Quod Erat Demonstrandum, premiul juriului la Festivalul de la Roma
https://www.ziarulmetropolis.ro/quod-erat-demonstrandum-premiul-juriului-la-festivalul-de-la-roma/

Pelicula „Quod Erat Demonstrandum“, în regia lui Andrei Gruzsniczki, a primit premiul special al juriului la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Roma. Lansarea filmului în România este programată pentru primăvara anului 2014.

Un articol de Corina Vladov|17 noiembrie 2013

Pelicula „Quod Erat Demonstrandum“, în regia lui Andrei Gruzsniczki, a primit premiul special al juriului la ediţia din acest an a Festivalului Internaţional de Film de la Roma. Lansarea filmului în România este programată pentru primăvara anului 2014.

Cel de-al doilea lungmetraj al lui Andrei Gruzsniczki, „Quod Erat Demonstrandum”, a avut premiera mondială la Festivalul de la Roma, fiind distins cu premiul special al juriului, în cadrul galei de premiere, organizată sâmbătă seară la Roma.

Premiul pentru cel mai bun film – trofeul Golden Marc’Aurelio, decernat pentru filmele din competiţia oficială – a fost acordat peliculei „Tir” de Alberto Fasulo, în timp ce premiul pentru cea mai bună regie a fost primit de Kiyoshi Kurosawa pentru „Sebunsu kodo (Seventh Code)”.

Distincţia pentru cel mai bun actor i-a revenit lui Matthew McConaughey, pentru rolul său din filmul „Dallas Buyers Club”, iar cea mai bună actriţă a fost desemnată Scarlett Johansson, pentru prestaţia sa din pelicula „Her”.

Quod Erat Demonstrandum

Florin Piersic Jr., într-o scenă din „Quod Erat Demonstrandum“

Cea de-a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Roma s-a desfăşura în perioada 8-17 noiembrie. Juriul competiţiei a fost format din cineaştii Verónica Chen, Luca Guadagnino, Aleksei Guskov, Noémie Lvovsky, Amir Naderi şi Zhang Yuan, fiind prezidat de regizorul american James Gray. Directorul artistic al festivalului este Marco Müller, fostul selecţioner de la Veneţia.

„Quod Erat Demonstrandum” (titlul iniţial „Evadarea”), scris şi regizat de Andrei Gruzsniczki, are ca punct de plecare decizia unui matematician (Sorin Leoveanu) de a publica o cercetare într-o revistă de specialitate a unei universităţi americane, în 1984, fără acordul Partidului.

Personaje-cheie, alături de Sorin Leoveanu, interpretează şi Ofelia Popii – bună prietenă şi fostă colegă de facultate a matematicianului, care aşteaptă un paşaport ca să poată pleca la soţul ei fugit în Franţa -, şi Florin Piersic Jr., un ofiţer de Securitate care îi urmăreşte pe cei doi.

Distribuţia este întregită de nume ca Virgil Ogăşanu, Tora Vasilescu, Marc Titieni, Paul Ipate, Dorian Boguţă, Lucian Ifrim, Medeea Marinescu, Alina Berzunţeanu şi Mihai Călin.

„Quod Erat Demonstrandum” marchează o premieră în cinematografia românească de după Revoluţie: este primul film realizat pe peliculă alb-negru de la „Moromeţii” (1988) încoace. Directorul de imagine al ambelor filme este Vivi Drăgan Vasile.

Citiţi şi: Sorin Leoveanu şi Ofelia Popii, pe covorul roşu la Roma

Dana Bunescu semnează montajul filmului. Cristian Niculescu este creatorul decorurilor, iar Svetlana Mihăilescu – creatoarea costumelor. De priza directă a sunetului s-a ocupat Constantin Fleancu, iar de mixaj, Florin Tăbăcaru. Designul de sunet este semnat de Florian Ardelean, aflat la debut în lungmetraj. De machiaj şi coafuri s-au ocupat Miruna Panaitescu şi Dana Angelescu.

Filmările s-au derulat în toamna lui 2012 în Bucureşti, iar din bugetul de circa 750.000 de euro o parte consistentă a fost alocată reconstituirii anilor ’80.

Filmul Quod Erat Demonstrandum este produs de Velvet Moraru, prin Icon Production, casa de producţie din spatele „Autobiografiei lui Nicolae Ceauşescu” (regia Andrei Ujică, 2010). Pelicula este realizată cu sprijinul Centrul Naţional al Cinematografiei, cu contribuţia Cinema City & Thegroup şi cu participarea Abis Studio & HBO România.

Foto din: Quod Erat Demonstrandum – capturi film

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.