 1h 30min

A acţiona după propria voinţă sau dorinţă este speranţa fiecărei persoane care încearcă să-şi afirme individualitatea. Se mai poate vorbi însă despre libertate atunci când voinţa este coruptă sau atunci când ne sunt induse dorinţe pervertite, deturnate de către lideri de profesie? Nu suntem oare pionii unui sistem care ne dictează ce să vrem şi ce anume ar trebui să ne dorim? Trebuie să ne bucurăm la comandă de o fericire impusă? (Vinicius Tomescu)

 

Vineri 3 martie, ora 20:00, Sala Centenar

Joi 23 martie, ora 20:00, Sala Centenar

BRAINSTORM adaptare după Ned Glaiser, Emily Lim și Company Three de Diana Mănăilă

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: George Lepădatu. Scenografia: Ana-Maria Mănăilă. Coregrafia: Teodora Velescu

Cu: Daniel Stănciucu, Andrei Marius Barbu, Alexandra Oiște, Adrian Ionescu, Kiki Simion, Diana Mănăilă, Irina Sibef, David Mandache, Răzvan Mîndruță, Sven Răducanu, Jawad Shahbazimoghadam

În regia semnată de George Lepădatu, „Brainstorm” vine în fața publicului cu mai multe tipuri de adolescenți. Sânzi, Aron, Elisa și toți ceilalți au însă în comun o serie de trăsături tipice perioadei prin care trec: dezordinea, confuzia, sentimentul de a nu fi înțeles, nevoia pronunțată de afecțiune, dorința de independență, dar și dorința de a fi în centrul atenției etc. Scenografia realizată de Ana-Maria Mănăilă creează un cadru sigur, pentru acești adolescenți nesiguri, aflați într-o etapă greu de înțeles și pentru cei din jur, și pentru ei înșiși.

 

Sâmbătă 4 martie, ora 15:00, Sala Olga Tudorache

ULTIMII de Mimi Brănescu

Regia: Mimi Brănescu. Scenografie: Maria Tache, Andreea Beșliu, Adela Pârvu. Costume: Maria Tache

Cu: Adrian Titieni, Emanuel Pârvu, Andreea Mateiu, Conrad Mericoffer

Durată: 1h 55min

„Ultimii” sunt cele patru personaje ale unei intrigi de familie deopotrivă telenovelică și banală, sfâșietoare și comică (precum, de altfel, orice poveste de familie), care se defășoară în curtea casei rurale a lui Ică (Adrian Titieni). El este tatăl celor doi frați, Marcu (Emanuel Pârvu) și Lulu (Conrad Mericoffer), iar acesta din urmă locuiește aici cu soția sa, Luminița (Andreea Mateiu) ca să aibă grijă de tatăl său dar și pentru că are o situație nu prea roză.

 

Luni 6 martie, ora 20:00, Sala Centenar

Luni 13 martie, ora 20:00, Sala Centenar

CALIFORNIA SUITE de Neil Simon

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: Andrei Huțuleac. Costumele: Ariana Miron Presan. Decorul: concept colectiv.

Cu: Dan Rădulescu, Corina Moise, Nicoleta

Durată: 1h 30min

 

Sâmbătă 11 martie, ora 20:00 – Sala Centenar

DRAGOSTEA DUREAZĂ TREI ANI după  Frederic Beigbeder

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Traducerea şi dramatizarea: Chris Simion Mercurian. Regia: Chris Simion Mercurian

Cu: Tudor Aaron Istodor, Mirela Zeța, Andreea Șovan/Antoaneta Cojocaru, Vlad Logigan

Durată: 1h 20min

 

Luni 13 martie, ora 19:00 – Sala Olga Tudorache

WEEKEND COMEDY de Janne și Sam Bobrick

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regie:Dragoș Câmpan. Scenografie: Iulia Gherghescu

Cu: Florin Busuioc, Adelaida Zamfira, Ioana Marcoiu, Cristian Popa

Durată: 2h

 

Marți 14 martie, ora 19:00 – Sala Olga Tudorache

UN BASM URBAN de Norbert Boda

La prima ediție a concursului “StarT”, lansat de Teatrul Metropolis, au fost înscrise 37 de proiecte ale tinerilor absolvenți de la Regie Teatru. 11 proiecte au fost foarte bune și au intrat în etapa de preselecție, motiv pentru care deliberarea câștigătorilor a fost o misiune dificilă pentru comisia de selecție. Unul din spectacolele câștigătoare a fost tocmai acest spectacol scris și pus în scenă de tânărul actor și regizor Norbert Boda.

