Proiectul INSULTAȚI. BELARUS(IA) a avut peste 30.000 de spectatori
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectul-insultati-belarusia-a-avut-peste-30-000-de-spectatori/

În perioada 7-22 februarie 2021, în România şi Republica Moldova au avut loc 16 spectacole-lectură cu textul INSULTAȚI. BELARUS(IA) de Andrei Kureicik, într-o acţiune de solidaritate fără precedent a teatrelor româneşti cu artiştii bieloruşi.

Un articol de Petre Ivan|24 februarie 2021

Seria de spectacole-lectură din România s-a înscris în programul mondial de lecturi Belarus(sia) Worldwide Reading Project, care a debutat pe 12 septembrie 2020 și a contorizat, până astăzi, aproximativ 150 de lecturi, podcasturi, filme, perfomance-uri și instalații multi-disciplinare, în aproape 100 de teatre din 28 de țări. 

Programul românesc de lecturi a fost inițiat și curatoriat de jurnalista Raluca Rădulescu, traducătoarea piesei în limba română. Întregul proiect s-a bazat pe voluntariat, iar în realizarea celor 16 spectacole-lectură au fost implicați circa 200 de artiști și tehnicieni de scenă din 15 orașe din România și unul din Republica Moldova.

Spectacolele-lectură realizate în România au ajuns la peste 30.000 de spectatori, în săli și online, însă nu doar în România, Republica Moldova și Belarus, ci și în SUA, Rusia, Germania, Franța, Grecia etc. 

Am văzut mare parte din lecturile făcute în toată lumea. Sunt impresionată de actorii români. Cred că sunt cei mai buni! Sunt fabuloși! 

Oksana Mîsina (Rusia), actriță, autoarea unui film pe baza piesei INSULTAȚI. BELARUS(IA)

Lecturile din România au fost dintre cele mai creative și cu o extrem de mare vizibilitate în întreaga lume.

John Freedman, inițiatorul Belarus(sia) Worldwide Reading Project

15 teatre din România au demonstrat că atunci când există o miză, se naște și solidaritatea. Sper ca viitorul să devină o miză suficient de puternică pentru care să fie util capitalul de solidaritate acumulat în acest proiect, declară Raluca Rădulescu, inițiatoarea programului românesc de lecturi INSULTAȚI. BELARUS(IA).

În funcție de contextul epidemiologic și posibilitățile tehnice ale fiecărei instituții, 5 teatre au organizat lecturile cu public în sală, dar le-au transmis și online în regim de live-streming, alte 5 au difuzat lecturile exclusiv online și 6 teatre au jucat doar cu public în sală. 

Spectacolele jucate cu public, în sală, au fost însă și ele filmate și se vor difuza în mediul online, după următorul program: 

 

Toate spectacolele-lectură din proiectul INSULTAȚI. BELARUS(IA) se mai pot încă viziona online, gratuit, după cum urmează: 

 

Ca urmare a interesului provocat de text și de contextul în care el a apărut, teatrele care au avut spectacole-lectură au propus diverse forme de continuare a proiectului de solidariate, fie prin montarea acestui text, fie prin crearea de evenimente noi, pornind de la această experiență.

La finalul acestei săptămâni, piesa INSULTAȚI. BELARUS(IA) va fi publicată la Editura LiterNet și va putea fi accesată online, gratuit. 
Detalii despre proiect dar și link-uri utile se pot găsi pe pagina de facebook: www.fb.com/insultati.belarusia.

18
/04
/24

Cea de-a XII-a ediție a Săptămânii Haferland, cel mai îndrăgit festival cultural și etnologic al sașilor din Transilvania și din diaspora, va avea loc în perioada 8-11 august 2024 sub înaltul patronaj al Alteței Sale Serenissime Prințul Philipp von und zu Liechtenstein și sub auspiciile Familiei Regale a României. Este pentru prima oară când Familia Regală a României acordă în mod oficial susținere organizării acestui eveniment cultural.

17
/04
/24

După succesul recitalurilor din Iaşi, Suceava, Botoşani şi Neamţ, elevii bucureșteni vor avea ocazia întâlnirii directe cu muzica clasică interpretată de violonistul de talie internaţională Răzvan Stoica. Împreună cu vioara Stradivarius ex-Ernst din 1729 și acompaniat de pianista Andreea Stoica, Răzvan va fi prezent la Colegiul Sfântul Sava pe 22 aprilie şi la la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, pe 25 aprilie, în cadrul programului „Muzica Inspiră”, inițiat de Fundația Culturală Gaudium Animae.

17
/04
/24

„Experiențele depresiei” de Sidney J. Blatt este o incursiune în lumea uneia dintre cele mai răspândite boli ale epocii noastre și oferă diverse perspective asupra diferitelor chipuri ale depresiei.

12
/04
/24

Asociația Interact Projects (Proiecte Interactive), în calitate de beneficiar, anunță începerea implementării proiectului Venus iese din retrograd, proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).

12
/04
/24

„Guvernul Copiilor 2”, filmul vizionar regizat de Ioana Mischie, vine în cinematografe din 26 aprilie și prezintă publicului o lume imaginată de copiii români, cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani, din diverse categorii sociale, care au fost intervievați cu privire la societatea ideală pe care ar clădi-o dacă ar deveni lideri.

12
/04
/24

Timpul aleargă pe lângă noi și ne impune ritmul. Presiunea este permanentă și de multe feluri. Pentru o femeie timpul curge altfel? Ceasul aleargă cu o altă viteză? Cât timp mai avem la 30 de ani?