Primo, un monolog inspirat de cartea lui Primo Levi „Mai este oare acesta un om?”, la Odeon
https://www.ziarulmetropolis.ro/primo-un-monolog-inspirat-de-cartea-lui-primo-levi-mai-este-oare-acesta-un-om-la-odeon/

Compania Donati & Olsen (Roma, Italia), cu sprijinul Institutului Italian de Cultură prezintă joi, 5 noiembrie, de la ora 19.30, la Teatrul Odeon, pectacolul PRIMO, un monolog teatral inspirat de cartea lui Primo Levi „Mai este oare acesta un om?”. Spectacol prezentat în limba italiană cu supratitrare în limba română

Un articol de Petre Ivan|29 octombrie 2015

Uneori se supraviețuiește pentru a putea povesti mai departe. Primo Levi a supraviețuit pentru a povesti. Spectacolul „Primo” dă glas mărturiei sale, pentru că trecutul nu poate fi, și, mai ales, nu trebuie uitat.

Povestea începe pe 13 decembrie 1943, când Primo Levi este arestat de miliția fascistă și apoi deportat în lagărul Buna-Monowitz, de lângă Auschwitz, unde supraviețuiește până la eliberarea acestuia din 27 ianuarie 1945.

Teribila realitate a mărturiei sale este reprezentată, evitând tonurile patetice sau de compătimire, sub diferite aspecte ce merg Primode la stupoare, la simplitate, și, lucru extrem de anevoios, până la ușurință. Este mijlocul prin care spectatorul este „contagiat” din punct de vedere emoțional de acea rușine „pe care cel drept o încearcă în fața vinei pentru faptele comise de către alții”.

A supraviețui unei boli grave, unui sechestru, torturii, sclaviei, războiului, traversării deșertului și apoi a Mediteranei…Cu ce speranțe? Cu ce scop?

Pentru a înțelege cum a fost posibil.

PRIMO – INFO

Cu: Jacob Olesen

Adaptarea: Giovanni Calò și Jacob Olesen

Regia: Giovanni Calò

Traducerea în limba română: Doina Condrea Derer

Adaptarea: Eva Simon

Preţul biletelor: 21,20 lei; 12,72 lei

Foto: Primo – Teatrul-odeon.ro

29
/11
/16

Sâmbătă, 3 decembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu, regizorul Radu Jude și criticul de film Andrei Gorzo vor intra în culisele filmului "Inimi cicatrizate". Pelicula lui Jude a câştigat Premiul Special al Juriului şi trofeul "Don Quijote" la Festivalul Internațional de Film de la Locarno.

27
/11
/16

Ziarul Metropolis continuă rubrica „În biblioteca mea”, care vă invită acasă la cei mai importanţi oameni de cultură ai momentului. În intimitatea bibliotecii personale din strada Rivoli 18, de la Paris, aflaţi care e locul preferat de citit al unuia dintre cei mai cunoscuți eseiști și critici de teatru ai lumii, scriitorul George Banu.

25
/11
/16

Lolita, Un veac de singurătate și În căutarea timpului pierdut se regăsesc pe lista celor mai bune cărți ale secolului XX, în timp ce dintre operele secolului XIX au fost alese, printre altele: Război şi pace, Madame Bovary sau Marile Speranţe. Cei care au votat acest inedit top sunt 125 de autori celebri ai zilelor noastre, iar preferințele lor figurează în cartea "The Top Ten: Writers Pick Their Favorite Books", scrisă pentru uzul cititorilor.

23
/11
/16

Editura Humanitas Fiction vă invită sâmbătă, 26 noiembrie, la ora 17.00, în librăria Humanitas de la Cișmigiu la o întâlnire dedicată lui Bob Dylan, după ce Academia Suedeză i-a acordat premiul Nobel pentru literatură „pentru crearea unei noi expresii poetice în marea tradiție a muzicii americane”.

22
/11
/16

Fanii din România ai scriitorului Gabriel García Márquez vor putea vedea în curând (cu siguranţă nu pe marile ecrane autohtone), documentarul despre autorul “veacului de singurătate”, lansat în cinematografele din cele două Americi şi în Spania în primăvara acestui an.

22
/11
/16

Zilele trecute, în cadrul Târgului de carte Gaudeamu, a fost acordat Premiul PEN România 2016, ex aequo, scriitorilor Cristian Teodorescu, pentru romanul Șoseaua virtuții. Cartea cîinelui (Editura Cartea Românească, 2015) și Bogdan Ghiu, pentru Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest) (Editura Cartea Românească, 2015).

21
/11
/16

"Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei" de Lucian Boia, "Inocenții" a Ioanei Pârvulescu, sau "Jamila Cuisine" de Geanina Staicu-Avram, au fost câteva dintre cele mai vândute titluri ale ediției din acest an ale Târgului Internațional Gaudeamus, desfășurat în perioada 16 — 20 noiembrie

21
/11
/16

Petre Ispirescu, cunoscutul povestitor și folclorist român, nu a frecventat școala, a fost încarcerat şi, până la vârsta de 50 de ani (s-a stins din viață la 57), nu a părăsit niciodată localitatea natală.

18
/11
/16

Cartea „Cronica vieții mele: volumul întâi” (traducere din limba engleză de Dan-Silviu Boerescu) a fost publicată la Editura Humanitas în anul 2015.

15
/11
/16

În cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, la editura Curtea Veche Publishing va avea loc o triplă lansare de carte dedicată Casei Regale a României, în prezența Alteței Sale Regale Principele Radu al României.

09
/11
/16

Decupaje dintr-o carte de acum, în care scriitori din generații diferite își descriu, cu precizie și umor, întâlnirile cu poliția sau miliția de altădată. „Scriitori la poliție”, volum coordonat de Robert Șerban și apărut de curând la editura Polirom, este o colecție de amintiri ușor de citit și greu de uitat.

08
/11
/16

În cadrul Conferințelor Teatrului Național, în mod excepțional, va avea loc duminică, 20 noiembrie, ora 11.00, la Sala Pictură, o întâlnire cu scriitoarea Ana Blandiana.