 

Sâmbătă 4 martie, ora 17:00 – Sala Centenar

Joi 16 martie, ora 20:00 – Sala Centenar

DOMNUL IBRAHIM ȘI FLORILE DIN CORAN după Eric Emmanuel Schmitt

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 16 ani!

Traducerea şi dramatizarea: Chris Simion Mercurian. Regia: Chris Simion Mercurian. Scenografia: Maria Miu

Cu: Marian Râlea, Vlad Logigan, Claudiu Bleonţ / Gavril Pătru, Alma Lascu, Magda Catone / Elena Penescu, Dana Rusu

Durată: 2h

Călătoria unui puşti singuratic Moise (Momo) spre lumea nebănuită şi stranie din inima Orientului cu moschei şi dervişi rotitori e o parabolă a vieţii şi a morţii care surprinde şi îndeamnă la meditaţie.

 

 Vineri 17 martie, ora 20:00 – Sala Centenar

TRANSPORT DE FEMEI după Steve Gooch

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 12 ani!

Coordonator: Conf. univ. dr. George Ivașcu

Cu: Raluca Cornea, Anamaria Codiță, Diana Bălăucă, Mihaela Ducu, Sara Cuncea, Elena Moldovan, Tudor Bojin, Bogdan Gheorghe, Lorin Presecan, Dragoș Stoica, Isabela Chitosca, Ștefan Voicu

Durată: 1h 30min

Sub coordonarea experimentată a profesorului George Ivașcu, debutează pe o scenă profesionistă de prim-plan absolvenții Raluca Cornea, Anamaria Codiță, Diana Bălăucă, Mihaela Ducu, Sara Cuncea, Elena Moldovan, Tudor Bojin, Bogdan Gheorghe, Lorin Presecan, Dragoș Stoica, Isabela Chitosca și Ștefan Voicu. Și, într-un spectacol de o oră și jumătate, reușesc să ajungă și la mintea, și la inima spectatorilor de astăzi. O întreagă galerie de tipuri umane se desfășoară pe scenă, etalând slăbiciuni înduioșătoare și, mai ales, resurse de omenie dătătoare de speranță.

 

Sâmbătă 25 martie, ora 19:00 – Sala Olga Tudorache

Duminică 26 martie, ora 19:00 – Sala Olga Tudorache

Joi 30 martie, ora 19:00 – Sala Olga Tudorache

Vineri 31 martie, ora 19:00 – Sala Olga Tudorache

BALERINELE ACVATICE de David Drabek

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Regia: Monica Stoica. Scenografie: Ștefana Chelaru. Coregrafie: Relu Dobrin

Cu: Andrei Ionescu, Valentin Sichim, Cristian Robe, Herciu Georgiana, Măcrina Bârlădeanu, Marius Spiridon

Prima ediție a programului ”StarT” s-a încheiat. La prima ediție a concursului “StarT”, lansat de Teatrul Metropolis, au fost înscrise 37 de proiecte ale tinerilor absolvenți de la Regie Teatru – dintre care „Balerinele acvatice” a fost unul dintre cei patru câștigători.

 

Luni 27 martie, ora 19:00 – Sala Olga Tudorache

O CASĂ DE PĂPUȘI – PARTEA A DOUA de Lucas Hnath

Spectacol nerecomandat tinerilor sub 14 ani!

Scenografia: Maria Miu. Regia: Alexandru Mihail

Cu: Oana Pellea, Vlad Ivanov, Victoria Cociaș, Catinca Maria Nistor

Durată: 1h 30min

„Teatrul vestic european e animat astăzi de o întoarcere la simplitatea argumentului tragediei antice grecești, adus într-un limbaj și context contemporan. Teatrul grecesc era conceput să dezbată înalte probleme filozofice și morale ale unei comunități într-un mod comprehensibil, cu efect personal, oferind, în același timp, divertisment de masă. (…) Această întoarcere la argumentul scenic simplu, accesibil, imediat, își propune spectacolul nostru.“ (regizorul Alexandru Mihail)

 

 



24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.

18
/04
/24

Astăzi, la Sibiu, a avut loc conferința de presă care prezintă programul spectacolelor celei de-a 31-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În cadrul conferinței, Constantin Chiriac, președintele FITS şi directorul TNRS, a anunțat publicarea programului spectacolelor ediției din acest an și punerea în vânzare a biletelor, începând de mâine, 19 aprilie.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.