Rachmaninov, ultimul mare romantic al muzicii clasice, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/rachmaninov-ultimul-mare-romantic-al-muzicii-clasice-la-sala-radio/

Pe 7 februarie, la Sala Radio, puteţi asculta ,,şlagăre” ale romantismului muzical rus. Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră al lui Rachmaninov va fi interpretat de Mihai Ungureanu.

Un articol de Liliana Matei|3 februarie 2014

Pe 7 februarie, la Sala Radio, puteți asculta ,,șlagăre” ale romantismului muzical rus. Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră al lui Rachmaninov va fi interpretat de Mihai Ungureanu.

Ideea de „şlagăr” sau, altfel spus, de „hit” este cel mai adesea asociată celebrelor melodii care au fost şi încă sunt la mare modă, cum ar fi cele ale unor formaţii ca  Beatles, ABBA, Spice Girls sau ale unor solişti pop-rock, dar cele mai cunoscute melodii şi cu siguranţă mult mai longevive sunt fragmentele de mare popularitate din muzica clasică.

Două astfel de „hit-uri” ale romantismului muzical rus, cântate peste tot în lume şi devenite parte „subconştientă” a vieţii cotidiene vor fi reunite în concertul de la Sala Radio programat vineri, 7 februarie (19.00): Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră semnat de Rachmaninov şi Dansurile polovţiene (din opera „Cneazul Igor”) compuse de conaţionalul său, Borodin. Dacă prima lucrare a inspirat tema principală a cântecului „All by Myself” devenit cunoscut mai ales prin interpretarea lui Céline Dion, dar a făcut parte şi din coloana sonoră a unui mare număr de pelicule cinematografice, Dansurile polovţiene au fost utilizate de Julio Iglesias sub titlul „Quiéreme” („Iubeşte-mă”) în albumul său „Emociones”.

Cântecul ,,All by myself” , inspirat de Concertul nr. 2 al lii Rachmaninov

Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră – interpretat de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, solist MIHAI UNGUREANU – este cea mai populară creaţie a lui Rachmaninov, considerat ultimul mare romantic al muzicii clasice. „A compune muzică este parte a vieţii mele la fel cu a respira şi a mânca. Compun muzică pentru că trebuie să dau o formă sentimentelor mele, la fel cum vorbesc pentru că trebuie să îmi rostesc gândurile.” spunea compozitorul.

Puternic influenţată de folclorul rus, opera „Cneazul Igor” a lui Borodin are la bază poemul anonim „Cântec despre oastea lui Igor” (sec. al IX-lea), iar Dansurile polovţiene (popor nomad de sorginte turcească) sunt cea mai apreciată parte a lucrării, devenite celebre mai ales după interpretarea coregrafică în cadrul stagiunilor “Baletelor ruse”, la Paris, în 1909.

Pe lângă cele două partituri, tot în interpretarea ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO, veţi asculta şi uvertura operei „Cneazul Igor”, întregul eveniment derulându-se sub bagheta dirijorului chinez JIN WANG.

Evenimentul se va derula cu participarea CORULUI ACADEMIC RADIO, pregătit de dirijorul DAN MIHAI GOIA.

INFO:

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

16
/05
/23

J'ai Bistrot București își aniversează al 10-lea an de existență prin intermediul a două evenimente marcante pe 19 și pe 20 mai: ”Silent Party” și ”Silent Concert Alternosfera” ce vor fi organizate chiar în grădina din Calea Griviței 55.

15
/05
/23

În lunile mai și iunie 2023 are loc primul turneu național intitulat Trei Tenori ieșeni, care aduce în fața publicului din întreaga țară trei dintre cei mai importanți tenori ai scenelor românești, care au ca numitor comun, în afara unor voci cu totul excepționale, faptul că își leagă numele în această perioadă de frumoasa evoluție a scenei muzicale ieșene actuale.

12
/05
/23

Pe 13 mai are loc lansarea celui de-al doilea album EYEDROPS „Găsit. Rătăcit. Regăsit. Pierdut.” cu un concert „extraordinaire” în Iași, la Underground Pub. Găsirea, Rătăcirea, Regăsirea și Pierderea cuprind un turneu care îi poartă pe băieți și pe noul lor album prin 11 orașe din țară.