Radu Paraschivescu, Ioana Pârvulescu, Sorin Ioniță – conferențiari la festivalul „Despre lumea în care trăim“
https://www.ziarulmetropolis.ro/radu-paraschivescu-valentin-naumescu-ioana-parvulescu-sorin-ionita-conferentiari-la-festivalul-despre-lumea-in-care-traim/

Festivalul Despre lumea în care trăim, seria anuală de conferinţe şi dialoguri culturale şi ştiinţifice pe teme de actualitate organizată de Fundaţia Humanitas Aqua Forte, în parteneriat cu Editura Humanitas şi Asociaţia ARCCA, a ajuns la a patra ediţie şi va aduce şi anul acesta în faţa publicului subiecte importante, care descriu vremurile prin care trecem, neuitând de contextul care ne-a adus aici, şi invitaţi care propun perspective noi, foarte bine documentate.

Un articol de Petre Ivan|25 februarie 2021

Scriitorul Radu Paraschivescu va deschide această ediție, care se va desfășura între 27 și 29 martie 2021 exclusiv online şi care va putea fi urmărită live de oriunde din România și din lume. Conferința, cu titlul Prostul şi escrocul. Mecanisme ale deformării în lumea de azi, observă și analizează o tendință a timpului nostru, aceea că oricine pare să fie dispus să creadă aproape orice. Iată de ce n-ar fi rău să vedem cum arată raportul dintre adevăr şi minciună. Dintre cercetare şi scorneală. Dintre cel care influenţează (să-i spunem „influencer”) şi cel care se lasă influenţat (să-i spunem „influencee”). În lumea în care totul e la un click distanţă, merită văzut cum arată mecanismele bunei informări şi capcanele în care putem cădea. Conferința va fi urmată de un dialog în profunzime cu Cătălin Striblea.

 Valentin Naumescu, profesor de relații internaționale la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai din Cluj, președintele think tankului Inițiativa pentru Cultură Democratică Europeană și expert independent al Comisiei Europene în domeniul relații internaționale, va susține o conferință cu tema Unde a dispărut încrederea? Criza democrației liberale și scenariile guvernării lumii de mâine. Ruperea relației de încredere popor-tehnocrație, accentuată de pandemia de COVID-19, pune la încercare însăși esența democrațiilor liberale, ideea de moderație politică, meritocrație și cunoaștere științifică, deschizând piste de reflecție pentru posibile scenarii ale guvernărilor viitoare, mergând până la cele ale unei lumi post-liberale. Conferința va fi urmată de un dialog în profunzime cu Ovidiu Nahoi.

Conferința scriitoarei Ioana Pârvulescu va avea tema Librăriile: de unde și până unde? Din istoria romantică a cărților. În unele țări, în timpul pandemiei, librăriile nu s-au închis, cartea fiind socotită o necesitate vitală. Într-adevăr, intrăm în librării și ne cumpărăm cărți cu firescul cu care ne cumpărăm pâine. Îndărătul acestui firesc se află însă niște oameni și o istorie zbuciumată. Care e istoria librăriilor românești? Când, unde și cum au apărut librăriile în viața strămoșilor noștri entuziaști și progresiști? Cum arătau și cum au evoluat? Cine erau librarii? Iată câteva întrebări la care această conferință își propune „cu gândiri și cu imagini” să răspundă. Conferința va fi urmată de un dialog în profunzime cu Cătălin Ștefănescu.

Ce ne desparte de o Românie normală sau ce ne mai lipseşte ca să fim Suedia, partea plină şi partea goală a paharului tranziţiei post-comuniste, este tema despre care ne va vorbi Sorin Ioniță, analist de politici publice și fondator al think tankului ExpertForum (EFOR), unde produce rapoarte de politici menite să facă guvernarea mai bună. A reprezentat România în Comitetul Economic şi Social European (EESC) şi lucrează de peste 20 de ani ca expert internaţional în dezvoltare locală în ţări din Balcani, Europa de Est şi Transcaucazia. A fost decorat în 2018 cu Ordre national du Mérite al Republicii Franceze pentru promovarea în regiune a agendei democratice şi europene. Conferința va fi urmată de un dialog în profunzime cu Marian Voicu.

 Fiecare întâlnire va fi prezentată de Marian Voicu, jurnalist premiat și realizator de emisiuni și documentare pentru TVR. În 2016 a publicat la Editura Humanitas volumul Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani, iar în 2018, Matrioşka mincinoşilor. Fake news, manipulare, populism.

Biletele, în valoare de 35 de lei, sunt disponibile în rețeaua Eventbook: https://eventbook.ro/festival/festivalul-de-conferinte-despre-lumea-in-care-traim.

*Achiziționarea unui bilet permite urmărirea live a conferinței și include o valabilitate de două săptămâni pentru a putea vedea sau revedea evenimentul.

