Proiectul „Artă și Artiști Români“
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectul-%e2%80%9eart%c4%83-%c8%99i-arti%c8%99ti-rom%c3%a2ni%e2%80%9c/

Un grup de tineri artişti timişoreni din cadrul Facultăţii de Arte şi Design a Universităţii de Vest Timişoara au demarat un proiect unic, menit să aducă împreună creatorii şi iubitorii de artă. Proiectul Artă şi Artişti Români are o motivaţie pur educaţională.

Un articol de Petre Ivan|24 decembrie 2019

”Scopul proiectului e a fi un liant care să conglomereze în jurul său artiști români și iubitori de artă”, arată unul din inițiatorii proiectului, Robert Gomboș.

Proiectul se prezintă (momentan) sub forma unui portal  cu informații despre arta contemporană românească (dar nu numai) oferind artiștilor posibilitatea să își prezinte CV-urile și portofoliile și, mai departe, facilitându-le legătura cu galeriile interesate, cu  organizatorii de evenimente, cu alte instituții de profil.

Astfel, pe lângă faptul că artiștii își pot promova online propriile lucrări, proiectul e un forum care facilitează discuții libere și  prezentare de evenimente culturale.

Inițiatorii proiectului sunt Robert Gomboș si Andrada Ușvat, amândoi doctoranzi ai Facultății de Arte și Design din Timișoara. Ei cred ca acest proiect are capacitatea de a acoperi o arie esențială din lumea artistică modernă, și anume aceea de networking (facilitarea comunicării între artiști și instituții). Autorii portalului spun că, prin acesta aduc un aport viitoarei Capitale Europene a Culturii.

Cum funcționează? Artiștii își pot crea gratuit un profil care poate conține CV, anunțuri importante, portofoliu, descrierea lucrărilor ș.a. De asemenea ei pot redacta articole, pot interacționa între ei, pot participa la discuții online, dezbateri tematice etc.

Proiectul Artă și Artiști Vizuali nu aparține și nu este afiliat niciunei instituții publice sau private și își propune să mențină acest statut.

„E adevărat, am stat pe gânduri și am cântărit cu atenție dacă o platformă creată de artiști, care să vorbească despre artă și artiști, își are locul în oceanul de date care se găsește în sfera online. Suntem conștienți de rolul imens pe care îl joacă educația în zilele noastre, cu atât mai mult cu cât contextul socio-politic din ultimii ani a arătat rezultatele îngrijorătoare ale precarității acesteia. Am crezut mereu, cu înverșunare, în libertatea informației și în accesul direct la aceasta. Astfel, haideți să ne cunoaștem între noi și să împărtășim cine suntem – ca artiști – și ceea ce cunoaștem. La urma urmei, arta trebuie să fie liberă de orice împovărare pentru ca ea să fie expresie curată”, arată Robert Gomboș.

Utilizatorii îi pot găsi pe artiști online la adresa: https://artasiartistivizuali.ro/ dar și pe unul dintre portalurile majore de social-media la adresa: https://www.facebook.com/artistivizuali/

19
/07
/18

Institutul Național al Patrimoniului împreună cu agenția de comunicare creativă Zaga Brand au lansat campania #CronicariDigitali, prin care își propun să apropie pentru prima dată valorile și tradițiile României de generația millennials. Astfel, tinerii sunt stimulați să cunoască, să înțeleagă, să aprecieze și să promoveze patrimoniul cultural național și UNESCO din România.

18
/07
/18

Prima fotografie publicată vreodată pe Internet este o imagine prelucrată în Photoshop a formației Les Horrible Cernettes, o trupă de muzică pop alcătuit din angajate ale Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva (CERN). Fotografia a fost realizată pe 18 iulie 1992 de către Tim Berners-Lee, unul dintre părinții internetului.

17
/07
/18

Organizat pe parcursul întregii luni iulie, în perioada 1-31, Festivalul Gion Matsuri este cel mai spectaculos eveniment organizat de templul Yasaka din vechiul oraș Kyoto. Festivalul culminează la 17 iulie cu o paradă impresionantă (Yamaboko-junko) de care alegorice “hoko” și „yama”.

03
/07
/18

Se împlinesc, astăzi, 135 de ani de la naşterea scriitorului Franz Kafka, unul dintre cei mai importanţi scriitori ai secolului XX, prilej pentru un scurt popas (vizual) la Praga, unde turiștii pasionați de cultură pot admira o uriașă sculptură mișcătoare dedicată autorului nuvelei "Metamorfoza", realizată de celebrul artist David Černý.

19
/06
/18

Începând din 2015, cu ocazia fiecărui solstițiu, Zammorian (grupul post-psihedelic/post-rock format în 2014 din 6 artiști și designeri români) a prezentat un show sau un live streaming din studio. Joi, 21 iunie 2018, în cea mai lungă zi a anului, Zammorian le va face pe ambele când va concerta și va face streaming din terasa Have a Cigar a Echoes, Inc.

09
/06
/18

Arhiepiscopia Romano-Catolică București și Muzeul Național de Artă al României organizează în perioadă 13 iunie – 2 septembrie 2018 expoziția „Fericitul Vladimir GHIKA – In spiritu caritatis – DESENE”. Lucrările, prezentate în premieră în România, vor fi expuse în Sălile Kretzulescu din Calea Victoriei nr. 49-53, din capitală. Vernisajul expoziției va avea loc marți, 12 iunie, ora 17.00.

06
/06
/18

creart și Formare Culturală organizează pe 6 iunie 2018, de la ora 19:00, în offline și online, o dezbatere pe tema noilor tehnologii în creșterea și dinamizarea publicurilor culturale. Offline: Sala Teatrelli: theatre, music and more din Piața Alexandru Lahovari nr. 7, București. Online live și ulterior: Contul de Youtube Modernism.ro

31
/05
/18

Evenimentul lansării noii colecții a Corinei Boboc, absolventă a Universității de Arte București, secția Design Vestimentar si proaspăt absolventă de master, secția Scenografie, UNATC București, a avut loc la teatrul Unteatru, sub forma unei expoziții cu 19 ținute, colecția intitulându-se Jellyfish on Pluto.