„Razboi si pace” live, pe internet, într-o lectură maraton de 60 de ore
https://www.ziarulmetropolis.ro/razboi-si-pace-live-pe-internet-intr-o-lectura-maraton-de-60-de-ore/

Peste o mie de celebrităţi şi oameni obişnuiţi din Rusia au început marţi să îşi dea ştafeta în citirea publică a romanului fluviu „Război şi pace” de Lev Tolstoi pe internet, la radio şi televiziune, într-o lectura care va dura aproximativ 60 de ore

Un articol de Petre Ivan|9 decembrie 2015

Circa 1.300 de actori, oameni politici sau sportivi, dar și anonimi s-au lansat marți, la ora locală 10:00 (07h00 GMT), într-un inedit maraton literar interactiv – citirea în limba rusă a celor patru volume ale acestei capodopere a literaturii ruse.

Lectura poate fi urmărită în direct timp de patru zile pe mai multe posturi TV și radio publice, precum și pe site-ul voinaimir.com.Razboi si pace

Lectura, organizată în cadrul Anului literaturii marcat în Federația Rusă, se desfășoară în săli de teatru, muzee sau locuri evocate de Lev Tolstoi în romanul său, aflate în circa 30 de orașe din țară.

„Tolstoi ne definește țara, la fel ca granițele și moneda națională”, a declarat agenției RIA Novosti Fekla Tolstaia, strănepoată a scriitorului aflată la originea inițiativei.

Scris între 1863 și 1869, romanul „Război și pace” este primul mare roman al lui Tolstoi, în care prezintă războiul patriotic din 1812 împotriva invaziei napoleoniene printr-o cronică a vieții mai multor familii din nobilimea rusă.

Fragmente din roman sunt citite și la Paris, Viena, Beijing și Washington.

Foto: Razboi si pace – facebook, voinaimir.com

10
/11
/19

Scriitoarea Care Santos va participa marți, 12 noiembrie, de la ora 19.00, la o întâlnire cu publicul, ce va avea loc la Librăria Humanitas de la Cișmigiu. Evenimentul e prilejuit de lansarea romanului „Tot binele și tot răul”, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“, coordonadtă de Denisa Comănescu, la Editura Humanitas Fiction.

30
/10
/19

Un film din Coreea de Sud premiat la Cannes, dar și filme experimentale de top, noi expoziții de artă contemporană, rafinamentul muzicii clasice și un roman din literatura scandinavă a momentului – vă prezentăm cinci dintre atracțiile culturale ale lunii noiembrie.

24
/10
/19

Tema principală a programului literar al Festivalului EUROPALIA ROMÂNIA este dialogul. Pe parcursul a patru luni vor fi organizate dezbateri, mese rotunde, lansări de carte cu o tematică diversă precum: perspectiva narativă a istoriei comune europene, personalităţi ale secolului XX, interferențele cu celelalte arte, avangarda română văzută ca o parte esenţială a avangardei europene, romanul poliţist - gen literar şi metamorfozele acestuia, poezia română contemporană şi paradoxurile lumii de astăzi.

19
/10
/19

Evgheni Vodolazkin, unul dintre cei mai importanți și îndrăgiți scriitori, revine în România, în perioada 24–28 octombrie, la invitația Editurii Humanitas Fiction și a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara – FILTM 2019.

19
/10
/19

Marți, 22 octombrie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu, va avea loc o întâlnire cu Lucian Boia și Marian Voicu despre volumul „Întrebări fără răspuns (sau cu prea multe răspunsuri)”, publicat de Editura Humanitas.

16
/10
/19

Vineri, 18 octombrie, de la ora 19:00, Curtea Veche Publishing, Institutul Gurdjieff din România și Librăriile Cărturești vă așteaptă la o discuție despre volumul „Întâlniri cu oameni remarcabili” de G.I Gurdjieff. La discuție vor participa regizorul Andrei Șerban, Laszlo Hollan (reprezentant al Institutului Gurdjieff din Paris), Cantemir Mambet (traducătorul cărții, preşedinte al Institutului Gurdjieff din România).

14
/10
/19

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă luni, 28 octombrie, ora 18.30, în Aula Bibliotecii Central Universitare „Carol I“ (str. Boteanu nr.1), la conferinţa „Evgheni Vodolazkin în dialog cu Marius Constantinescu“. Seara se va încheia cu o sesiune de autografe.