Puteți găsi informații detaliate despre conferințe și biografiile complete ale conferențiarilor și ale partenerilor de dialog și pe site-ul oficial http://www.lumeaincaretraim.ro.

Programul conferințelor:

Sâmbătă, 27 martie, ora 11.30

Eveniment de deschidere

Conferință susținută de Radu Paraschivescu, „Prostul şi escrocul. Mecanisme ale deformării în lumea de azi“, urmată de un dialog cu Cătălin Striblea

Sâmbătă, 27 martie, ora 14.30

Conferință susținută de Valentin Naumescu, „Unde a dispărut încrederea? Criza democrației liberale și scenariile guvernării lumii de mâine”, urmată de un dialog cu Ovidiu Nahoi

Duminică, 28 martie, ora 11.30

Conferință susținută de Ioana Pârvulescu, „Librăriile: de unde și până unde? Din istoria romantică a cărților”, urmată de un dialog cu Cătălin Ștefănescu

Duminică, 28 martie, ora 17.00

Conferința susținută de Sorin Ioniță, „Ce ne desparte de o Românie normală”, urmată de un dialog cu Marian Voicu

28
/08
/14

Astăzi, începând cu ora 17.00, se desfăşoară ultima LecTURA de vacanță pe pajiştea din Parcul Izvor. Iubitorii de carte şi pasionații de citit vor putea face schimb de cărți, vor beneficia de o sală de lectură în aer liber, de ateliere și concursuri cu premii istețe, anunţă organizatorii.

23
/08
/14

Edificiul literaturii, așa cum îl vede Mircea Cărtărescu, stă așezat pe o colină formată din literatura de consum și are trei niveluri: primul este al scriitorilor profesioniști, al doilea – al scriitorilor artiști, iar al treilea – al marilor scriitori. Însă deasupra tuturor stă „sfântul literaturii”, Franz Kafka.

14
/08
/14

Uniunea Editorilor din România, sub egida Federaţiei Editorilor din România, organizează, în perioada 25 august - 27 noiembrie, ediţia a III-a a Premiului literar "Augustin Frăţilă", a cărui valoare este de 10.000 de euro.

14
/08
/14

Marţi, 12 august, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu a avut loc un eveniment culinaro-cultural prilejuit de apariţia bestsellerului internaţional „Madame Mallory şi micul bucătar indian“ de Richard C. Morais, transpus acum în filmul cu titlul "Război în bucătărie".

11
/08
/14

Istoricul Lucian Boia, autorul volumului Primul Război Mondial. Controverse, paradoxuri, reinterpretări, apărut la editura Humanitas, este invitatul librăriei Humanitas Kretzulescu, joi, 14 august, de la ora 19.00, la o nouă ediţie Joia linguriţelor, dedicată Primului Război Mondial.

10
/08
/14

Multă vreme, Capşa a fost un "câmp de luptă", unde inteligenţa devenise arma supremă, iar o replică acidă conta. În perioada interbelică acest loc era definit ca fiind acela "unde vin toţi seniorii şi se mănâncă scriitorii". De altfel, eroii acelor bătălii au devenit nume "grele" ale literaturii române.

03
/08
/14

Copiii asociază, deseori, obligativitatea temelor de la şcoală cu cititul şi, de aceea, nu cunosc lectura de plăcere din timpul verii. Pentru a-i sprijini în dezvoltarea imaginaţiei, a culturii generale şi a vocabularului, părinţii ar trebui să apeleze la mici "şiretlicuri".

29
/07
/14

CRONICĂ DE CARTE. Recent apărut la editura IBU Publishing, volumul „Un studiu al cinematografiei germane”, de Maggie Hoffgen, este o foarte utilă și la îndemână introducere în istoria și variațiile estetice și tematice ale uneia din cele mai spectaculoase și instabile cinematografii, din păcate puțin cunoscută de publicul larg din România.

28
/07
/14

Vineri, 1 august, de la ora 19:00, Mihai Ionuţ Grăjdeanu prezintă cea mai recentă carte a sa, “Dacia Preistorică Ilustrată” - prima enciclopedie ilustrată despre formarea și evoluția vieții pe teritoriul României de azi. Evenimentul are loc la Palatul Suţu - Muzeul Municipiului Bucureşti.

26
/07
/14

Editura franceză Short Edition dezvoltă în această perioadă un algoritm care, sub forma unei ecuaţii, va fi capabil să evalueze în doar câteva secunde calităţile literare ale volumelor ce îi sunt propuse spre a fi publicate, informează lefigaro.fr., preluat de Mediafax.

25
/07
/14

Poeme scrise de românca Amalia Cernat au fost selectate pe lista lungă a operelor nominalizate la premiul New Voices al organizaţiei PEN International, urmând ca lista scurtă să fie prezentată la mijlocul lunii august, iar câştigătorul să fie anunţat pe 1 octombrie, în timpul congresului anual.