Radu Afrim prezintă spectacolul lumii noastre la Teatrul Național din București – „La câţiva oameni distanţă de tine”
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-afrim-prezinta-spectacolul-lumii-noastre-la-teatrul-national-din-bucuresti-la-cativa-oameni-distanta-de-tine/

Începând din data de 27 ianuarie 2024, un nou spectacol semnat de Radu Afrim ajunge pe scena Teatrului Naţional “I.L. Caragiale” din Bucureşti: La câţiva oameni distanţă de tine, de Dan Coman, este o coproducţie TNB — Centrul Cultural „George Coşbuc” Bistriţa.

Un articol de Petre Ivan|25 ianuarie 2024

„La câţiva oameni distanţă de tine” vorbeşte despre „apropierea dintre oameni, dar şi despre distanțele dintre noi care cresc și descresc odată cu fiecare alegere, cu fiecare vis, cu fiecare nouă întâlnire. Un spectacol despre relațiile sensibile dintre părinți și copii, aflate în permanentă schimbare”, punând totodată sub lupă una dintre cele mai dureroase realități ale zilelor noastre: migrația.

Ideea acestui spectacol a pornit în urmă cu doi ani, atunci când regizorul Radu Afrim a primit premiul pentru „cel mai bun spectacol” la Gala Premiilor UNITER, care s-a desfășurat în orașul său natal, Bistrița. Cu acea ocazie, regizorul a promis că va reveni cu o producție care ar urma să pună piatra de temelie pentru un teatru nou, realizat de autoritățile locale. Teatrul Național din București a sprijinit activ acest demers, devenind coproducător al unui spectacol care a avut deja premiera la Bistrița, în vara anului trecut, și care s-a bucurat de un succes considerabil în țară, cu prilejul câtorva reprezentații itinerante.

„La câţiva oameni distanţă de tine” este doar unul din cele cinci spectacole realizate de Radu Afrim pe parcursul anului 2023, toate având același numitor comun: sunt inspirate de oamenii locurilor (de unde regizorul şi-a găsit sursa de inspiraţie şi unde au și fost create), fiind sensibile radiografii contemporane realizate cu luciditate, umor, empatie și emoţie de regizorul bistrițean.

Începând din această lună, spectacolul va putea fi vizionat la Sala Studio a Teatrului Naţional, în compania unei distribuţii de excepţie: Marius Manole, Mirela Oprișor, Marius Bodochi, Natalia Călin, Ștefan Ianc, Flavia Giurgiu. Spectacolul este compus din două story-uri, despărțite printr-o pauză, despre teme antagonice până la un punct: adevăr și minciună, dragoste şi singurătate. Îmbrăcate în scenografia realizată de Sabina și Bianca Veșteman, interpretările actorilor beneficiază şi de coregrafia semnată de colega lor, Flavia Giurgiu.

Primele reprezentaţii la TNB vor avea loc pe 27 şi 28 ianuarie (premiera) şi 4 februarie 2024, de la ora 19.00.

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.