Punct muzeal dedicat scriitorului Ionel Teodoreanu, „La Medeleni”
https://www.ziarulmetropolis.ro/punct-muzeal-dedicat-scriitorului-ionel-teodoreanu-la-medeleni/

Muzeul Naţional al Literaturii Române (MNLR) din Iaşi va inaugura punctul muzeal „Ionel Teodoreanu”, pe 21 mai, cu ocazia „Nopţii internaţionale a muzeelor”, chiar în satul Medeleni, comuna Golăieşti din judeţul Iaşi în care se află legendara moşie a Medelenilor.

Un articol de Petre Ivan|5 aprilie 2016

În acest an, cu ocazia „Nopţii internaţionale a muzeelor”, va fi inaugurat punctul muzeal „Ionel Teodoreanu”, al treilea punct muzeal deschis de Muzeul Naţional al Literaturii Române din Iaşi, după cele dedicate lui Cezar Petrescu (Cotnari) şi Dimitrie Anghel (Miroslava), şi cel de-al 15-lea obiectiv aflat în componenţa MNLR Iaşi.

Expoziţia documentară reconstituie viaţa şi activitatea scriitorului Ionel Teodoreanu şi cuprinde fotografii de familie, cărţi cu autograf, volume, corespondenţă, replici după manuscrise, cărţi poştale etc, valorificând creativ fondul patrimonial al MNLR Iaşi.

„Moşia Medeleni, în care şi în jurul căreia gravitează acţiunea celor trei romane, nu este şi n-a fost moşia părinţilor mei.[…] Singura moşie care a aparţinut cuiva din neamul meu nu este o moşie de pământ arabil, ci o moşie de hârtie tipărită: am numit romanul Medelenilor, nu moşia Medelenilor” – Ionel Teodoreanu, în „Cum am scris «Medelenii»”.

Foto: La Medeleni – facebook

06
/01
/15

Există literatură care nu se cuvine povestită folosind convenționalul propozițiilor și frazelor. Există literatură pentru care cuvintele – cuvintele simple, unul lângă altul până la sfârșit – sunt îndeajuns. ”Crăiasa Zăpezii” (Polirom, 2014) de Michael Cunningham din înaltul acestei literaturi coboară.

05
/01
/15

Cărţi ale unor autori consacraţi, precum Mircea Cărtărescu, Lucian Boia şi Vladimir Tismăneanu, volumul "Scrisori pentru Vera", de Vladimir Nabokov, şi o serie de romane politice - la 25 de ani de la abolirea sistemului comunist - se numără printre noutăţile editoriale pregătite pentru anul 2015.

29
/12
/14

Cel mai mare poet al Rusiei a avut parte de glorie, a trăit drama exilului şi, ca toate personajele pe care le-a creat, a avut o viaţă fascinantă, Aleksandr Sergheevici Puskin s-a născut în iunie 1799 şi a murit în în februarie 1837, în urma unui duel. Se spune despre el că s-a iubit cu 113 femei.

26
/12
/14

Scriitori, critici literari şi reprezentanţi ai editurilor româneşti recomandă pasionaţilor de literatură să citească în vacanţa de Crăciun titluri ale unor scriitori laureaţi ai premiului Nobel, volume de poezii, dar şi cărţi pentru copii, acestea fiind doar o parte dintre "ofertele" de sărbători.

23
/12
/14

Captivi (Polirom, ed. a II-a, 2011), de Norman Manea, „un roman uimitor despre România postbelică, despre limbă, identitate şi pierdere”, a fost publicat în această lună de prestigioasa editură americană New Directions.

17
/12
/14

Librăria Eminescu a găzduit lansarea volumului „O viață și toate începuturile”, al tinerei scriitoare Alexandra Neacșu, vineri, 12 decembrie. Cartea a fost publicată de Compania Passe-Partout Dan Puric și are o prefaţă semnată de Dan Puric.

17
/12
/14

Columbia va emite în curând bancnote cu efigia scriitorului Gabriel Garcia Marquez - laureatul premiului Nobel pe anul 1982, decedat pe 17 aprilie -, în urma adoptării unei legi care a fost votată luni în Parlamentul acestei ţări.

11
/12
/14

Amza Pellea pleca după țigări și, uneori, se întorcea după trei zile. Gheorghe Dinică l-a luat de guler pe comandantul de la Otopeni. Vladimir Găitan ar fi putut juca într-un film de Michelangelo Antonioni... Câteodată, poveștile din culise sunt mai palpitante decât cele de pe scenă.