Primele spectacole anunțate la FITT 2022
https://www.ziarulmetropolis.ro/primele-spectacole-anuntate-la-fitt-2022/

#puterea unui zâmbet sau # the power of a smile este tema propusă în acest an de Festivalul Internaţional de Teatru Turda 2022. Primele zile ale festivalului aduc spectacolele momentului în Romania. Organizatorii ne îndeamnă să nu ratăm Tartuffe – regia Vlad Trifaş, spectacol al Teatrului Regina Maria Oradea, Flori de mină – regia Adina Lazăr, spectacol al Teatrului Municipal Baia Mare sau Exploratorul – regia Ada Milea, spectacol al Teatrului Dramatic Elvira Godeanu Târgu Jiu.

Un articol de Petre Ivan|1 iunie 2022

,,FITT 2022 începe să își contureze programul. Avem bucuria să anunțăm primele spectacole ce vor poposi la TURDA în acest an. Va fi o ediție scurtă dar intensă cu nume mari, cu spectacole pe măsură, cu zâmbete multe. Haideți să vedem împreună ce putere magică are zâmbetul.” – a spus Cătălin Grigoraș manager TNAMT și Președinte al Festivalului Internațional de Teatru Turda.

Festivalul va prezenta în deschidere, vineri 17 iunie ora 19.00, premiera TNAMT – Clinica Sinucigașilor, un text scris de Gabriela Mihalache, un spectacol savuros, o comedie în regia lui Andrei Mihalache care ne mărturisește: ,,Spectacolul pe care vi-l propunem ne păstrează în categoria de țară tristă, plină de umor (cam negru!). Rămâne însă o întrebare: deși la noi eutanasierea este interzisă, nu cumva viața noastră de azi e o sinucidere asistată de cei care ne hotărăsc pensiile, salariile și prețurile facturilor?… Ha, ha!…”

Sâmbătă, 18 iunie tot în sala mare a TNAMT ne întâlnim cu spectacolul Teatrului Municipal Baia Mare, Flori de mină în regia Adinei Lazar. O tânără regizoare ce are deja o nominalizare UNITER la categoria cel mai bun spectacol cu producția Verde Tăiat în anul 2021.

Spectacolul propus de Teatrul din Baia Mare ne invită într-un vis lucid, care e realitatea nefardată a zilelor noastre. Închiderea minelor în Maramureș a frânt destine umane, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Oamenii își îneacă amarul în alcool. Iubirile imposibile sunt înăbușite în fașă.

Duminică, 19 iunie, Teatrul Regina Maria Oradea joacă la Turda spectacolul Tartuffe – regia Vlad Trifaș. Teatrul din Oradea a revenit recent din Turcia de la Festivalul Internațional al Teatrelor Balcanice, unde actorul Richard Balint a fost desemnat câștigătorul premiului 𝐜𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐛𝐮𝐧 𝐚𝐜𝐭𝐨𝐫 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 pentru rolul Orgon, iar regizorul Vlad Trifaș pentru 𝐜𝐞𝐥 𝐦𝐚𝐢 𝐛𝐮𝐧 𝐫𝐞𝐠𝐢𝐳𝐨𝐫 𝐢𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐭̦𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥 în cadrul celei de-a IX-a ediții a Premiilor pentru Activitate și Realizări în teatru.

Informații despre rezervări și bilete găsiți pe pagina de facebook a Festivalului Internațional de Teatru Turda, pe site-ul fitturda.ro sau la telefon 0264 311 952

20
/05
/24

„Ideea care m-a urmărit este că şansa picturii mele a fost tocmai dezavantajul de a trăi în Est şi de a participa la toate coşmarurile acestei epoci, care mă urmăresc obsesiv în drama picturii mele.”

20
/05
/24

A 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (14-24 iunie 2024, Cluj-Napoca) aduce un omagiu cinematografiei japoneze prin Focus Japonia, un program eclectic care reunește filme de referință din istoria cinemaului, cele mai apreciate producții recente, dar și ateliere și programe speciale.

17
/05
/24

„Furtuna“, spectacolul lui Robert Wilson de la Teatrul Național „Ivan Vazov“ din Sofia, jucat în sala mare a Teatrului Național „Marin Sorescu“ din Craiova, a deschis aseară un festival de elită care se încăpățânează să uimească, să educe, să unească oamenii, de 30 de ani încoace.

16
/05
/24

Cineaști aflați la primul sau al doilea lungmetraj din carieră concurează pentru trofeele competițiilor internaționale ale celei de-a 23-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, care se va desfășura la Cluj-Napoca, între 14 și 24 iunie.

15
/05
/24

Peste 300 de spectacole de teatru de talie mondială, concerte, parade, ateliere, lansări de carte, instalații, călătorii VR vor împânzi întreg orașul Craiova și împrejurimile, în spații convenționale, dar și în cele mai inedite și neașteptate locuri.

14
/05
/24

Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu” din UNATC „I.L. Caragiale” prezintă vineri, 17 mai, ora 19.00, în Sala Cinema din UNATC, și duminică, 19 mai, ora 20, la cinema Elvire Popesco din București două programe noi de scurtmetraje proaspăt digitizate și remasteriza-te din arhiva universității.

10
/05
/24

Observator cultural – revista care, de 24 de ani, reflectă în paginile sale cele mai importante evenimente literare, artistice, sociale și politice, reprezentând un reper pe scena culturală românească – a ajuns la a XVIII-a ediție a Galei pe care o organizează anual la Teatrul Odeon, în demersul său de a oferi vizibilitate și recunoaștere literaturii române contemporane.

09
/05
/24

Cu ocazia Centenarului Giacomo Puccini, de la a cărui trecere în eternitate se omagiază 100 de ani, Institutul Italian de Cultură, alături de Artexim, organizează la Ateneul Român luni, 13 mai 2024, ora 19:00, Gala Puccini.