Proiectul „Prezent! Cort de lectură la Petrila” aduce literatura contemporană în mijlocul orașului timp de 10 zile
https://www.ziarulmetropolis.ro/proiectul-prezent-cort-de-lectura-la-petrila-aduce-literatura-contemporana-in-mijlocul-orasului-timp-de-10-zile/

Între 8 şi 16 august, în incinta fostei mine Petrila, se desfăşoară „Prezent! Cort de lectură la Petrila”, un program de accesibilizare a literaturii contemporane în rândul locuitorilor din Petrila, la iniţiativa Asociaţiei inCAP.

Un articol de Liliana Matei|10 august 2019

Scopul proiectul este de a crește interesul pentru literatura contemporană în fostul oraș minier din Valea Jiului, aceasta fiind abordată interdisciplinar și experimental prin ateliere de educație și creativitate.

Astfel, între 8 și 15 august, de la ora 16.00, au loc ateliere de scriere creativă coordonate de scriitoarea Lavinia Braniște, în cadrul cărora participanții vor experimenta tehnici de scriere, vor analiza și explora structuri narative și vor învăța să ofere și să primească feedback. În aceeași perioadă, doritorii se pot înscrie la atelierele de documentare și videopoem coordonate de regizoarele Andreea Lăcătuș și Simona Constantin și actorii Minodora Broscoi și Eduard Burghelea, prin care participanții vor învăța concepte de bază de filmare pe parcursul unui tur ghidat al orașului.

De pe 9 pe 11 august, participanții se întâlnesc cu Suzana Dan, artist vizual, alături de care vor experimenta ilustrația de carte prin tehnici în cărbune. Materialele realizate de participanții la cele două ateliere vor fi publicate într-un volum care va fi lansat în luna octombrie 2019 în Petrila și București.

Zilnic, de la ora 19.00, vor avea loc lecturi performative de tip pop-up, din proză, poezie și texte dramatice scrise de autori contemporani români și străini, în diferite spații publice din oraș, anunțate cu o zi înainte. Într-o atmosferă relaxată, în lounge-ul de lectură din incinta minei Petrila, vizitatorii pot primi informații despre cărți, genera și participa la dezbateri și bea limonadă rece. Pe parcursul fiecărei zile se vor organiza scurte activități de grup.

Programul Prezent! își propune să creeze conexiuni între artiști emergenți și comunități în care accesul la cultură este redus. Două proiecte au avut loc până acum, ambele în comuna Scânteia, judetul Ialomița, comunitate în care vor fi cercetate pe termen lung impactul programelor „Prezent! proiect pilot de activare participativă a Căminului Cultural”, adică 9 săptămâni de evenimente organizate pentru și împreună cu comunitatea la Salonul de Nunți – proiecții de film, spectacole de teatru, ateliere interdisciplinare, întâlniri cu autori contemporani și „Prezent! Explorativ – Școala de vară”, care înseamnă 10 zile în care au fost dezvoltate împreună cu comunitatea un spectacol de teatru și un ziar, iar seara au fost organizate evenimente publice – proiecții și spectacole de teatru urmate de ateliere cu artisții invitați.

 

 

 

19
/10
/17

Liminal, primul festival de artă, știință și tehnologie din București, va avea loc în perioada 31 octombrie - 5 noiembrie. Festivalul propune publicului o expoziție de artă trans-media, o serie de discuții teoretice și un hackathon în cadrul căruia participanții vor dezvolta sisteme și dispozitive de teraformare pentru a coloniza alte planete.

09
/10
/17

Expoziția "Picasso între Cubism și Neoclasicism: 1915-1925", care s-a deschis recent la Grajdurile Quirinale din Roma, este un omagiu adus pictorului de geniu spaniol la împlinirea a 100 de ani de la prima sa călătorie pe care a făcut-o Italia și care i-a influențat fundamental arta și viața.

04
/10
/17

Vineri, 6 octombrie 2017, Noaptea Albă a Galeriilor invită publicul la cele mai noi evenimente de artă contemporană românească și internațională la București, căruia i se alătură alte unsprezece orașe - Arad, Baia Mare, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Craiova, Reșița, Sibiu, Târgu Mureș, Timișoara și, nu în ultimul rând, Petrila. Peste 150 de galerii, spații alternative, huburi creative și ateliere de artiști se deschid și creează un traseu nocturn pentru a oferi publicului un program variat și dinamic.

27
/09
/17

În urmă cu exact un secol, într-o zi de 27 septembrie (1917), se stingea din viață Edgar Degas, unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai impresionismului. Balerinele lui Degas – centrul universului creaţiei sale -, de o frumuseţe răvăşitoare, şi impresionează și astăzi prin graţie și limbaj gestual.

15
/09
/17

Primăria Capitalei prin ARCUB organizează, în cadrul Zilelor Bucureștiului, Grădina cu sculpturi, prima expoziție de sculptură semnată de celebra artistă Alexandra Nechita. Spațiul expozițional poate fi vizitat în perioada 19 septembrie – 19 octombrie, chiar în fața Ateneului Român unde vor fi expuse 8 lucrări de sculptură, impresionante, realizate de artistă.

10
/09
/17

În 13 septembrie la Timișoara și în 19 octombrie la București vor avea loc prezentările instalației performative #dansliteratura, deschise publicului pentru o întâlnire specială cu dansul contemporan și poezia și 8 artiști din București, Timișoara și Brașov.

30
/08
/17

Cochetele veacului al XVII-lea, cu pielea înroșită de la diverse mâncăruri picante sau vinuri rare, sau cu tenul devastat de varicelă și alte boli, aveau un adevărat arsenal de batiste, pomezi, ape angelice și creme parfumate pentru obținerea carnației ideale.