Rachmaninov, ultimul mare romantic al muzicii clasice, la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/rachmaninov-ultimul-mare-romantic-al-muzicii-clasice-la-sala-radio/

Pe 7 februarie, la Sala Radio, puteţi asculta ,,şlagăre” ale romantismului muzical rus. Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră al lui Rachmaninov va fi interpretat de Mihai Ungureanu.

Un articol de Liliana Matei|3 februarie 2014

Pe 7 februarie, la Sala Radio, puteți asculta ,,șlagăre” ale romantismului muzical rus. Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră al lui Rachmaninov va fi interpretat de Mihai Ungureanu.

Ideea de „şlagăr” sau, altfel spus, de „hit” este cel mai adesea asociată celebrelor melodii care au fost şi încă sunt la mare modă, cum ar fi cele ale unor formaţii ca  Beatles, ABBA, Spice Girls sau ale unor solişti pop-rock, dar cele mai cunoscute melodii şi cu siguranţă mult mai longevive sunt fragmentele de mare popularitate din muzica clasică.

Două astfel de „hit-uri” ale romantismului muzical rus, cântate peste tot în lume şi devenite parte „subconştientă” a vieţii cotidiene vor fi reunite în concertul de la Sala Radio programat vineri, 7 februarie (19.00): Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră semnat de Rachmaninov şi Dansurile polovţiene (din opera „Cneazul Igor”) compuse de conaţionalul său, Borodin. Dacă prima lucrare a inspirat tema principală a cântecului „All by Myself” devenit cunoscut mai ales prin interpretarea lui Céline Dion, dar a făcut parte şi din coloana sonoră a unui mare număr de pelicule cinematografice, Dansurile polovţiene au fost utilizate de Julio Iglesias sub titlul „Quiéreme” („Iubeşte-mă”) în albumul său „Emociones”.

Cântecul ,,All by myself” , inspirat de Concertul nr. 2 al lii Rachmaninov

Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră – interpretat de ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, solist MIHAI UNGUREANU – este cea mai populară creaţie a lui Rachmaninov, considerat ultimul mare romantic al muzicii clasice. „A compune muzică este parte a vieţii mele la fel cu a respira şi a mânca. Compun muzică pentru că trebuie să dau o formă sentimentelor mele, la fel cum vorbesc pentru că trebuie să îmi rostesc gândurile.” spunea compozitorul.

Puternic influenţată de folclorul rus, opera „Cneazul Igor” a lui Borodin are la bază poemul anonim „Cântec despre oastea lui Igor” (sec. al IX-lea), iar Dansurile polovţiene (popor nomad de sorginte turcească) sunt cea mai apreciată parte a lucrării, devenite celebre mai ales după interpretarea coregrafică în cadrul stagiunilor “Baletelor ruse”, la Paris, în 1909.

Pe lângă cele două partituri, tot în interpretarea ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO, veţi asculta şi uvertura operei „Cneazul Igor”, întregul eveniment derulându-se sub bagheta dirijorului chinez JIN WANG.

Evenimentul se va derula cu participarea CORULUI ACADEMIC RADIO, pregătit de dirijorul DAN MIHAI GOIA.

INFO:

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

07
/12
/23

Electric Castle 2024 sună epic! Cu Massive Attack, Bring Me The Horizon și Queens of The Stone Age ca headliners confirmați, a 10-a ediție a festivalului se anunță cu foarte mult rock și trip hop.

05
/12
/23

„O, ce veste minunată!”, „La Vitleem colo-n jos”, „Bună dimineața la Moș Ajun”, „Have Yourself a Merry Little Christmas” sau „Noël”? Cele mai frumoase și mai îndrăgite colinde românești, dar și cântece internaționale de Crăciun vor răsuna pe scena Sălii Radio în luna decembrie, în cadrul a patru concerte extraordinare.

05
/12
/23

Dacă printre dorințele pe care vi le stabiliți pentru Noul An se numără mai multe momente de relaxare și seri petrecute cu cei dragi ascultând muzică bună, atunci o idee perfectă ar fi noile abonamente sau bilete la Sala Radio, pentru concertele din perioada ianuarie-martie 2024!

04
/12
/23

Începutul lunii decembrie aduce primele concerte din turneul de lansare al noilor albume Alternativ Quartet — Deocamdată suntem / Departe de solstiţiu. Acestea vor avea loc pe 5 decembrie la Muzeul Naţional de Artă al României din Bucureşti, pe 8 decembrie la Palatul Culturii din Iaşi, şi pe 14 decembrie la Casa Tranzit din Cluj-Napoca.

04
/12
/23

Turneul Național ”Duelul Viorilor” a început cu un concert sold out la Ateneul Român din București. În fața unei săli arhipline, violoniștii Liviu Prunaru, din echipa Stradivari și Gabriel Croitoru, din echipa Guarneri, arbitrați de pianistul Horia Mihail, au susținut sâmbătă, 3 decembrie, prima rundă din Duelul Viorilor.

04
/12
/23

Începutul ultimei luni a anului aduce pe scena operei din București un spectacol al Studioului Experimental în Artele Spectacolului Muzical ,,Ludovic Spiess” (DescOperă La Traviata), conferințele operei (Scena Gândirii îl va avea ca invitat pe președintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop), două titluri de operă (La Traviata de Giuseppe Verdi și Lohengrin de Richard Wagner) și un balet (Spărgătorul de nuci de Piotr Ilici Ceaikovski).