Primele cele mai bune patru orchestre ale lumii, la Festivalul Enescu 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/primele-cele-mai-bune-patru-orchestre-ale-lumii-la-festivalul-enescu-2015/

Şapte orchestre din top 20 cele mai bune ale lumii în acest an vor concerta pe scena ediţiei 2015 a Festivalului Internaţional George Enescu (30 august – 20 septembrie, Bucureşti). Mai mult, publicul Festivalului se va putea bucura chiar de primele patru cele mai bine cotate orchestre ale lumii, conform unui top realizat de prestigioasa publicaţie britanică “Gramophone”.

Un articol de Petre Ivan|8 iulie 2015

Royal Concergebouw Amsterdam, Filarmonica din Berlin, Orchestra Filarmonicii din Viena, precum și London Symphony Orchestra, desemnate la finalul lunii aprilie de publicația “Gramophone” drept cele mai bune patru orchestre din lume ale momentului, vor susține concerte în cadrul ediției 2015 a Festivalului Internațional George Enescu (30 august – 20 septembrie, București).

Cu 90 de ani de tradiție jurnalistică, revista “Gramophone” este considerată un reper în lumea culturală internațională. Topul integral realizat de “Gramophone” poate fi consultat aici.

Filarmonica din Berlin va susține un concert extraordinar în Festivalul Enescu pe 3 septembrie, la Sala Palatului, avându-l la pupitru pe legendarul dirijor Sir Simon Rattle.

Orchestra va fi prezenta la București în premieră, după 15 ani de negocieri. Royal Concertgebouw Amsterdam, “orchestra cu cel mai catifelat sunet din lume”, potrivit criticilor de specialitate, revine în Festivalul Enescu – orchestra a fost prezentă, deja, în trei ediții ale evenimentului – și, în 2015, va bucura publicul în ultimele două zile de Festival Enescu, pe 19 septembrie și pe 20 septembrie.

La pupitrul orchestrei se va afla unul dintre muzicienii în plină ascnesiune internațională, dirijorul de origine letonă Andris Nelsons căruia revista BBC Music îi dedică un portret chiar în numărul curent, de iulie. London Symphony Orchestra (8 și 9 septembrie, Sala Palatului) va fi dirjată pe scena Festivalului Enescu de cunoscutul dirijor de origine română, Ion Marin.

În luna iunie, London Symphony Orchestra a salutat într-un mesaj video special publicul Festivalului Enescu.

În același timp, concertul susținut de renumita Orchestră a Filarmonicii din Viena pe 16 septembrie la Sala Palatului va marca o dublă premieră. Solista concertului va fi soprana Valentina Nafornița, care a absolvit cursurile Universității Naționale de Muzică din București, “o stea a muzicii clasice internaționale”.

Violonistul David Garrett,

Violonistul David Garrett,

Valentina Nafornița este membră a ansamblului legendarei Opere de Stat din Viena. Ultimele BILETE pentru concertul susținut în cadrul Festivalulului Enescu de Orchestra Filarmonicii din Viena și Valentina Nafornița mai sunt disponibile la acest link.

Pe lângă cele patru orchestre cele mai bune din lume, alte orchestre situate în Top 20 alcătuit de “Gramophone” vor mai fi prezente în ediția 2015 a Festivalului Enescu, printre acestea numărându-se Staatskapelle Dresden și San Francisco Symphony Orchestra – orchestră distinsă cu un Pulitzer Prize pentru Muzică –, care va interpreta în premieră lucrarea Voix de la Nature, de George Enescu.

Ediția 2015 a Festivalului Enescu aduce la București și în alte orașe din țară peste 2.500 de artiști străini și români de top.

Unul dintre cele mai importante evenimente culturale internaționale organizate de România, Festivalul Internațional “George Enescu” aduce în medie 20.000 de turiști străini la București și are o acoperire mediatică ce variază de la televiziuni cu renume – CNN, Euronews –, la BBC și remarcabile cotidiene străine și publicații de specialitate (The Guardian, Gramophone), la mass-media de top în plan național.

Putând fi considerat un adevărat brand cultural de țară, Festivalul duce mai departe valorile în care credea George Enescu: creativitate, generozitate și implicare.

O medie de 20 de lucrări ale compozitiorului român sunt astăzi interpretate în cadrul Festivalului Internațional George Enescu, în viziunea contemporană a unora dintre cele mai importante ansambluri simfonice ale lumii, având la pupitru dirijori de marcă.

Foto: Festivalul Enescu 2015 – Andrei Gandac, festivalenescu.ro

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.

30
/01
/24

Pentru pasionații de muzică cultă, apare o noutate pe segmentul evenimentelor live: o nouă serie de concerte va avea loc periodic, la Sala Dalles din Capitală, sub titulatura Musical Extravaganza: evenimentele aduc intensitatea şi culoarea operei și operetei într-un cadru mai personal, prin concerte cu repertoriu specific dar şi alte tipuri de sonorităţi, în adaptare clasică şi interpretarea unor nume consacrate ale scenei lirice.

29
/01
/24

Duminică, 11 februarie 2024, de la ora 19:00, violoncelistul Marin Cazacu și Ansamblul Violoncellissimo vor susține un concert extraordinar pe scena Filarmonicii din Sofia, cu un program foarte divers: muzică de toate genurile, adaptată pentru violoncel, de la coloana sonorǎ a unor  filme celebre, la valsuri, marșuri și lucrări de Mozart în variantă... rock.