Proiectul de educație media „Documentare la bibliotecă” revine în județul Dâmbovița
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectul-de-educatie-media-documentare-la-biblioteca-revine-in-judetul-dambovita/

Pe 18 septembrie, bibliotecarii din judeţul Dâmboviţa vor participa pentru al doilea an consecutiv la un atelier de educaţie media organizat de Asociaţia One World Romania în parteneriat cu centrul de resurse şi educaţie media Mediawise Society.

Un articol de Petre Ivan|13 septembrie 2023

Cursul completează seria deschisă în iulie și august în Vâlcea, respectiv București.

Inițiativa face un pas asumat pentru a crește competențele de analiză critică a imaginii ale publicului larg, cu filmul documentar ca material didactic. Totodată, proiectul reprezintă un efort de lungă durată de a îmbogăți activitatea bibliotecilor rurale, județene, municipale sau de cartier, activându-le ca hub-uri culturale și semnalând utilitatea lor ca noduri accesibile ale cunoașterii.

Proiectul se derulează în două etape: în perioada iulie – septembrie au loc atelierele de educație media prin film documentar destinate bibliotecarilor. Cu îndrumarea formatorilor, participanții vor aplica cunoștințele dobândite pentru a organiza proiecții de film și dezbateri pentru publicul bibliotecilor lor, în etapa a doua a proiectului (septembrie – decembrie).

Toate atelierele din cadrul proiectului sunt susținute de Ionuț Mareș, jurnalist și critic de film, și Nicoleta Fotiade, formatoare în domeniul educației media și digitale, președinta asociației Mediawise Society. Trainerii au dezvoltat un suport de curs care își propune să le arate bibliotecarilor potențialul filmului documentar ca instrument media de dezbatere pe teme despre drepturile omului.

Pentru atelierul de pe 18 septembrie, care va avea loc la Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” din Târgoviște, au confirmat deja participarea un număr record de 30 de biblioteci din județ. Cursul va duce demersul la un nou nivel, desfășurându-se ca o întâlnire de feedback și formare continuă cu bibliotecarii înscriși în proiect încă de anul trecut, în cadrul ediției-pilot.

Astfel, trainerii vor începe cursul cu o evaluare a rezultatelor din 2022 și vor continua cu activități de mentorat: vor fi discutate provocările pe care bibliotecarii le-au întâmpinat în organizarea proiecțiilor și a dezbaterilor și vor fi propuse eventuale activități conexe noi. În partea a doua a zilei vor fi reluate elemente de teorie (tipologii de film documentar, limbaj vizual și reprezentarea prin imagine etc.), iar participanții vor fi informați despre resurse educaționale pe care le pot folosi în pregătirea programului de proiecții. Ziua se va încheia cu două simuări de dezbatere, bibliotecarii asumându-și rolul de moderatori pentru discuții pe baza filmelor proiectate.

Despre impactul primului an al proiectului, Vlăduț Andreescu, bibliotecar cu atribuții metodice în cadrul Bibliotecii Județene „Ion Heliade Rădulescu” și coordonator al activității bibliotecilor publice din județul Dâmbovița, menționează:

„Proiectul Educație media prin film documentar la bibliotecă derulat în anul 2022 s-a desfășurat în mai multe biblioteci publice comunale și orășenești din întreg județul Dâmbovița, cât și la Biblioteca Județeană. Promovarea acestuia a dus la implicarea unui număr mare de participanți din diferite categorii sociale, filmele fiind apreciate, publicul devenind interesat de filmul documentar și de subiectele abordate, care au reprezentat atât un mijloc de informare, cât și unul care le-a îmbogățit experiența de viață prin mesajul transmis. Dezbaterile au avut ca scop aprofundarea și lămurirea acestora. […] Și astăzi oamenii întreabă la bibliotecă despre activitatea de vizionare a filmelor documentare, manifestându-și dorința de a fi reluată difuzarea lor.”

Proiecțiile vor fi într-adevăr reluate și anul acesta, atât în Dâmbovița, cât și în celelalte județe participante. Documentarele din program, disponibile pentru proiecții până în decembrie, sunt producții românești: Apropierea, Casa cu păpuși, Lemn, Vulturii din Țaga, plus un calup Sahia Vintage, toate fiind puse la dispoziție cu sprijinul proiectului partener KineDok.

25
/04
/13

Mâine, 26 aprilie, „Iron Man 3“ intră în cinematografele din întreaga țară. Merită să-l vezi dacă ești pasionat de efecte speciale. Iar dacă numele tău de familie include cuvintele „fier“ sau „oțel“, te bucuri de intrare gratuită.

25
/04
/13

Luminiţa Gheorghiu, elogiată de presa internaţională pentru rolul din „Poziţia copilului“ (r. Călin Netzer), filmul premiat cu Ursul de Aur la Berlin, este imaginea celei de-a 12-a ediţii a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (31 mai - 9 iunie, Cluj-Napoca). Actriţa va fi distinsă cu Premiul de excelenţă în cadrul galei de închidere TIFF.

24
/04
/13

Cineastul român Cristian Mungiu face parte din juriul competiţiei oficiale a celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes. Din juriu, în afară de Steven Spielberg, fac parte patru femei şi patru bărbaţi, printre care se remarcă regizorul taiwanez Ang Lee, actriţa australiană Nicole Kidman şi actorul austriac Christoph Waltz.