Radu Afrim le propune spectatorilor o „Repetiție pentru o lume mai bună”
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-afrim-le-propune-spectatorilor-o-repetitie-pentru-o-lume-mai-buna/

Teatrul Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti anunţă premiera spectacolului „Repetiţie pentru o lume mai bună”, dramatizare de Mihai Radu şi Ionuţ Sociu.

Un articol de Liliana Matei|13 martie 2023

Spectacolul are la bază romanul omonim de Mihai Radu și va avea premiera în zilele de 18 şi 19 martie 2023, de la ora 19.30, la Sala „Ion Caramitru”.

Aflat permanent în centrul atenţiei publicului, regizorul Radu Afrim revine pe scena TNB cu o nouă provocare, optând și de această dată pentru o dramatizare, cea a unui roman care a stârnit un val de interes imediat după apariţia sa, în 2022 – „Repetiție pentru o lume mai bună” de Mihai Radu.

Atras de literatura aparent non-dramatică în care vede  „un potențial scenic uriaș”, Radu Afrim își reconfirmă această opțiune și explică: „Cert e că îmi apropriez atmosfera prozelor/poemelor pe care le mut în teatru. Spectatorii o descoperă mai întâi în spectacolele mele de multe ori, apoi fug la carte. E un drum posibil (…) Mă interesează foarte mult scriitura. Simt vibe-ul ei” (citat din interviul realizat de Ana Maria Sandu și Marius Chivu, Dilema Veche, nr. 985/2023).

Cunoscut jurnalist de satiră (sunt de notorietate colaborările sale cu săptămânalul „Cațavencii” și cu emisiunea „Starea nației”), Mihai Radu este și în romanele sale același profesionist al sarcasmului și lucidității pe care îl întâlnim în articolele sale de presă. Ultimul său roman, „Repetiție pentru o lume mai bună”, apărut la Editura Polirom în iulie 2022, este romanul unei crize. O criză generalizată, „o Matrioșka de crize”, cum declara autorul într-un interviu, care se resimt la nivel moral, politic, ecologic, civilizațional. O istorie despre o familie românească obișnuită, plasată în Bucureștiul de azi, dar atât de definitorie pentru întreaga civilizație occidentală a momentului. Romanul oferă material ludic, dar şi psihologic dens şi ofertant pentru „un spectacol despre multe despărțiri: despărțirea dintre soți și iubiți, dintre părinți și copii, dintre o generație și alta, despărțirea de trecut, de speranțe, și, de ce nu, despărțirea chiar de viitor.” Toate acestea cu o supradoză de umor contemporan.

O poveste despre fiecare dintre noi, pe care Radu Afrim o aduce în scenă în stil propriu, mereu surprinzător, mustind de „probleme ale sufletului în excursia lui prin lumea vizibilă”. În noul său spectacol, Radu Afrim îşi concentrează atenţia asupra vieţii privite de tânărul autor Mihai Radu ca un loc de joacă ”…unde sunt moartea, sexualitatea, nostalgiile adolescenței și ale tinereții, speranțele… într-un joc când candid și naiv, când crud, înspăimântător”.

„Stând la masă cu Radu Afrim și cu actorii, fiecare apucând dialoguri, descrieri, monologuri din roman… probându-le parcă, așa cum ai proba haine într-un butic, am trăit pe viu această fantastică experiență: să vezi cum se transformă cuvintele tale în gesturi, priviri, râsete, lacrimi. Te simți cumva dumnezeu, dar un dumnezeu care face pe el de frică: „Fuck, dacă nu iese lumea așa cum vreau?”, povesteşte Mihai Radu despre naşterea acestui spectacol care va putea fi văzut pe scena Sălii „Ion Caramitru” a TNB.

„Repetiție pentru o lume mai bună”

Dramatizare de Mihai Radu şi Ionuţ Sociu

Regia:  Radu Afrim

Scenografia:  Irina Moscu

Video Design: Andrei Cozlac

În distribuţie: Marius Manole, Marius Bodochi, Mirela Oprişor, Natalia Călin, Raluca Aprodu, Emilian Oprea, Istvan Teglas, Crina Semciuc, Emilian Mârnea, Ciprian Nicula, Ştefan Iancu, Irina Movilă, Cătălina Mihai

26
/04
/24

Centrul Național al Dansului București (CNDB) anunță programul de spectacole pentru luna mai. Unul dintre evenimentele importante ale lunii este premiera spectacolului de dans contemporan Memetics, în coregrafia lui Sergiu Diță, urmată de trei producții CNDB – BLOT, Bodies on The Line, Patosfera și de Miercurea Lejeră, un proiect care prezintă pe scenă idei unice și irepetabile într-o formă performativă.

25
/04
/24

Asociația Culturală Control N dă startul înscrierilor la a treia ediție a New Draft. Rezidența de dezvoltare de scenarii dedicată proiectelor din România și Republica Moldova se adresează regizorilor și scenariștilor, proaspeților absolvenți de facultăți de profil și autorilor din medii conexe, cu proiecte în faza de început.

25
/04
/24

Cea de-a treia ediție din România a competiției de pictură live Art Battle va avea loc pe 27 aprilie, la Palatul Bragadiru din București (Calea Rahovei nr. 147-153) aducând în fața publicului atât concursul contra cronometru care aduce publicul în fața procesului de creație, alături de re-LEAF, o ediție de "interior" a târgului de artă contemporană LEAF (Limited Edition Art Fair) eveniment organizat de Galeria Celula de Artă în parteneriat cu Săfițicuminți. Biletele pentru public sunt disponibile pe LiveTickets.

24
/04
/24

O nouă traducere din opera lui Paul Auster, unul dintre cei mai spectaculoși și inventivi scriitori ai Americii, a cărui operă a fost publicată în mai mult de patruzeci de limbi, a ajuns de curând în librăriile fizice și online din întreaga țară.

22
/04
/24

6 manageri și 30 de ghizi și muzeografi din toată țara au participat la Râșnov la două sesiuni de training pentru dezvoltarea abilităților de gestionare și management strategic al obiectivelor de patrimoniu istoric, documentarea istorică, interpretarea informațiilor, comunicarea și interacțiunea directă cu publicul vizitator.

22
/04
/24

460 de ani se împlinesc pe 23 aprilie de la nașterea celui considerat cel mai mare dramaturg al tuturor timpurilor. Multe povești și multe legende au circulat despre el în tot acest timp.