Radu Mihaileanu, la Nocturnele Marinei Constantinescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-mihaileanu-la-nocturnele-marinei-constantinescu/

Invitatul emisiunii Nocturne de vineri, 31 octombrie, este regizorul de film şi scenaristul Radu Mihăileanu. Discuţia dintre Marina Constantinescu şi Radu Mihăileanu este un regal de spiritualitate, filosofie şi umanitate, chiar la ore târzii, emisiunea fiind programată la TVR 1, TVR HD şi TVR+, de la ora 24.00.

Un articol de Petre Ivan|30 octombrie 2014

Cu degajarea, modestia şi libertatea omului care a trăit şi a învăţat în Occident, Radu Mihaileanu povesteşte la Nocturne despre fricile, responsabilităţile şi frământările unui regizor care a cunoscut succesul cu adevărat, despre oamenii pe care i-a întâlnit şi cunoscut în filmele sale, despre subiectivismul cu care se apropie de fiecare personaj în parte.

„Când fac un film, mi-e foarte frică să nu-i trădez pe oamenii pe care-i povestesc; Nu stiu dacă sunt un mare cineast, dar sunt un povestitor” – Radu Mihăileanu.

Filmul lui „Trăieşte!” a fost distins cu Premiul Cesar în anul 2006 pentru cel mai bun scenariu original, dar succese răsunătoare a obţinut şi cu producţiile „Trenul vieţii”, „Concertul” şi „Izvorul femeilor” (cu care a fost nominalizat pentru Palme D’Or la Festivalul de Film de la Cannes).

Născut într-o familie mixtă evrei-români, Radu Mihaileanu fuge în 1980 din România comunistă în care tatăl său fusese nevoit să-şi schimbe numele de evreu Radu MihaileanuBuchman în Ion Mihăileanu.

Se stabileşte pentru puţin timp în Israel, pentru ca, mai apoi, să locuiască în Franţa, unde a absolvit Institutul de Cinematografie din Paris. Actualul regizor de film a fost la început îndrăgostit de teatru: „Prima mea iubire a fost teatrul. Am şi fost un pic actor la Teatrul Evreiesc.”

„Umorul este cea mai spirituală unealtă împotriva închisorii din capul nostru”, este de părere regizorul. „În aproape toate filmele mele există impostura pozitivă”. La ce se referă regizorul cu şi în această contradicţie, aflaţi la Nocturne de la TVR 1, TVR HD şi TVR+, vineri, ora 24.00.

Despre Nocturne

Din această toamnă, poveştile culturale depănate în miez de noapte, la Nocturne, pot fi urmărite fiecare vineri, de la ora 24.00, la TVR 1, TVR HD şi TVR+.

Criticul de teatru Marina Constantinescu a început să facă televiziune în 2000, ca realizator al emisiunii Cabina de montaj, iar din 2001 povestea ei continuă cu Nocturne, emisiune difuzată de TVR 1.

Nocturne este o reverenţă în faţa valorii, a verticalităţii morale şi profesionale, aşa cum o descrie şi Marina Constantinescu: „Nocturnele sunt poveşti cu şi despre oamenii din mine şi din jurul nostru. Sondez continuu pe terenul marRadu Mihaileanuilor valori, prea puţin cunoscute, pe de o parte, precum şi dialoghez cu mari personalităţi, prea bine cunoscute, pe care încercăm să le prezentăm, cu smerenie şi cu modestie, în imagini mai puţin bătătorite, cu stări mai puţin intuibile.”

Marina Constantinescu face echipă la Nocturne cu regizorul Aurel Badea şi producătorul Oana Cucuruzeanu. Întreaga colecţie de emisiuni Nocturne poate fi vizionată online pe www.tvrplus.ro, iar cei interesaţi pot interacţiona cu echipa emisiunii pe pagina de Facebook – facebook.com/NocturneTVR.

Foto: Radu Mihaileanu, Marina Constantinescu – TVR

15
/11
/13

Cristian Tudor Popescu îi invită pe telespectatorii Pro Cinema astăzi, de la ora 22:00, la vizionarea comediei noir Adio Lenin!, nominalizată la premiile Bafta şi Globul de Aur, categoria cel mai bun film străin.

15
/11
/13

Echipa Ultimul Zburator continuă, aşa cum a promis, şirul de evenimente care pregătesc lansarea primului film în realism magic din România, care va avea loc pe 14 februarie 2014 – Valentine’s Day.

15
/11
/13

CRONICĂ DE FILM A patra experienţă de regizor a lui Dan Chişu în tot atâţia ani, „Déjà Vu” este un film cu pretenţii de experiment, în care jocul bun al actriţelor Ioana Flora şi Mirela Oprişor şi gustul pentru farsă nu ascund pe deplin senzaţia de improvizaţie.

12
/11
/13

Iniţiat în 2012 de către criticul de film Irina-Margareta Nistor, Festivalul de Psihanaliza şi Film este replica adaptată României a European Psychoanalytic Film Festival prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci şi condus de psihanalistul Andrea Sabbadini.

12
/11
/13

Filmul Stalingrad 3D, primul lungmetraj rusesc produs cu tehnologia Imax 3D, a obţinut cele mai mari încasări înregistrate vreodată în Rusia în weekendul premierei, respectiv cele mai mari încasări din China reuşite de un film străin care nu a fost produs la Hollywood.