Războiul Regelui, cel mai complex documentar despre Regele Mihai I de România, în seara asta, la ProTv
https://www.ziarulmetropolis.ro/razboiul-regelui-cel-mai-complex-documentar-despre-regele-mihai-i-de-romania-in-seara-asta-la-protv/

La aniversarea a 150 de ani de la apariţia Casei Regale a României, casa de producţie Chainsaw Film Production lansează ”Războiul Regelui”,  cel mai complex documentar despre Regele Mihai I şi intervenţia decisivă a Casei Regale a României în scurtarea celui de-al doilea Război Mondial. Documentarul va fi difuzat în seara asta, la ora 23.15, pe postul de televiziune ProTV.

Un articol de Liliana Matei|10 mai 2016

”Războiul Regelui” este bazat pe cel mai amplu interviu al Majestatii Sale, oferit în exclusivitate lui John M. Florescu (CEO Centrade) în anul 2003.

Pentru prima oară în istorie, publicul român are posibilitatea să afle adevărul despre momentul 23 August 1944, când România a întors armele împotriva Germaniei schimbând soarta celei mai dure conflagrații mondiale,  despre abdicarea Regelui în 30 decembrie 1947 și instaurarea regimului comunist folosind puterea sovietică. Documentarul oferă o perspectivă din interiorul loviturii de stat,  în cuvintele unice ale Majestății Sale Regelui Mihai I. Culegerea informațiilor a durat 13 ani, fiind filmat în Paris, Berlin, New York, Moscova și București.

Proiectul ”Războiul Regelui a reprezentat un pas natural. Sunt fiul unui istoric român, Radu Florescu; iar bunicul meu a fost diplomat la Londra până la instaurarea regimului Antonescu. Am conștientizat astfel de la început importanta majoră pe care interviul Majestătii Sale o are pentru toți cei care doresc restabilirea adevărului istoric și mă simt onorat pentru că am avut privilegiul să coordonez acest proiect și că îl pot prezenta astăzi publicului din România. Alături de echipa mea, în acest proiect am avut doi parteneri extraordinari care au înțeles imediat importanța demersului: Banca Transilvania, recunoscută pentru susținerea valorilor româneşti și postul de televiziune ProTv, recunoscut pentru inovația în media”, a declarat John Florescu producătorul filmului.

”Războiul Regelui” este cel mai complex demers efectuat de o echipă de producție integrată pentru restabilirea adevărului istoric al rolului jucat în istoria acestei țări de Casa Regală a României. Autenticitatea  datelor prezentate în documentar este redată inclusiv de reputați istorici, martori ai acelor vremuri, veterani de război, strategi militari. Printre personalitățile intervievate în cadrul documentarului se numără Principesa Margareta, fiica Regelui Mihai I, în prezent Custodele Coroanei Regale, generalul  Wesley Clark, fost comandant suprem al NATO, diplomatul Neagu Djuvara, istoricul britanic Dennis Deletant, politologul german Dr. Anneli Ute Gabanyi, fostul director al Arhivelor Naţionale Române și Președintele Societății de Științe Istorice din România,  Ioan Scurtu , directorul Centrului Român de Studii Istorice Evreiești, Adrian Cioflinga și istoricul Matei Cazacu, director al Centrului Național de Cercetări Științifice din Paris.

Contribuția decisivă a României la scurtarea cu până la 200 de zile a celui de-al doilea Război Mondial și curajul Regelui Mihai I de a ieși din alianța cu Germania nazistă pentru a-și salva poporul au beneficiat de recunoaștere internațională imediat după terminarea războiului. Majestatea Sa, Regele Mihai I a primit ”Diploma de merit” din partea președintelui Statelor Unite ale Americii de la acea vreme, Harry Truman și ‘Ordinul Victoria’ din partea Rusiei lui Iosif Stalin.

 

25
/06
/23

Luna iulie aduce în cinematografele din România trei filme de festival care merită atenţie: "În bătaia focului", al germanului Christian Petzold, "Mi-e silă de mine", al norvegianului Kristoffer Borgli, şi "Falcon Lake", al canadienei Charlotte Le Bon.

23
/06
/23

KINOdiseea, cel mai mare festival internațional de film pentru publicul tânăr (copii și adolescenți) din Europa de Sud-Est revine cu o nouă ediţie ALTFEL, între 23 și 25 iunie, la Prăjitoria Buimac din București și Cinema Unirea din Botoșani

21
/06
/23

A zecea ediţie a Festivalului Ceau, Cinema! de la Timişoara va celebra cinematografia norvegiană printr-un focus organizat în parteneriat cu Festivalul Internaţional de Film de la Bergen (BIFF). Secţiunea va cuprinde un cineconcert cu o capodoperă a cinematografiei mute, o serie de filme recente şi clasice, precum şi întâlniri cu cineaşti şi experţi norvegieni.

21
/06
/23

Duminică seară, 3200 de spectatori au urmărit filmul Asteroid City (r. Wes Anderson, 2023) în Piața Unirii din Cluj-Napoca, marcând astfel finalul unei noi ediții spectaculoase a Festivalului Internațional de Film Transilvania (9 – 18 iunie)

13
/06
/23

Una dintre cele mai importante instituții ale cinematografiei, The International Cinema Technology Association (ICTA) și-a anunțat recent câștigătorii EMEA Awards. Premiul central a fost acordat multiplexului Cineplexx Ljubljana (Slovenia) la categoria „Cel mai bun cinematograf nou construit al anului".

10
/06
/23

200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sunt doar câteva dintre cifrele ediției Festivalului International de Film Transilvania care și-a deschis porțile vineri, 9 iunie.